Министерският съвет одобри доклад с резултатите от редовното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), проведено на 9 ноември 2021 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на срещата Европейската комисия (ЕК) представи законодателния пакет относно прилагането на реформите "Базел III“ в регулаторната рамка на ЕС.

Комисията представи и актуалното състояние на изпълнението на Механизма за възстановяване и устойчивост, на операциите за набиране на средства за инструмента "Следващо поколение ЕС“, както и плановете си за погасяване на заемите.

По време на срещата ЕК представи две съобщения. Едното е с акцент върху икономиката на ЕС след COVID-19 и последиците за икономическото управление. А другото е на тема: "Справяне с нарастващите цени на енергийните продукти: инструментариум за действие и подкрепа“.

Министрите одобриха заключения на Съвета относно бъдещето на Европейския семестър в контекста на Механизма за възстановяване и устойчивост, както и заключенията за 2021 г. за статистиката на ЕС.

Европейската сметна палата представи годишния си доклад за изпълнението на бюджета на Европейския съюз за финансовата 2020 г.