Проблемите на спорта са много. БСП като социална партия искаме спорта да си върне публичната роля, да бъде отново онзи социален феномен, който беше. Изключително важно е в българския спорт да се върне научното звено, да има научен институт. Това заяви Иван Ченчев, избран за депутат от БСП в 47-то Народно събрание, по време на преговорите за постигане на коалиционно споразумение на тема "Спорт“, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му трябва да се създаде нова координационна структура между Министерството на образованието и Министерството на спорта, тъй като до момента няма координация между тях.

Проф. Даниела Дашева, преподавател в НСА и част от преговорния екип на БСП, обясни, че Националната спортна система е в изключителен регрес. "Първото нещо, което трябва да се направи, е сериозен професионален анализ на Националната система на спорта, която има 4 подсистеми за решаване“, заяви тя като допълни, че част от мерките трябва да бъдат краткосрочни, друга част средносрочни и трети дългосрочни.

По думите й първата подсистема касае управлението на системата на спорта и проф. Дашева смята, че е необходима реформа на Националната спортна система. "Това означава да имаме нова визия и философия какво точно ще представлява спортният сектор. Управленската реформа ще касае от една страна администрацията и възможности на Министерството да работи във виртуална среда. Трябва да се преосмислят вътрешните структури на Министерството на спорта“, обясни тя като допълни, че трябва да бъдат внесени промени в Закона за спорта по отношение на концесиите, на функцията на Министерството и ролята на министъра, да се разработи стратегия за развитието на физическото възпитание и спорта.

Проф. Дашева бе категорична, че бюджетът за спортния сектор трябва да бъде увеличен. "В общинските бюджети да бъде заложен процент за финансиране на спорта“, каза още тя като допълни, че трябват и данъчни преференции. "Много важно при финансирането е да се намери място на спортния тотализатор, който в момента отделя 18% от това, което получава за спорта, а трябва да се търси начин този процент да бъде завишен“, добави тя.

По думите й трябва да има приоритетни спортове, да има инвестиции в материална база, като се създаде и регистър на спортната база в България. Кадрова политика също е обект на дискусия като трябва да се помисли за човешкия ресурс в спортния сектор – специализация, квалификация, преквалификация, младите специалисти.

"Трябва да се определи процент за спортна наука или да се създаде Научно-приложен институт за спорт. Масовият спорт да бъде делегиран на местно ниво, спортните училища да бъдат реформирани“, са също част от предложенията, които проф. Дешева очерта, като добави и създаването на център за комплексно медицинско възстановяване.

Йордан Георгиев, председател на Постоянната комисия по спорт, деца и младежки дейности на община Бургас предложи в новото споразумение спортът да бъде записан като държавна политика с висок приоритет. По думите му финансирането на спорта става по 3 начина – финансиране от държавния бюджет, от спонсори и фирми, и от общинските бюджети. "В момента БВП за спорт е 0.08%, съгласен съм той да бъде 1%, както е в развитите държави. Категорично трябва да се регламентират данъчните облекчения за юридическите и физическите лица – тези, които финансират и спонсорират клубовете и федерациите. Трябва да има определен процент от бюджета на общините, който да бъде отделен за спорт – предлагаме да е около 3%“, обясни Йордан Георгиев.

Относно федерациите той обясни, че трябва да има по една за всеки спорт, а не по няколко федерации по един и същ спорт. "Треньорската професия трябва да се приравни на учителската, да има външно оценяване на помощник-треньор“, каза още той като допълни, че през Министерството на спорта като финансиране, трябва да мине и поддръжката и възстановяване на базата на ведомствените клубове – на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

Антон Коджабашев, спортист и част от преговорния екип на БСП, призова в новото споразумение да бъде специално обърнато внимание на световните шампиони и хората, спечелили медали за страната, които по думите му в момента “умират от глад и студ“, а са дали здравето си за България.

Зам.-председателят на Общинския съвет в Сливен и част от преговорния екип на БСП Деян Дечев допълни, че общините трябва да бъдат активен партньор в спортния сектор.