НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нова инсталация за рециклиране на отпадъци в столицата ще отделя алуминия механично (ОБЗОР)

Нова инсталация за рециклиране на отпадъци в столицата ще отделя алуминия механично (ОБЗОР)

26 Септември 2018 | 21:49 | Агенция "Фокус"
София. „Екопак България“ АД представи новата инсталация за сортиране на пластмаса и хартия, която ще отделя алуминия механично. Тя се намира до гара Искър. Според изпълнителния директор на организацията Тодор Бургуджиев инвестицията възлиза на 1,4 млн. лв. Съоръжението ще може да отделя RDF, но отпадъкът няма да се изгаря в столицата, а в циментови заводи, където при температура от 2000 градуса по Целзий не се получават замърсявания.
„Екопак България“ показа и новия образователен център, който е пригоден за деца над 14-годишна възраст. В него ще се прожектират игри и ще се придобиват нови знания. Инициативата е направена за всички столични училища, съвсем безплатно. Според Бургуждиев за организацията е изключително важно не само да изпълнява целите си, но и да бъде партньор в мисията за опазване на околната среда. На събитието присъства й кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза, че разделното събиране на отпадъци е важна част от кръговата икономика и в тази връзка Столична община предприема нова процедура, която се подготвя за сключване на договори за разделно събиране с организациите. В нея се залага за увеличаване на броя на контейнерите за разделно събиране на отпадъци. Фандъкова каза, че в момента на територията на общината има близо 12 хил. контейнера. Освен увеличаването на броя на местата, където гражданите ще могат да изхвърлят отпадъците си, общината работи и за изграждане на инсталации за преработка на отпадъците. По думите на Фандъкова това ще доведе до отделяне на максимално количество отпадъци, които да се преработят и за депониране да остане по-малък процент. Кметът на София каза, че към момента София депонира само 16 % от отпадъците на града. По думите й съвсем възможно е да се намалят още цифрите, ако се заложи в навиците на хората, както и в образованието, защото децата трябва да бъдат научени, че отпадъците са ценен ресурс. При представянето на новата инсталация присъства и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той обясни пред журналисти, че с всяка изминала година се рециклират все повече опаковки, но преработването на пластмаса остава най-сериозният проблем. Според него суровини като металите и алуминия са доста атрактивни, така че при тях не се очаква влошаване на обстановката, но те трябва да се пренебрегват и останалите отпадъци. Нено Димов изтъкна, че за момента се водят разговори за пилотни проекти за рециклиране, които да се развият през следващия програмен период. По думите му все още не е обсъден и избран методът, по който това ще се случва, защото това трябва да се реши от всички заинтересовани страни. Според министър Димов ефективният начин за справяне с отпадъците е свързан с приемането и възпитанието в нов начин на мислене. Той каза, че трябва да използваме отпадъците като ценни суровини и това е гаранцията за отхвърляне на проблема.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Бургужиев, „Екопак България“ АД: Новата високотехнологична инсталация е за сортиране на пластмаса и хартия, ще отделя механично алуминия

Тодор Бургужиев, „Екопак България“ АД: Новата високотехнологична инсталация е за сортиране на пластмаса и хартия, ще отделя механично алуминия

26 Септември 2018 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. Новата инсталация, която изградихме е вискотехнологична за сортиране само на пластмаса и хартия и ще отделя алуминия механично. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Екопак България“ АД по време на откриване на нова инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки и първия образователен център на организацията, предаде репортер на Агенция “Фокус“. Тя се намира до гара Искър. По думите му инвестицията за изграждането на инсталацията възлиза на 1,4 млн. лв. Бургуджиев обясни още, че съоръжението ще може да отделя RDF, но отпадъкът няма да се изгаря в столицата, а в циментови заводи, където при температура от 2000 градуса по Целзий не се получават замърсявания.
„Новият образователен център е пригоден за деца над 14-годишна възраст. В него ще се прожектират игри и ще има начини за придобиване на нови знания. Това е направено за всички столични училища, съвсем безплатно“, посочи той.
Според него за организацията е изключително важно не само да изпълнява целите си, но и да бъде партньор в мисията за опазване на околната среда. „Искаме културата да се повишава в това отношение. Работата на „Екопак България“ следва стратегия за инвестиции и повишаване на ефективността във всичко области“, обясни Бургуджиев. Той каза, че организацията прави неща, които са необходими за обществото.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: С всяка изминала година се рециклират все повече опаковки, преработването на пластмаса остава най-сериозният проблем

Министър Нено Димов: С всяка изминала година се рециклират все повече опаковки, преработването на пластмаса остава най-сериозният проблем

26 Септември 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. При всички положения сме с по-голямо количество на рециклирани опаковки спрямо минали години. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на откриване на нова инсталация за сортиране на отпадъци от опаковки и първия образователен център на „Екопак България“ АД, предаде репортер на Агенция “Фокус“. По думите му, ако говорим за пластмасата, там нещата не стоят по този начин. Според него в тази област има още много какво да се направи. „По принцип суровини като металите и алуминия са доста атрактивни, така че при тях не се очаква сериозен проблем. За мен най-сериозен остава проблемът с рециклирането на пластмасата“, посочи той. Според него в този елемент трябва да се насочат усилията, но и без да се пренебрегват останалите отпадъци, като хартия и алуминий. „Ние водим разговори за пилотни проекти за рециклиране, които да се развият през следващия програмен период“, обясни той. По думите му за момента се работи за насърчаване и разширяване на разделното събиране, а кой ще бъде методът, по който това да се случва, ще бъде отделно разискван. „Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни. Ние имаме около година и половина за въвеждането на този начин за рециклиране, това е предостатъчен период за съгласуване“, каза той.
Според него ефективният начин за справяне с отпадъците е свързан с приемането и възпитанието в нов начин на мислене. „Ние сме свикнали на момента да имаме суровина, да направим стока и да изхвърлим боклука, това е едно линейно мислене. Ставането на това в навик да използваме отпадъците като ценни суровини, е гаранция, че след години няма да имаме проблеми, за които днес например се събираме“, обясни Димов. „Това е пътят, по който трябва да се върви“, посочи той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на образователен център за разделно събиране и рециклиране на Екопак - България и нова сортираща инсталация

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на образователен център за разделно събиране и рециклиране на Екопак - България и нова сортираща инсталация

26 Септември 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на откриването на образователен център за разделно събиране и рециклиране на Екопак - България и нова сортираща инсталация. Toва съобщиха от пресцентъра на Столична община. Събитието ще се състои в 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.