Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона. Добрата новина обяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че тя се подобрява за радост както по отношение на броя на заразените, така и по отношение на броя на хоспитализациите и на нивата на смъртността.

"Успяхме да пречупим тази вълна благодарение на нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат, на нашите колеги лекари, които въпреки трудностите, бяха на местата си и се грижеха за болните, които стигаха до тях", каза д-р Кацаров.

Здравните власти отчетоха и ползата от зеления сертификат. Ползите коментира проф. Мира Кожухарова. "Искам да ви обърна внимание на един много положителен ефект на зелените сертификати, които в началото бяха приети по един войствен начин, но сега всички сме убедени, че има полза от тях. Независимо от това, че общо взето бяха започнали да се увеличават броя на изследваните проби, във връзка със зелените сертификати, много рязко нарасна броят на хората, които се изследваха. Това по време на епидемична вълна има положителен ефект, защото положителните бързо се откриват и във всички случаи това съдейства за намаление на разпространението", каза още проф. Кожухарова.

Стана ясно, че от 1 декември ще бъдат въведени и нови мерки.

Зам.-министър Александър Златанов обяви, че със съвсем внимателни стъпки са променени заповедите така, че процесът сред учащите да бъде по-пълноценен.Той коментира и мерките, които Министерство на здравеопазването е предвидило в граничния здравен контрол.

"Там допускаме вече една възможност и даваме приоритет на зеления сертификат. Хората, които пристигат и го притежават, да могат да влизат в страната. Отлагаме с три дни възможността човек, влязъл от зона, която изисква отрицателен тест и съответно последващ, за да бъде декарантиниран, времето да бъде не 24 часа, а 72 часа. Това е една по-добра противоепидемична мярка. Тъй като ситуацията в страната вече отива към благоприятния оражнев и надяваме се зелен цвят, за на се важно да ограничим и минимализираме риска от допускане на хора, които ще внесат зараза", каза още той.

По думите му заповедите са съобразени и в синхрон с нуждите и необходимостите и най-вече водещото е създаване на добър противоепидемичен контрол