Хърватският премиер Андрей Пленкович и френският президент Еманюел Макрон подписаха в Загреб Декларация за стратегическо партньорство, а министрите на отбраната на двете страни подписаха споразумение за закупуване на 12 френски военни самолета Rafal, информира македонската редакция на Радио "Свободна Европа“

Постигнатото споразумение е на стойност 1,1 милиарда евро.

На съвместна пресконференция Макрон подчерта, че Франция подкрепя усилията на Хърватия да се присъедини към Шенгенското пространство като част от планираната шенгенска реформа.

Пленкович подчерта, че преговорите са поставили началото на нов етап в отношенията между Хърватия и Франция.

Макрон каза днес в Загреб, че Париж иска Западните Балкани да бъдат зона на мир и стабилност. Според него Франция не е казала на срещата на върха в София, че е против разширяването на ЕС, а иска да сложи край на "бюрократичната ситуация", т.е. да реши проблема.

Той каза, че е разговарял с Пленкович и за промените в избирателното законодателство на БиХ, проблемите в отношенията между България и Северна Македония и напрежението между Белград и Прищина. Макрон каза, че Париж и Загреб ще работят заедно по тези въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков