НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Втората група от 8 души заминава на 27-та Националната антарктическа експедиция

Втората група от 8 души заминава на 27-та Националната антарктическа експедиция

12 Декември 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. В 19.05 часа, с полет AZ 521 по маршрута София - Рим – Сантяго де Чили – Пунта Аренас, заминава осемчленната втора група на 27-та Националната антарктическа експедиция. Това съобщиха от Българския антарктически институт. Не без основание, групата може да бъде наречена „професорската“ – ръководителят на Експедицията и директор на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев, ще бъде придружен от познатия и от телевизионния екран, коментатор на сложни синоптични обстановки – климатога, проф д-р Георги Рачев, геоморфолога, проф. д-р Александър Сарафов, както и професора по геология от Университета в Улан Батор и бивш посланик на Монголия в България, Лхамсурен Дугержав. Силният научен екип ще допълва и младата почвоведка д-р Росица Янева. Освен изброените, в групата са включени логистиците Ангел Ангелов и Христо Дойков и известната журналистка Мария Чернева, която подготвя авторски филм за ежедневието на базата и перспективите на дейността на България в Антарктика.
Допълнително в Пунта Аренас към групата ще се присъединят ректора на Университета на Кипър в Никозия, физика, проф. д-р Константинос Кристофидес, който ще е и първия кипърец в Антарктика и двама учени от Колумбия – биоложката Наталия Мачука и физичката Далия Барбера.
От Пуната Аренас всички ще бъдат превозени до съседния о-в Кинг Джордж с военен самолет Херкулес С130 на бразилските военновъздушни сили, а оттам до базата ни „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън с военния кораб на Колумбийската Армада „Венте де хулио“.
По време експедицията ще бъдат реализирани шест нови проекта, специално финансирани от Министерството на образованието и науката и селектирани от над 30 заявени от специализиран научен съвет към Националния център за полярни изследвания на Софийския университет, съобразно строгите критерии на Европейския съюз.
В базата, разконсервирана от логистичния екип след дългата астрална зима, вече работят по проектите си биолозите д-р Ралица Зидарова, която изучава кремъчните водорасли в Южно-шетландския архипелаг и д-р Любомир Кендеров, който с леководолазен екип ще наблюдава екологичното състояние на акваторията около базата ни.
По сателитния телефон, Командирът на базата Йордан Тодоров съобщи, че предвидените ремонтни дейности и научната програма се развиват по график, а екип е в добро здраве и с нетърпение очакват новото попълнение.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Пимпирев: 27-ата полярна експедиция на Антарктида ще работи за пръв път по седем български национални проекта

Проф. Христо Пимпирев: 27-ата полярна експедиция на Антарктида ще работи за пръв път по седем български национални проекта

6 Ноември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. 27-ата полярна експедиция на Антарктида ще работи за пръв път по седем български национални проекта. Това каза в интервю за сутрешният блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. По думите му проектите са избрани сред общо 27. Първата група логистици заминават за полярната база на 9 ноември, ясни са и ангажиментите с конкретни дейности по проектите, обясни проф. Пимпирев. „За пръв са оценени 7 проекта от научната част на националната програма, защото тя има и логистична част. Четири от тях са в областта на биоложките науки. Два проекта от тях сега стартират с първата група, тъй като тези два проекта ще изследват разнообразието на животинският и растителен свят в акваторията пред българската база, тоест в Южния океан. Докато условията на сушата са изключително неблагоприятни за живот в, океана, който има една постоянна температура, която макар да е минус 1 градус все пак е постоянна и през лятото и през зимата и има доста богат растителен и животински свят“ , поясни директорът на Българския антарктически институт. Проф. Христо Пимпирев припомни, че учените за пореден път алармират индустриалците и политиците, че това хищническо използване на природните ресурси, замърсяването на въздуха от тежката промишленост и от изсичането на горите, количеството на въглеродният диоксид, като са необходими мерки за минимализиране на щетите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.