Началникът на щаба на британските въоръжени сили генерал Ник Картър подчерта, че Русия представлява по-голяма опасност за Обединеното кралство от ислямските терористи, пише The Daily Telegraph.

Както каза в ексклузивно интервю Картър, който ще напусне поста началник-щаб следващата седмица, през осемте си години начело, той е трябвало да извърши радикална трансформация на начина на работа на въоръжените сили на страната. Според генерала това се е наложило заради големи промени както по отношение на заплахите пред Обединеното кралство, така и по отношение на способността на страната да реагира на тях.

Картър отбеляза, че през лятото на 2014 г., когато е оглавил Генералния щаб, са се водели "спорове“ дали основната заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство идва от екстремизма или от Русия. "По това време аргументът за насилствения екстремизъм надделя“, каза генералът.

Въпреки това през последните три години, според него, ситуацията се е променила. Въпреки че тероризмът все още е основна грижа, с убийството на депутата от консерваторите Дейвид Аймс и опита за бомбен взрив в болница в Ливърпул, руската "заплаха“ вече е излязла на преден план.

"През 2018 г. семейство Скрипал беше нападнато в Солсбъри и стана ясно, че Русия е най-сериозната заплаха за страната ни“, каза Картър.

В тази връзка Картър, по собствено признание, ръководи най-радикалното преструктуриране на бойните способности на Великобритания след края на Студената война. Промените е трябвало да отчитат не само новите заплахи, но и бързо променящия се характер на съвременната война. По-специално, според британските военни, противници като Русия все повече прибягват до нетрадиционни средства за водене на война, като кибератаки или създаване на миграционна криза по границите на Европа.

"Днес заплахите се появяват не толкова под формата на традиционни заплахи, колкото под формата на това, което аз наричам дейност в сивата зона, когато опонентите виждат света като непрекъсната борба, в която всички инструменти на властта могат да бъдат използвани, докато не водят до открита война“, цитира думите на Картър The Daily Telegraph.

Според началника на Генералния щаб на първо място той е притеснен, че "непрестанните провокативни действия“ на Русия могат да доведат до сериозна грешка или погрешни изчисления, което лесно може да доведе до избухване на открит конфликт. В тази връзка генералът подчертава, че не вижда алтернатива на взаимодействието с чужди държави, включително с Русия, "за да се разбираме възможно най-добре“.

Също така, освен Русия, сериозна загриженост в Картър, признава той, предизвиква Китай и постоянната намеса на Иран в Близкия изток. "Следим тези неща“, добави генералът.

Междувременно Картър уточни, че не вярва, че изтеглянето на войските от Афганистан, което се проведе това лято, ще тласне противниците към идеята, че Западът е изчерпал силите за борба. "Руснаците издържаха само 10 години в Афганистан, а ние – 20 години. Би било неразумно руснаците да заключат, че Западът е мъртъв“, добавиха военните.

Превод и редакция: Иван Христов