"Не е твърде късно за Украйна. Руснаците са постигнали напредък, но все още доста ограничен и все още не стратегически". Това е заявил нидерландският адмирал Роб Бауер в интервю за VRT News.

От три години Бауер е председател на Военния комитет на НАТО - най-висшия военен консултативен орган на алианса.

Според Бауер липсата на подкрепа от страна на Запада е оказала влияние върху украинския фронт. "Най-важното е, че продължаваме да изпращаме помощ. И колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно става това. Много страни от 2 години дават оръжия и боеприпаси от собствените си запаси, но и те не са безкрайни", е коментирал той.

"Можем да направим 2 неща: да се взрем още по-дълбоко в собствените си запаси и да натиснем още по-силно отбранителната индустрия да произвежда много повече и по-бързо", е допълнил Бауер.

"Вероятно ще отнеме поне една година, за да постигнем наистина увеличение на производството на Запад. Ще трябва да преодолеем този период, за да може Украйна да се подготви за следващото контранастъпление. Но няма да е лесно. Има 450 000 руски войници в окупираната част на Украйна", е заявил той.

Според Бауер, следващите 15 години ще бъдат много неспокойни в света. "Защото тектоничните плочи на властта се разместват".