Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган очаква да проведе преговори с руския президент Владимир Путин на 3 декември, по време на които може да обсъдят ситуацията в Украйна. Това съобщи първият дипломат на Анкара Мевлют Чавушоглу от Рига, където се провежда срещата на външните министри на НАТО, предава TACC.

"Ние сме в контакт с двете страни [Русия и Украйна] и сме за деескалация. Наскоро проведох разговори с [руския външен министър Сергей] Лавров и [украинския Дмитрий] Кулеба. В петък нашият президент очаква да проведе разговори с президента Путин“, заяви турският министър в отговор на молба на журналист да коментира напрежението между Русия и Украйна. Освен това Чавушоглу обяви намерението си да разговаря с Лавров и Кулеба в кулоарите на срещата на Съвета на външните министри на ОССЕ в Стокхолм, която ще се проведе на 2-3 декември.

Турция смята, че санкциите срещу Русия няма да "решат проблема“ и няма да помогнат на Украйна, подчерта Чавушоглу. "Вярваме, че санкциите няма да решат проблема, това не е решило проблема в миналото. Видяхме как се въвеждат санкции срещу редица държави, понякога самите ние ставахме обект на санкции, но това не решава проблемите. Ако вместо санкции ние например изберем сдържане, то трябва да е целенасочено.Но ние вярваме в правилния баланс между сдържане и диалог.Така че само с налагането на санкции няма да може да се помогне на Украйна или на друга държава“, увери дипломатът.

Напоследък се появяват все повече изявления за предполагаемо възможно "нашествие“ на Русия на украинска територия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и безпочвена ескалация на напрежението, като подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време той не изключи възможността за провокации, които да оправдаят подобни изявления, и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на проблема в югоизточната част на Украйна ще имат най-сериозни последици.

Превод и редакция: Тереза Герова