НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Около 10% поскъпване на хляба се отчита в търговската мрежа в града

Шумен: Около 10% поскъпване на хляба се отчита в търговската мрежа в града

21 Септември 2018 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Около 10% поскъпване на хляба се отчита в търговската мрежа в Шумен, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“-Шумен. В една от търговските вериги има повишение на цените от 5 до 10 ст. вече близо три седмици. Един от хлебопроизводителите там предлага хлебните си изделия с 20 ст. по-скъпо. Бял хляб от 700 грама се продава от 0,99 до 1,05 лв., 600 грама между 0, 75 и 0,95 лв. 600 грама тесто струва между 1,05 и 1,15 лв. Килограм бяло брашно може да се намери от 1,19 до 1,65 лв. С 10% по- скъпо предлага хлебните си изделия от седмица малка пекарна в Шумен. По думите на собственика и, увеличението се е наложило заради по- скъпото брашно. Той заяви, че в последните три месеца цената му е скочила с 20%.
„Вече две години и половина не сме променяли нашите цени, успявахме да балансираме, но брашното е основата, а то скочи с 20% спрямо цената, на която го купувахме преди 4-5- месеца. Това е много, големите хлебопроизводители също повишиха цените и ние няма как да останем без промяна“, коментира Ангел Колев. Той посочи, че качеството на пшеницата не е каквото е било преди половин година. Анкета сред шуменци показа, че са критично настроени към поредното есенно поскъпване, което по думите им касае не само хляба, но и редица още стоки и услуги.
Възрастна жена коментира, че увеличение на хляба има с 25 ст. до 50 ст. „Купувах хляб на 95 ст., който вече струва 1,35 лв. Всяко поскъпване се отразява веднага на хората с ниски доходи, парите свършват все по-бързо“, каза жената. Тя посочи, че пенсията, която получава и позволява на ден да похарчи 3 лв., а всяко поскъпване намалява и бездруго свитата и потребителска кошница. „Ако днес похарча повече от 3 лв., това означава, че утре трябва два се свия още от тази сума“, каза жената.
Хората твърдят, че сериозно поскъпване има при зеленчуците на пазара, като килограм домати вече струва 4 лв. „По телевизията говорят, че поскъпването е заради природния газ, тока, заради тазгодишната реколта от пшеница, но според мен това не трябва да се поема от крайния потребител, а от държавата. Народът е зле, нека държавата да поеме разликите“, коментира възрастен шуменец.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Предложиха ни заветите на Левски да залегнат във „Визия за България” -те са морална Конституция за всеки българин

Корнелия Нинова, БСП: Предложиха ни заветите на Левски да залегнат във „Визия за България” -те са морална Конституция за всеки българин

21 Септември 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Получихме предложение за основа на националния ни проект за единение „Визия за България” да вземем заветите на Васил Левски, които са морална Конституция за всеки българин. Приемаме ги с удоволствие и се обръщаме към всички българи- да търсим единение върху тях. Те са актуални и днес, и завинаги- и заветът за „чиста и свята република”, и за „равенство с другите европейски народи”. Беше ни дадено копие на тефтерчето на Левски”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след среща с ръководствата на Общобългарския комитет "Васил Левски", Фондация "Васил Левски" и Патриотично общество "3 март" във връзка с общественото обсъждане на проекта "Визия за България". Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвета на БСП. Тя добави, че след тази среща, БСП остава отворена и за следващи такива, когато Визията добие окончателен вид към края на декември. „Получихме конкретни идеи по много секторни политики, в областта на образованието и науката, сигурността, икономика и доходи. Имаме и предложения за законодателни инициативи. Предложенията ще бъдат взети предвид”, каза още лидерът на БСП. Тя уточни, че са били поставени основни акценти върху теми, които са надпартийни и за които да се търси национално съгласие- като демографска политика, национална сигурност, българско производство, образование. „Не само е вмешателство, а е и абсурд. Антипазарно и антиевропейско поведение”. С тези думи лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира въпрос, свързан с опита на земеделския министър да убеди големите търговски вериги да продават хляб без печалба, за да се компенсира скокът в цената му. „Държавата има други механизми да повлияе върху цената на насъщния- например да сигнализира Комисията за защита на конкуренцията, която да проследи на пазарен и законен принцип за договореностите между производителите и търговските вериги. Там биха установили, че се прилагат непазарни механизми и натиск на големите върху малките производители. Натискани са да продават продукцията си под себестойност. От 1 лев за хляб, 35 стотинки се плащат на производителя, 45 прибира веригата и 20 стотинки отиват като ДДС за държавата”, посочи Нинова. Тя припомни, че БСП предложи да се свали ДДС на хляба и храните- практика, която се прилага в цяла Европа. Само у нас и в Дания няма намален ДДС на хляба. „ Да поставиш държавата на колене, да молят пет вериги да спасят народа от високата цена на хляба, е унижение на България и край на държавността и институциите", убедена е Нинова. Тя обясни, че бюджетът няма да бъде ощетен, ако бъде изсветлено случващото се в сектора. Освен това, при положение, че държавата има излишък от над 1 милиард, той може да компенсира по-малкия приход в бюджета.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Определяме като популистки заиграванията с цената на хляба и от управляващи, и от парламентарната опозиция

СДС: Определяме като популистки заиграванията с цената на хляба и от управляващи, и от парламентарната опозиция

21 Септември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът на демократичните сили определя като популистки заиграванията с цената на хляба и от управляващи, и от парламентарната опозиция. Това се посочва в позицията на СДС относно повишаването цената на хляба, изпратена от пресцентъра на политическата формация. Според СДС искането търговските вериги да продават хляба без печалба е ехо от социализма. "Това не е дясна политика! Това е подход, характерен за плановата, но не и за пазарната икономика", се казва в позицията.
От СДС припомнят на управляващите, че от 30 години България не е социалистическа, комитетът по цените го няма и държавните регулации са останали в миналото, заедно с Член 1-ви и други лоши спомени от тоталитарния режим.
Според Съюза на демократичните сили предложението на БСП ДДС за хляба да стане 5 процента, няма да намали крайната му цена за потребителите. "ДДС не е панацея. Най-показателният пример е Държавата Израел – с едни от най-високите цени на храните и нулева ставка на ДДС за тях. Наред с това, диференцираните ДДС ставки са остро критикувани в ЕС и вероятно скоро ще бъдат или премахнати, или сведени до минимум. Те са среда за ДДС измами, водят до утежняване и оскъпяване на административния контрол и са предпоставка за изкривяване на пазарните отношения", отбелязват от СДС.
В позицията се казва също, че обективни причини за поскъпването на хляба има и те са: повишаването на цените на пшеницата, газта, електроенергията, горивата, които са борсови стоки, но също така и повишаването на заплатите в този отрасъл. Цената на хляба ще продължава да се влияе от тези фактори. Според Съюза на демократичните сили е факт, че в България имаме едни от най-високи разходи за храна в целия Европейски съюз – около 30% от доходите ни, но това е така, защото имаме най-ниския БВП.
"Проблемът не е само във високите цени на храните, а и в ниските ни доходи, които са обусловени от недостатъчния ръст на икономиката и ниския БВП. Затрудненията на потребителите с най-ниски доходи не трябва да се решават с изкривяване на пазарните принципи, а чрез подкрепящи социални мерки на съответните институции.
От СДС отново предлагаме на всички политически сили да се обединим около идеята за удвояване на БВП през следващите 10 години до 200 млрд.
лв.,което ще доведе и до двойно увеличение на доходите на гражданите през 2028 г.
Ако не постигнем реален икономически растеж и удвояване на БВП, всякакви идеи за непазарно задържане на цените на стоките няма да доведат до реални ползи за потребителите, а ще поставят под съмнение един от водещите принципи на ЕС – пазарната икономика", се казва още в позицията на СДС относно повишаването цената на хляба.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Жителите на Търговище направиха своите предложения за развитие на „Визия за България“

БСП: Жителите на Търговище направиха своите предложения за развитие на „Визия за България“

21 Септември 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Търговище. Залата на читалище „Напредък“ в Търговище бе тясна, за да побере желаещите да обсъдят „Визия за България“ с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Героги Свиленски, Валери Жаблянов, проф. Георги Михайлов, проф. Светла Бъчварова и Славчо Велков. Жителите на Търговище поставиха множество въпроси и предложения за допълнения във Визията пред народните представители. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Основните въпроси и предложения за допълването на документа бяха свързани с необходимостта от новата роля на държавата в икономиката, големите регионални диспропорции и националната сигурност във всичките й аспекти – отбрана, здравеопазване, образование, икономика, сигурност за гражданите. Жителите на Търговище имаха своите допълнения и в частта Регионално развитие. Те поискаха всички области в страната да бъдат включени във Визията и да се прегледат внимателно даденостите в икономическото развитие, за да кореспондират всички предложения на това, което го има в регионите и да се търси неговото развитие. Народните представители разясниха пред тях, че заради необходимостта от догонващо развитие на някои региони спрямо други, както и заради въпроса за финансовата децентрализация ще бъде създаден „Национален фонд за развитие на регионите“. „В момента в България има модел на централизация и в общините не остават почти никакви средства за собственото им развитие“, казаха още те. Здравеопазването и сегашните негативни явления в системата и последствията от тях също бяха част от дискусията. Народният представител проф. Героги Михайлов разясни пред събралите се четирите основни опорни пункта във Визията за реформиране на системата. „Основна цел на предлаганата концепция в здравеопазването е да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в Република България и да гарантираме на всеки достъп до здравеопазване“, каза проф. Михайлов.
Демографския въпрос, който е изключително наболял в района бе една от темите, които най-много вълнуваха младите хора в залата. Те направиха предложения относно създаването на национална демографска политика и поощряване на раждаемостта чрез политика свързана с доходите и работата на младите семейства. „Демографската катастрофа, заедно с бедността, нарастващите неравенства и регионалните диспропорции, са сред най-големите заплахи , пред които е изправено днес българското общество“, казаха народните представители. Те добавиха, че за справяне с демографската политика „Визия за Бъргария“ предлага: Въвеждане на семейното подоходно облагане, Въвеждане на диференцирани ставки на ДДС за детски храни и стоки, учебници и учебни помагала, създаване на национална програма с участието на общините, за изграждане на детски ясли и градини, където има недостиг на места, въвеждане на диференциран подход за размера на детските добавки, съобразен с посещението, успеха в училище и преминаването в по-висока степен на образование и много други мерки.
„10 години след приемането ни в ЕС, България продължава да изостава , това е един от големите проблеми на страната ни. Чрез Визията, искаме да реализираме нов модел на управление на държавата, чрез който постепенно да се преодолеят проблемите. Затова идваме да я обсъдим с вас и благодарим за многото предложения“, каза народният представител от ПГ на „ БСП за България“ Валери Жаблянов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Във „Визия за България” сме заложили на ефективен начин на управление на държавните предприятия

Драгомир Стойнев, БСП: Във „Визия за България” сме заложили на ефективен начин на управление на държавните предприятия

21 Септември 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Севлиево. Във „Визия за България” сме заложили на ефективен начин на управление на държавните предприятия. Управлението им да стане на пазарен принцип. Необходимо е професионално управление на конкурсно начало, отчетност и прозрачност, за да се гарантират приходи в държавните и общинските бюджети. Тези предприятия ще се управляват на пазарен принцип и ще пресечем зависимостите им при политически промени.” Това заяви в Севлиево зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му левицата предлага да се оздравят предприятията, за да се превърнат в инструмент за натрупване на финансови средства, а също и излизане на българските държавни фирми на външните пазари. „За десет години имаме пълен разпад в МВР. БСП трябва да има алтернативно предложение, изготвено от експерти за възстановяване на доверието в институцията, ефективността на органите, мотивацията на служителите на ведомството и да се ангажира гражданското общество, за да се спазват законите, а силовото ведомство да е гарант за прилагането на нормативната уредба”, каза народният представител от левицата Красимир Янков.
Депутатът Георги Гьоков беше категоричен пред севлиевци, че трябва да бъдат преизчислени всички пенсии до 31 декември 2015 г. и да бъде премахнат максималният месечен размер на пенсията. По думите му плащания, които не са свързани с осигурителния принос, трябва да бъдат извадени от държавното обществено осигуряване и да бъдат поети от държавния бюджет.
Народният представител Йордан Младенов обясни предложението на левицата- ДДС за хляба да бъде намален на 5 %, защото българите дават голяма част от доходите си за прехрана. Той допълни, че се очаква рязък скок на цената на природния газ, което ще доведе до увеличение на хранителните продукти, а оттам ще има скок в цената и на насъщния.
Депутатът от левицата Георги Стоилов обясни пред хората, че в проекта „Визия за България” БСП предлага политики за подпомагане на малки и средни земеделски стопанства. „Ще ограничим субсидиите на едрите земеделски производители. Искаме приоритизиране на малките и средните фирми. Ще осигурим специално финансиране за младите фермери и ще осигурим финансиране за изграждане на мрежа от фермерски пазари”, добави Стоилов. „
Ние се опитваме с „Визия за България” и с всичко, което правим, да покажем- че не е достатъчно една партия да смени друга, ГЕРБ да слезе от власт, БСП да спечели и да продължи да управлява малко по-добре, но горе долу със същите политики. Нещата са стигнали дотам, че ние имаме нужда от много сериозна промяна не просто на хората, които управляват, а фундаментална промяна на модела на управление”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин на откриването на срещата за представяне на Визията в Трявна. “Ние искаме държавата да си върне ролята, да бъде не просто един наблюдател на процесите, а да бъде техен регулатор. Да гарантира спазването на правилата във всяка една сфера.” Така коментира състоянието на здравеопазването, образованието, сигурността и малките общини Вигенин.
Според зам.-председателя на парламентарната група на левицата Христо Проданов младите хора трябва да имат поминък, защото когато им е отнета надеждата, бъдещето и перспективата, те тръгват да търсят по-добра перспектива в друг град или извън България. „Държавата не трябва да спъва военно-промишления комплекс, за да може той да осигурява работни места”, добави Проданов.
„Време е да променим системата и начина, по който се управлява държавата, тъй като за тези 29 години, нещата в нашата държава не се случиха както трябваше. Хората живеят все по- бедно и по- зле. Затова ние ви предлагаме промени в основните сектори в обществения живот и заедно да решим кои от тези промени могат да бъдат реализирани и кои от записаните във “Визия за България” ги одобрявате, за да може през следващите години държавата да тръгне по правилен път”, каза народният представител Кристина Сидорова.
Народният представител Нона Йотова насочи разговора в културен аспект. Тя говори за промяната на ценностната система на младите хора и изрази съжаление за отхвърлянето на културния чек, предложен от ПГ на “БСП за България”. “ГЕРБ го отхвърлиха, може би, просто защото е наш проект, което е изключително тъжно. Бих искала да върнем децата към нашите ценности. Ние трябва да бъдем горди с историята си. Всички средства, които изкарват театрите, да бъдат за тях”, добави Нона Йотова.
Според депутата Александър Паунов трябва да се спре войната на пътищата, защото тя погубва човешки животи.
Въпросите, които дискутираха гражданите с представителите на БСП, бяха свързани със закриването на училища, липсата на кадри, преизчисляването на пенсиите, подмяната на историята, следдипломната квалификация на учителите, грижата за съществуването на малките общински болници и подкрепата за общинското здравеопазване, липсата на справедлива съдебна система.
Депутатите от „ПГ на БСП за България Иван Ченчев, Стефан Бурджев, Кольо Милев, Ирена Анастасова и Валентин Ламбев бяха засипани с въпроси от жителите на Дряново, пред които те представиха основните идеи на „Визия за България”. Присъстващите подкрепиха много от основните предложения във Визията. Дряновци направиха много предложения, свързани със системата за пенсионно осигуряване, дейността на областните управители, проблемите с престъпността, особено сред малцинствените групи, предложиха облекчаване на дейността на читалищата от административната тежест, намаляване на ДДС за книги, обвързване на професионалното образование с някои от изчезващите професии.
Народните представители от ПГ на „БСП за България” Иван Ченчев и Стефан Бурджев се срещнаха и с хората от с Ганчовец, обл. Габрово, за да ги запознаят с проекта на левицата „Визия за България”. Хората бяха категорични, че здравеопазването в малките населени места е на много ниско ниво. Фундаментална промяна на модела на управление, поискаха социалистите в Трявна
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се срещне с ръководствата на патриотични организации във връзка с проекта "Визия за България"

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се срещне с ръководствата на патриотични организации във връзка с проекта "Визия за България"

21 Септември 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се срещне с ръководствата на Общобългарски комитет "Васил Левски", Фондация "Васил Левски" и Патриотично общество "3 март" във връзка с общественото обсъждане на проекта "Визия за България". Това съобщиха от пресцентъра па партията. Срещата ще се проведе на ул. Индустриална 11, (офис на ОБК "Васил Левски”) от 10.30 ч.
На нея ще присъстват Вяра Емилова - секретар на ИБ на НС на БСП, Атанас Зафиров - член на ИБ на НС на БСП, народните представители от ПГ на „БСП за България” Васил Антонов и Станислав Владимиров и експерти от БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: „Визия за България“ е протегната ръка към народа, за да спасим заедно родината си

Крум Зарков, БСП: „Визия за България“ е протегната ръка към народа, за да спасим заедно родината си

21 Септември 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Габрово. Нямаме право да се откажем. Нямаме право да севедем глава. Тази страна сме я наследили от хора, които са я изградили и не можем да оставим народът ни да изтича в чужбина и тя да изчезне. Искаме да променим това и ви подаваме ръка да го направим заедно. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България Крум Зарков по време на представянето на „Визия за България“ в Габрово, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите му тръгването на депутатите от левицата из страната с визията цели именно да събудят националната енергия и експертния потенциал, които има нашата нация, за да се справим с общите проблеми. Социалистът подчерта, че държавата трябва да се върне на местата, които е напуснала в последните години и да участва в: икономическия живот на страната; да регулира като създава справедливи закони и има институции които работят само в името на общото благо, а не на частното; да образова и да изгражда кадри; да осигурява качествено здравеопазване. Той подчерта, че идеята не е: „Станете вие, за да дойдем ние“, а да изградим визия за следващите поне 10 години, която да се изпълнява, независимо кой е на власт и хората, които взимат участие в писането й да го държат отговорни за изпълнението й.
„Думата „Визия“ е най-същественото в този проект. БСП е единствената партия, която предлага визия за излизане на страната от агонията в която е сега“, заяви народния представител Виолета Желева. Помолена да коментира предвижданите мерки в помощ на възрастните, тя заяви, че БСП настоява за преизчисляване на всички пенсиите спрямо средноосигурителния доход всяка година, както и приемането на Закон за възрастните хора.
Депутатът Иван Иванов подчерта, че в сектор сигурност левицата залага на връщане на държавността и чувството за справедливост в хората чрез създаването на институции, които да работят в интерес на хората, а не обслужват определени клиентелистки частни интереси. „МВР не трябва да е охранителна фирма, а да се грижи за сигурността на хората““, каза още той.
На въпрос за данъчната политика депутатът Лало Кирилов обясни, че идеята на левицата е да се премине от единна данъчна ставка към прогресивна данъчна скала, за която БСП предлага няколко варианта във визията. По думите му данъците могат да се използват и за да се намалят огромните неравенствата между доходите на хората.
По повод на регионалното развитие народният представител Радослав Стойчев подчерта, че във визията е залегнало доразвиване на процеса на децентрализация на общините намаляване на дисбаланса между силно и слабо развити общини> Той обясни и че са залегнали планове за увеличаване на инвестициите в Северозападна България и Странджа-Сакар.
Евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков представи пред обществеността инициативите на левицата на европейско ниво и защитаването на българските интереси в Европейски парламент, важността на кохезионната политика за България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Частично повишение цената на хляба се наблюдава в магазините в града

Сливен: Частично повишение цената на хляба се наблюдава в магазините в града

20 Септември 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Сливен. Частично повишение цената на хляба се наблюдава в магазините в Сливен. Това показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Сливен. Най-осезаемо е поскъпването на белия хляб. Масово търгуван преди месец за 90 стотинки, в момента в повечето места се продава за 1 лв. – 1.05 лв. Затова се е увеличило и търсенето на половинки хляб, пакетирани отделно. Средно с 10 стотинки се е увеличил и хлябът тип „Добруджа“, както и пълнозърнестите. С
поред зърнопроизводителите, на места заради обилните валежи и преовлажняването на почвата е пострадало качеството на зърното, но това не се отразява на качеството на брашното, там където пшеницата е оцеляла. Тази година добивите са по – ниски в сравнение с миналата година. Причината е засушаването преди пороите. Средният добив в Сливенско е 450 кг - 480 кг от декар. За сравнение миналата година зърнопроизводителите са прибрали средно по 500 кг от декар. Изкупната цена на зърното започна в началото на кампанията при 280 и 310 лв. на тон, а в момента е около 354 лв.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Людиев, Регионален съюз на хлебопроизводителите – Бургас: 5% ДДС са достатъчни да извадят „сивия сектор“ „на светло“

Димитър Людиев, Регионален съюз на хлебопроизводителите – Бургас: 5% ДДС са достатъчни да извадят „сивия сектор“ „на светло“

20 Септември 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. 5% ДДС са достатъчни да извадят „сивия сектор“ „на светло“. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас. По думите му и намаляване на данъка до 10% е достатъчно, за да се случи това. „В Турция, например е 1%, съвсем символично. Ако искаме да правим хляба социален продукт, по-скоро да се мисли в такава посока. Но, ако е относно борбата със сивия сектор, смятам, че и 10% са достатъчни“, отбеляза Людиев.
На въпрос за прогнозата му за цената на хляба за следващите месеци на базата на очакваното поскъпване на някои енергоносители, Людиев отговори, че всеки ще чака нещата да се случат, да излязат фактурите на газта, електроенергията и на брашното, и едва тогава ще реши какво да прави. „Предварително никой няма да реагира, защото конкуренцията в нашия бранш е много голяма. Никой няма да си позволи на слухово или на предварително да коригира цена. Надявам се нещата да продължат по старо му“, добави хлебопроизводителят.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петко Димитров, зърнопроизводител  от Пазарджик: Поскъпването на пшеницата е едва с 2 стотинки

Петко Димитров, зърнопроизводител от Пазарджик: Поскъпването на пшеницата е едва с 2 стотинки

20 Септември 2018 | 17:58 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Поскъпването на пшеницата е едва с 2 стотинки, а изкупната цена е около 30 стотинки, каза за Радио „Фокус“-Пазарджик Петко Димитров, зърнопроизводител от Пазарджик. Той заяви, че поскъпването на хляба не е основателно и то на два пъти през тази година, защото повишението не е толкова фрапантно, макар че много от производителите се оправдават с поскъпването на електроенергията и горивото през тази година.“ Добро качество на пшеницата имаше преди дъждовете и след това рязко падна съдържанието на глутен, заради дъждовете и имаше около 5% покълване на корен в класа на пшеницата , като това влоши качеството и голям процент от нея се наложи да се използва за фураж, въпреки това добивът тази година е 420 кг , което е добре за среден добив на пшеница“, посочи Димитров.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Бакалов, хлебопроизводител: Съществува увеличение на цената на хляба в Благоевградска област и то ще продължи, докато не спре повишаването на цената на брашното

Димитър Бакалов, хлебопроизводител: Съществува увеличение на цената на хляба в Благоевградска област и то ще продължи, докато не спре повишаването на цената на брашното

20 Септември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Съществува увеличение на цената на хляба в Благоевградска област и то ще продължи, докато не спре повишаването на цената на брашното. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Димитър Бакалов, производител на хляб, тестени и сладкарски изделия. „Цената на брашното три пъти се увеличава по 40 лв. Сега съществува пазарна икономика, като някои искат да пробият малко повече на пазара и е много трудно да се каже до кога ще продължи това увеличение. Когато суровината се вдига, се увеличава и продукцията“. Той коментира, че искат 5% ДДС за хляба, но ДДС- то е много малко в хляба, защото 80 % от малките фирми не са регистрирани по ДДС. „Законът е такъв, че те нямат такъв голям оборот. Това означава, че пак големите фирми ще спечелят“, отбеляза Бакалов. По думите му малките фирми нямат оборот от 50 000 лева и няма как да бъдат принудени да се регистрират. Трябва да се промени закона и всеки производител на хляб и хлебни изделия, включително на мляко и месо, да се регистрира по ДДС, независимо от броя на произведените хлебни изделия. Според Бакалов всички фурни по селата, в които работят по един или двамата души, нямат такъв голям оборот, а даже и да имат, няма да го обявят.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Анчев, хлебопроизводител: Хлябът в Смолян поскъпна с 12 стотинки

Стефан Анчев, хлебопроизводител: Хлябът в Смолян поскъпна с 12 стотинки

20 Септември 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Смолян. Хлябът в Смолян поскъпна с 12 стотинки. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Стефан Анчев, хлебопроизводител от Смолян. Новата цена на насъщния е в сила от началото на седмицата. Причината за увеличението на цената е поскъпването на електроенергията, както и на брашното, отбеляза Анчев. Във връзка с предложението за 5 % ДДС за хляба, той коментира, че то е много добро и ще бъде в помощ на хлебопроизводителите. По думите му, ако предложението бъде прието и контролът на държавата е силен, ще бъде изкаран на светло и сивия сектор в бранша.
Репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Смолян в търговската мрежа в Смолян установи, че цената за крайния потребител на хляба от понеделник, 17 септември е увеличена с 10 ст. Цената на масово купувания хляб в Смолян – пшеничен, нарязан и в опаковка от 650 грама до миналата седмица в магазините бе 0.90 лв., а сега вече е 1.00 лв. В зависимост от разновидностите на хляба обаче и неговите добавки и вкусове, той може да се намери и на по-високи цени, вариращи от 1.30 до 2.00 лв. за брой.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 1 лв. е средната цена на хляба в града

Велико Търново: 1 лв. е средната цена на хляба в града

20 Септември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 1.00 лв. е средната цена на хляба във великотърновските магазини, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Грамажът на опакования, нарязан хляб, който се продава за тези пари е 650 грама. В някои от големите вериги тестеното изделие се търгува и за 0.80 – 0.90 лв., като потребителите коментират, че качеството е същото. Драстична промяна в цената на местно ниво за момента няма. Различните разновидности от насъщния имат и различна ценова стойност. Така нареченият здравословен хляб – с добавки като лимец и семена, или пък от царевично брашно е с около 0.50 стотинки до 1 лв. по-скъп. Търговците обобщават, че най-купуван е традиционният бял хляб. Някои от производителите, които предлагат изделията си в търговските обекти, продават „половин хляб“ с грамаж от 350 грама за 0.50 стотинки.
В някои от фурните в града, където се продава ненарязах хляб, известен още като селски, вече се отчита леко завишение в цената.
Килограм брашно все още струва между 1.50 и 2.00 лв. на търновския пазар, като и тук различните добавки повишават цената.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: В съвременната българска политика отсъства визия и точно затова БСП иска да даде такава на българина

Антон Кутев, БСП: В съвременната българска политика отсъства визия и точно затова БСП иска да даде такава на българина

20 Септември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Полски Тръмбеш. Това, което отсъства в съвременната българска политика, е визията и точно затова, ние, от БСП, искаме да дадем такава на българина. С „Визия за България“ искаме да проведем разговор за бъдещето. Това заяви пред събралите се в конферентната зала на Историческия музей в Полски Тръмбеш зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той отбеляза, че България трябва да приключи с прехода и да бъде изведена към нещо позитивно.
Народният представител Веска Ненчева говори за значимостта на образованието за съхраняване на българското общество. „Цялостната промяна минава през възпитанието и образованието“, подчерта Ненчева. Тя разясни перспективите за развитието му, заложени във „Визия за България“. „С нашия проект търсим обратната връзка от хората, за да тръгнем напред и да потърсим нормализиране на процесите в държавата“, каза народният представител Стефан Бурджев
„Визия за България“ е опит за един нов обществен договор- какво ще правим след свалянето на ГЕРБ от власт“. Това каза народният представител от левицата Стоян Мирчев на среща с жителите на Стражица. Той подчерта, че държавните институции са спрели да функционират и ГЕРБ си отива, защото не знаят как да управляват. „БСП има кадровия и експертен потенциал да предложи алтернатива за упралвние“, подчерта Стоян Мирчев.
„Институциите и обществото дължат много на българския учител. Увеличението на заплатите не е достатъчно, за да се върне уважението към учителската професия“. Това каза народният представител Донка Симеонова. Тя отбеляза, че проектът „Визия за България“ поставя акцент на грижата за образованието в малките населени места. „Необходимо е да се избегне системата „парите следват ученика“, което е пагубно за малките населени места“, категорична бе Симеонова. Тя допълни, че именно затова е необходима промяна в системата на делегираните бюджети.
„Във „Визия за България“ ще бъде допълнено, че там, където липсва междуселищен транспорт, може да се формира комунален фонд за създаване на общински предприятия, с акцент транспорт и чистота“, каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова. Тя допълни, че вижда недоволството на жителите на Стражица по отношение лошото стопанисване от страна на държавата на третокласната пътна инфраструктура, която е повече от 100км. на територията на общината. Тя добави, че кметове са изразили готовност да се включват с предложения- как да бъде укрепено българското село.
„Проектът „Визия за България“ цели да има повече държава там, където е необходимо и полезно на гражданите“. Това каза народният представител Петър Кънев на среща с жителите на Павликени. Той поясни, че липсата на държава и държавност е изключително притеснителна за обществото.
„Независимо от приказките, че държавата работи за спешната помощ, на практика, състоянието й в областта е много тежко“, заяви народният представител от БСП проф. Георги Михайлов в Павликени. Той постави въпросите за общинското здравеопазване и бъдещето на общопрактикуващите лекари. В срещата участваха и народните представители проф. Светла Бъчварова, която говори по проблемите на земеделието, и Радослав Стойчев, който разясни приоритетите на Визията в частта Регионална политика.
На провелите се срещи хората поставиха въпросите за миграционния процес, който се наблюдава в малките населени места, липсата на перспектива за професионална реализация на младите хора. Често повтаряно мнение бе желанието да не се закриват държавни училища, именно в малките населени места. Хората изразиха притеснението си и по отношение на цялостната политика в пенсионното осигуряване и здравеопазването. Те поискаха повторни срещи с народните представители от ПГ на „БСП за България“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мариана Кукушева, НБСХС: Държавата се намира пред риск да остане без хора, които да произвеждат хляба на България

Мариана Кукушева, НБСХС: Държавата се намира пред риск да остане без хора, които да произвеждат хляба на България

20 Септември 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. Държавата се намира пред риск да остане без хора, които да произвеждат хляба на България, вдигането на заплатата на хлебопроизводителите оказва влияние на цената на хляба. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. Според нея търсенето на кадри в професията и промяната в условията на заплатения труд в бранша, неминуемо ще рефлектират и върху цената на тока, и върху тази на всичко останало. „При положение че браншът е декапитализиран, става реална опасността от обявяване на несъстоятелност за бизнес операторите“, каза още Кукушева. „Знаем, че живеем в държава, в която съществува население, което няма избора да повиши своите доходи. Това са около 700 хиляди пенсионери с пенсия под 200 лева. Независимо от усилията на настоящето правителство, компенсациите в рамките на определени суми за Коледа и Великден не правят това население по-платежоспособно. Много е важно да гарантираме хляба на трапеза за тези хора, за които той е насъщна храна“, коментира Мариана Кукушева. Тя добави, че министър Румен Порожанов е бил оторизиран да започне разговори с министерство на финансите за намиране на изход от ситуацията с повишената цена на хляба. „Осветляване на сивата икономика и събиране на средства за социалноосигурителната здравна система са сред позитивите, в случай че ДДС-то върху хляба се сведе до 5%“, обясни Кукушева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жители на Елена, Лясковец и Златарица: БСП търси диалог с хората, показва желание за промяна

Жители на Елена, Лясковец и Златарица: БСП търси диалог с хората, показва желание за промяна

20 Септември 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
София. Лошото състояние на пътната инфраструктура и дупките по пътищата, липсата на достъп до качествено здравеопазване и болница в община Елена, обезлюдяването на общината, липсата на нови производства и работни места, неравенството в доходите между София и малките градове бяха само част от темите, които жителите на гр. Елена поставиха пред народните представители от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов, Явор Божанков и Георги Андреев. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. Повишаването на цената на хляба също бе сред обсъжданите на срещата проблеми. Народните представители коментираха, че целта на БСП е чрез „Визия за България“ икономическите региони да бъдат стабилизирани. „След като имаме окончателния вариант на документа, ще бъдат разработени и регионални приоритети, които постепенно да решат проблемите на всеки един регион“, казаха те. Народният представител Александър Симов коментира, че това, което БСП представя пред хората, е само първоначалният етап на документа и социалистите чакат да чуят техните идеи. Народният представител Явор Божанков коментира, че повишаването на цената на хляба и реакцията на управляващите показва колко голям е проблемът. Той добави, че хлябът е изключително важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом и затова БСП предлага ДДС за него да бъде намалено на 5%. „Намаляването на ДДС върху хляба е част от по- големия разговор за диференцирано ДДС на някои храни от първа необходимост“, каза народният представител Героги Андреев.
Народните представители от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова и Йордан Младенов обсъдиха „Визия за България“ с жители на общ. Златарица. Проблемите на малките земеделски стопани, преизчислението на пенсиите, липсата на качествено образование бяха основните проблеми, които те поставиха пред народните представители. Оказа се, че въпреки че Златарица е само на 20 км. от областния град, в града няма пречиствателна станция, канализация, а дупките по улиците са на всяка крачка. Управляващите, и по-специално ГЕРБ, не се интересуват от малките населени места и това си личи, затова започнахме създаването на план за бъдещето на България“. Това каза народният представител Йордан Младенов. Той добави, че Визията може да не е идеалният проект, но ще бъде доразвита, за да излезе България от тази ситуация на задълбочаващи се кризи. Пред жителите на Златарица той представи и предложенията на „Визия за България“ за малките земеделски стопани. „Финансиране изграждането на мрежа от фермерски пазари, намаляване административната тежест за достъп до пазара на малките ферми, усъвършенстване на БДС с приоритет българското производство, нулеви ставки на ДДС за храни, изработени само от естествени суровини, без следи от консерванти, заместители и подобрители. Това са част от нашите предложения за стимулиране на малките земеделски стопани“, обясни Младенов. Народният представител Кристина Сидорова каза, че във Визията е предвидено преизчисляване на пенсиите според актуалния осигурителен доход. Относно достъпа до образование, тя заяви, че „Визия за България“ предлага еднакво образование за всички, независимо дали училището е в голям град или малка община.
Пред жителите на Лясковец „Визия за България“ бе представена от народните представители Кристиан Вигенин, Славчо Велков, Героги Стоилов и Иван Иванов. Те заявиха, че Визията не предлага просто смяна на една партия с друга, а на целия модел на управление на България. „ Затова трябва да имаме силна подкрепа от обществото“, обясниха народните представители Пред жителите на Лясковец народният представител Славчо Велков представи приоритетите на Визията в областта на сигурността и отбраната.Той коментира, че левицата разглежда националната сигурност в широк план. В нея включваме регионалното развитие, здравеопазването, образованието“, каза още Велков. „Насърчаването на българското земеделие и родното производство е много важно за нас, защото страната ни има възможностите да произвежда качествена продукция. Точно затова сме заложили преференции за малките земеделски стопани и зеленчукопроизводството във Визията“, каза народният представител Героги Стоилов. Народният представител Иван Иванов представи „Визия за България“ в частта- Регионално развитие. Той заяви, че проблемите на малките населени места се задълбочават заради това, че местната власт и децентрализацията на регионите са останали на заден план. Промените в данъчната политика и прогресивното подоходно облагане също бяха обсъдени по желание на жителите на Лясковец. „Визия за България“ предлага специална политика за малките общини и по-слабо развитите региони. „Тези райони ще могат да се възползват от нов „Национален фонд за сближаване между регионите“. Цел за този фонд е той да се съсредоточи във финансиране на онези инвестиции в изостаналите региони, които водят към възходящо сближаване и постепенни реформи, включително в области- като образование, местен капацитет и добро управление“, каза Кристиан Вигенин. На срещата в Лясковец присъстваха и представители на различни партии, които коментираха, че в годините на прехода у нас са приемани много документи, но сега за пръв път има различен подход и това, че се търси диалог с обществото, показва желанието на БСП за истинска промяна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: На България й трябва радикална реформа във всеки сектор

Явор Божанков, БСП: На България й трябва радикална реформа във всеки сектор

20 Септември 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Много хора не виждат смисъл да останат в България. Всички виждаме посоката, в която върви страната. На България й трябва радикална промяна – реформа във всеки сектор. Единственият, който има разума да намери посоката, е българският народ. Затова сме тръгнали на срещи във всеки град“, каза народният представител Явор Божанков в Гарна Оряховица, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той обясни, че в края на поредицата срещи, БСП ще предложи на българския народ визия за десетилетия напред.
„На никого не му харесва какво се случва в държавата. Управляващите работят на парче, толкова могат. Часовникът на ГЕРБ тиктака на обратно. Важна е по какъв път тръгваме след тях“, каза Иван Ченчев. Той посочи, че Визията и идеите в нея са разработени не само като чисто партиен документ.“ Документът е надпартиен и ще послужи не само за следващия управленски мандат, а на цялата държава за дълго време. За 127 години БСП е превеждала България през тежки времена, вярвам, че ще продължим да го правим“, каза народният представител.
„Не може и бедният, и богатият да плащат един и същ данък върху доходите. Богатите трябва да плащат повече. Търсим справедливост“. Така описа визията за промени в данъчната политика Георги Свиленски. Той подчерта, че предложението на БСП е за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, но без да се променят корпоративните данъци.
Идеите на БСП в образователната и здравната сфера представи проф. Анелия Клисарова. „Българското образование е децата да бъдат в училище като част от тяхното възпитание. Българският учител трябва да бъде модел за подражание. И чак след това е мястото на съвременните технологии“, каза народният представител. Според БСП държавата трябва да има ангажимент към общинските и държавните училища и да не финансира частните. „Здравето не е търговия! За една болница кое е по-важно – търговската или медицинската част? Категорични сме, че болниците няма да са търговски дружества“, каза още Клисарова.
„Предлагаме нова философия на управление на държавните предприятия – да се премахнат политическите назначения от политическите кабинети!“, каза Кольо Милев пред гражданите от Горна Оряховица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов: БСП е написала рамката на "Визия за България", но хората ще я допишат

Филип Попов: БСП е написала рамката на "Визия за България", но хората ще я допишат

20 Септември 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. "Визия за България” е отворен документ, който има за цел да предостави конкретни решения по стратегически за страната ни въпроси-като икономика и доходи, регионално развитие, здравеопазване и образование. Тя е алтернатива на системата. БСП е написала рамката на този документ, но българските граждани ще го допишат.” Това каза в Свищов народният представител от ПГ на „БСП за България” Филип Попов, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. По думите му документът е алтернатива на системата, създадена в годините на прехода и целта е да обедини хората в страната по важните теми и въпроси.
„БСП никога не е била за 100% приватизация. Приватизирано е почти всичко вече- от образованието до болниците”, това каза пред свищовлии народният представител от левицата Валери Жаблянов. По думите му разликата в доходите между България и Полша е няколко пъти, а само допреди 25 години, сме били на сходно ниво. Това, според него, е доказателство, че драстично изоставаме. „Визия за България” поставя основните въпроси- кой, как и с какви средства ще направи промяната. Достойнството й е в нейната цялост”, категоричен бе той и допълни, че в момента има фрагментарност в управлението на България.
„Политиката е разговор за бъдещето. Имаме пропагандно правителство, което работи без програма”, каза депутатът от левицата Красимир Янков. Той беше категоричен, че в момента има само няколко фамилии в страната, които са свръхбогати, за сметка на всички останали. „Всеки българин следва свободно да взима решения, а свободата за избор е заплашена у нас”, добави Янков.
Според народния представител Иван Иванов, годините на прехода са ограбили българите, а Бойко Борисов и неговото правителство са апотеоз на падението на страната ни през тези години. И лично той носи отговорност за това, тъй като 10 г. управлява държавата. „Именно затова, ние даваме възможност да излезем от кашата с алтернативата „Визия за България”, като тя трябва да е основата на бъдещото развитие на нашата родина”, категоричен бе той.
Народният представител Нона Йотова заяви, че махането на Алековия Бай Ганьо от учебниците е следствие на това, че управляващите са се идентифицирали с него.

Свищовлии поставиха множество въпроси, като неравнопоставеността в осигуряването на държавните служители и работещите в частния бизнес. Те препоръчаха политиците да мислят повече за децата и тяхното обучение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: България, от майка, се превръща в мащеха за младите хора

Христо Проданов, БСП: България, от майка, се превръща в мащеха за младите хора

20 Септември 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Килифарево е поредното малко населено място, което посещавам в рамките на обсъждането на „Визия за България”, което бавно и постепенно изчезва, вследствие на демографската криза, бичуваща страната. Основната причина за това, е че държавата и общините са вдигнали ръце от всичките си задължения, оставили са всичко на пазара, печалбата и частната инициатива, а това, от своя страна, отнема перспективата на младите хора. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов пред килифаревци, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му това е и причината да изчезват малките населени места. „Защото, когато един млад човек няма в града си поликлиника, в която да се лекува, училище, в което да учи децата си, и работа, с която да издържа семейството си, той е принуден да емигрира. Така България, вместо майка, се превръща в мащеха за своите граждани”, добави той.
Народният представител от левицата Николай Цонков заяви пред гражданите на Килифарево, че държавата ерозира. „Българската армия, като гарант на държавността, е в разпад. Ние искаме да въстановим славата и ролята й. Време е тя да изпълни мисията си- да гарантира сигурността, да учи на патриотизъм и да възпитава бъдещите поколения”, каза още Цонков.
„България има очевидна нужда от системна промяна. Но аз съм скептичен, че ГЕРБ могат да доведат нужните реформи до край, защото се страхуват, че това може да е пагубно за тях”, каза Димитър Данчев. Той добави, че с „Визия за България” БСП предлага алтернатива на системата, наложена от прехода, която да спре разграбването на държавата и да върне повече държава там, където това е необходимо - в икономиката, здравеопазването и образованието.
Народният представител Лало Кирилов добави пред килифаревци, че БСП предлага модел за по-добро управление на държавните активи. Гражданите на Килифарево задаваха въпроси, свързани, основно, с демографската криза и за политиката на държавата за връщане на младите хора в държавата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители от „БСП за България“ ще проведат дискусии за „Визия за България“ в областите Търговище, Габрово и Велико Търново

Народните представители от „БСП за България“ ще проведат дискусии за „Визия за България“ в областите Търговище, Габрово и Велико Търново

20 Септември 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Търговище. Народните представители от „БСП за България“ ще проведат дискусии за „Визия за България“ с граждани от областите Търговище, Габрово и Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Националният съвет на БСП. Актуализиран е графикът за провеждане на срещите.
Народните представители от левицата ще проведат следните срещи:
В област Велико Търново:
- 18:00 часа, в читалището на гр. Сухиндол. Присъстват: народните представители Дора Янкова, Донка Симеонова и Даниел Йорданов;
В област Търговище:
- В 17:00 часа, в Заседателната зала на общината, в гр. Антоново. Присъстват Николай Цонков и Веска Ненчева;
- В 12:30 часа, в общинския съвет на БСП, в гр. Търговище. Присъстват: зам.-председателите на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и Антон Кутев и депутатите Валери Жаблянов, Петър Кънев, Георги Михайлов, Георги Андреев, Светла Бъчварова, Георги Гьоков, Анелия Клисарова, Александър Симов, Стоян Мирчев и Славчо Велков;
- В 15:30 часа, в Клуб на пенсионера, в с. Кардам. Присъстват: секретарят на ПГ на БСП на левицата Филип Попов и депутатът Димитър Данчев; - В 17:00 часа те ще бъдат в Клуба на пенсионера, с. Горица , общ. Попово;
- В 14:00 часа, в Клуба на пенсионера, в. с. Бистра, общ. Търговище. Присъства Светла Бъчварова;
- В 15:30 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Садина, общ. Попово. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Весела Лечева и народният представител Денчо Бояджиев;
- В 15:30 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Цар Асен, община Попово. Присъства народният представител Валентина Найденова;
В 16:00 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Ковачевец, общ. Попово народният представител Иван Иванов ще се срещне с жители но селото;
- В 15:00 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Дралфа, общ. Търговище. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски и депутатът Александър Симов;
- В 15:00 часа, в клуб "Капитан Петко Войвода", в гр. Търговище. Присъстват: народният представител Георги Михайлов и председателят на Областния съвет на БСП -Търговище Явор Куюмджиев;
- В 15:00 часа, в клуба на ул. "Паисий", гр. Търговище. Присъстват: народните представители Георги Гьоков и Славчо Велков;
- В 16:00 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Макариополско, общ. Търговище. Присъстват: Валери Жаблянов и Анелия Клисарова;
- В 16:00 часа в читалище "Пробуда" в с. Илийно, общ. Омуртаг. Присъстват: депутатите Димитър Стоянов. В 18:00 часа той ще проведе среща и в Заседателната зала на общината в гр. Омургаг;
- В 16:00 часа, в клуб "Дръзновение", в гр. Търговище. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Антон Кутев и Стоян Мирчев;
- В 16:30 часа, в с. Паламарца, общ. Попово. Присъства депутатът Милко Недялков;
- В 18:00 часа, в читалище "Св. Св. Кирил и Методий", в гр. Попово. Присъстват: Весела Лечева, Денчо Бояджиева, Филип Попов, Димитър Данчев, Валентина Найденова, Иван Иванов и Милко Недялков;
- В 18:30 часа, в читалището, с. Стража, общ. Търговище. Присъстват: народните представители Стоян Мирчев и Георги Андреев;
- В 18:00 часа, в Кафе-театъра на читалището, в гр. Търговище. Присъстват: Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свилески и народните представители Светла Бъчварова, Георги Михайлов, Валери Жаблянов и Георги Гьоков;
В област Габрово:
- В 17:30 часа, в Художествена галерия "Христо Цокев", в гр. Габрово. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков, народните представители Виолета Желева, Иван Иванов, Лало Кирилов и Радослав Стойчев;
- В 17:30, зала "Дръзновение" в гр. Трявна. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Христо Проданов, секретарят на групата Кристиан Вигенин, народните представители Георги Йорданов, Нона Йотова и Александър Паунов;
- В 17:30 часа, в залата на общ. Дряново. Присъстват: секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова, Валентин Ламбев и Кольо Милев;
- В 18:00 часа, в залата на читалището в с. Ганчовец, общ. Дряново. Присъстват: народните представители Иван Ченчев и Стефан Бурджев;
- В 18:00 часа, в зала "Видима" на х-л "Севлиево Плаза", в гр. Севлиево. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, народните представители Красимир Янков, Йордан Младенов и Георги Стоилов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Не стига, че управляващите убиха българските производители, а сега го докараха правителството да се моли на веригите да  спасят народа от цената на хляба

Корнелия Нинова, БСП: Не стига, че управляващите убиха българските производители, а сега го докараха правителството да се моли на веригите да спасят народа от цената на хляба

19 Септември 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Не стига, че управляващите убиха българските производители, а сега го докараха правителството на Борисов да се моли на веригите да спасят народа от цената на хляба. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във Велико Търново, където представи проекта на левицата "Визия за България", предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. "Днес имаме един много ярък пример какво значи да поставиш държавата на колене в зависимост от големите. Прочетохме, че правителството е отишло да помоли търговските вериги да не вдигат цената на хляба и да работят без печалба. Това е антипазарно, антилогично, антиевропейско. Как може една държава с целия механизъм и институции, с който разполага, да постави цялата държава на колене в молба към пет големи търговски вериги да спасят народа от глад. Това е абсурдно. Това е най-ярък пример, че няма държавност и че няма институции и всички сме поставени в подчинение на няколко големи", каза Корнелия Нинова.
Позовавайки се на социологически проучвания, Нинова отчете, че през последния един месец рязко се е увеличил процентът на българите, които очакват предсрочни избори. В тази връзка лидерът на БСП подчерта, че оглавяваната от нея партия има готовност за нови избори. По думите й целта на обсъждането на проекта „Визия за България“ е да се коментират с българските граждани проблемите в страната и да се намери тяхното решение. „Друг път тръгваме на избори с предизборна програма. Отиваме и казваме „БСП ще направи това, когато спечели избори“. Сега подходът ни е друг. Идваме с идеи и бихме искали да направим, колкото се може повече наши съграждани и сънародници съавтори на тази програма", коментира тя и уточни, че идеята е българите да предложат и посочат проблемите и как виждат решението им. Тя подчерта, че една от основните теми, заложени в проекта „Визия са България“, е премахване на монополите. По думите й от БСП са подготвили анализ на съществуващите монополи в Българи, на базата на който ще бъде изготвен пакет от антимонополно законодателство.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ще настояваме в бюджет 2019 г. за актуализиране на доходите

Корнелия Нинова, БСП: Ще настояваме в бюджет 2019 г. за актуализиране на доходите

19 Септември 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Това заяви във Велико Търново лидерът на БСП Корнелия Нинова, която е в града за представянето на проекта „Визия за България“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
„Разбира се, за доходите ще имаме специална част в бюджета с предложение за тяхното актуализиране. От години наред настояваме да се намери начин да се преизчислят старите пенсии, тъй като са много ниски. Цените хвърчат нагоре. От 1 октомври ще се вдигне и газ, и парно, и топла вода. Хората с 200-300 лева не могат да оцелеят. Така че политиката по доходите трябва да е много сериозно преосмислена от следващата година“, допълни Корнелия Нинова. Тя подчерта, че тази година проектът на опозицията за разпределение на държавните средства през 2019 година ще съответства на идеите, заложени във „Визия за България“. "5% диференцирана ставка на ДДС за храни ще предложи БСП в своя проект за държавен бюджет за 2019 година", каза Нинова и допълни, че в момента се обсъжда дали предложеният от оглавяваната от нея партия бюджет да включва и намалени ставки на лекарствата и бебешките храни. Нинова поясни, че се предвижда в проектобюджета на БСП да бъде включено и създаването на фонд, който да подпомага българското производство и българските предприятия. По отношение на частта "Земеделие“, Нинова заяви, че от БСП ще предложат да се сложи таван на субсидиите, както и преразпределянето им към производството на плодове и зеленчуци. „Както знаете 10 фамилии в България получават 75% от субсидиите в земеделието и то в зърнените храни, което ощетява другите. Ние имаме плодородна земя за отглеждане на плодове и зеленчуци, а внасяме всичко отвън“, допълни Корнелия Нинова. Тя съобщи, че БСП ще има предложение и по отношение на общинските бюджети. „Средствата за общините не се бюджетират правилно от правителствата на Борисов. Приема се един бюджет, а след това с постановление на Министерски съвет се отпускат в едно решение 110 млн. лева допълнително за определени общини на ГЕРБ и ДПС“, посочи лидерът на БСП.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Актуализира се графикът за дискусиите за „Визия за България“ на народните представители от „БСП за България“ в областите Търговище, Габрово и Велико Търново на 20 септември

Актуализира се графикът за дискусиите за „Визия за България“ на народните представители от „БСП за България“ в областите Търговище, Габрово и Велико Търново на 20 септември

19 Септември 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от „БСП за България“ ще проведат дискусии за „Визия за България“ с граждани от областите Търговище, Габрово и Велико Търново на 20 септември. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Актуализиран е графикът за провеждане на срещите.
Народните представители от левицата ще проведат следните срещи:
В област Велико Търново:
- 18:00 часа, в читалището на гр. Сухиндол. Присъстват: народните представители Дора Янкова, Донка Симеонова и Даниел Йорданов;
В област Търговище:
- В 17:00 часа, в Заседателната зала на общината, в гр. Антоново. Присъстват Николай Цонков и Веска Ненчева;
- В 12:30 часа, в общинския съвет на БСП, в гр. Търговище. Присъстват: зам.-председателите на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и Антон Кутев и депутатите Валери Жаблянов, Петър Кънев, Георги Михайлов, Георги Андреев, Светла Бъчварова, Георги Гьоков, Анелия Клисарова, Александър Симов, Стоян Мирчев и Славчо Велков;
- В 15:30 часа, в Клуб на пенсионера, в с. Кардам. Присъстват: секретарят на ПГ на БСП на левицата Филип Попов и депутатът Димитър Данчев; - В 17:00 часа те ще бъдат в Клуба на пенсионера, с. Горица , общ. Попово;
- В 14:00 часа, в Клуба на пенсионера, в. с. Бистра, общ. Търговище. Присъства Светла Бъчварова;
- В 15:30 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Садина, общ. Попово. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Весела Лечева и народният представител Денчо Бояджиев;
- В 15:30 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Цар Асен, община Попово. Присъства народният представител Валентина Найденова;
В 16:00 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Ковачевец, общ. Попово народният представител Иван Иванов ще се срещне с жители но селото;
- В 15:00 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Дралфа, общ. Търговище. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски и депутатът Александър Симов;
- В 15:00 часа, в клуб "Капитан Петко Войвода", в гр. Търговище. Присъстват: народният представител Георги Михайлов и председателят на Областния съвет на БСП -Търговище Явор Куюмджиев;
- В 15:00 часа, в клуба на ул. "Паисий", гр. Търговище. Присъстват: народните представители Георги Гьоков и Славчо Велков;
- В 16:00 часа, в Клуба на пенсионера, в с. Макариополско, общ. Търговище. Присъстват: Валери Жаблянов и Анелия Клисарова;
- В 16:00 часа в читалище "Пробуда" в с. Илийно, общ. Омуртаг. Присъстват: депутатите Димитър Стоянов. В 18:00 часа той ще проведе среща и в Заседателната зала на общината в гр. Омургаг;
- В 16:00 часа, в клуб "Дръзновение", в гр. Търговище. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Антон Кутев и Стоян Мирчев;
- В 16:30 часа, в с. Паламарца, общ. Попово. Присъства депутатът Милко Недялков;
- В 18:00 часа, в читалище "Св. Св. Кирил и Методий", в гр. Попово. Присъстват: Весела Лечева, Денчо Бояджиева, Филип Попов, Димитър Данчев, Валентина Найденова, Иван Иванов и Милко Недялков;
- В 18:30 часа, в читалището, с. Стража, общ. Търговище. Присъстват: народните представители Стоян Мирчев и Георги Андреев;
- В 18:00 часа, в Кафе-театъра на читалището, в гр. Търговище. Присъстват: Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свилески и народните представители Светла Бъчварова, Георги Михайлов, Валери Жаблянов и Георги Гьоков;
В област Габрово:
- В 17:30 часа, в Художествена галерия "Христо Цокев", в гр. Габрово. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков, народните представители Виолета Желева, Иван Иванов, Лало Кирилов и Радослав Стойчев;
- В 17:30, зала "Дръзновение" в гр. Трявна. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на левицата Христо Проданов, секретарят на групата Кристиан Вигенин, народните представители Георги Йорданов, Нона Йотова и Александър Паунов;
- В 17:30 часа, в залата на общ. Дряново. Присъстват: секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова, Валентин Ламбев и Кольо Милев;
- В 18:00 часа, в залата на читалището в с. Ганчовец, общ. Дряново. Присъстват: народните представители Иван Ченчев и Стефан Бурджев;
- В 18:00 часа, в зала "Видима" на х-л "Севлиево Плаза", в гр. Севлиево. Присъстват: зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, народните представители Красимир Янков, Йордан Младенов и Георги Стоилов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков във Велико Търново: Всички пенсионери трябва да получават достойна пенсия, която се осъвременява всяка година

Георги Гьоков във Велико Търново: Всички пенсионери трябва да получават достойна пенсия, която се осъвременява всяка година

19 Септември 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Всички пенсионери трябва да получават достойна пенсия, която се осъвременява всяка година“. Това заяви пред събралите се в Клуб на инвалида и пенсионера във Велико Търново народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков във връзка с „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той подчерта, че БСП е заложила в своята Визия преизчисляване на всички пенсии спрямо средния общоосигурителен доход. Като другия мярка Гьоков посочи премахване на максималния осигурителен доход и максималния размер на пенсиите. Социалистът изтъкна, че левицата е за увеличаване на приноса на стажа за изчисляване на размера на пенсията до достигане на стандарта на Международнародната организация по труда. „Трябва да създадем допълнителен фонд за дългосрочна грижа за възрастни хора и хората с увреждания“ - каза Георги Гьоков. Според него трябва да се приеме закон за възрастните хора.
Депутатът посочи и друг метод за нормализирането на размера на пенсиите: „Трябва да направим всичко възможно да насърчим по-дългото оставане на пазара на труда. Залагаме на профилактиките и ранната диагностика, особено за групите заболявания, които водят до висока смъртност“. Гьоков смята, че увеличаването на пенсиите с 5% не решава проблемите на пенсионерите и трябва да се търсят трайни решения.
Народният представител Милко Недялков каза, че когато чуем инвалид, слагаме до него „грижа“. „Не мислим, че те могат да бъдат от полза за обществото и да изкарват сами средства за своето препитание. В тази посока трябва да им помогнем- да осъзнаят своите потребности, но и своите сили“, аргументира се той.
Събралите се на събитието граждани зададоха въпроси за разходването на средствата от Пенсионния фонд, състоянието на пенсионната система, ползата от допълнителното пенсионно осигуряване, трудностите при грижа за хората с увреждания. На тези въпроси отговаряха също зам.-председателят на ПГ на БСП за България Весела Лечева, народните представители, Валентина Найденова и Александър Паунов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Бонев, Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: Цената на хляба в региона се е покачила с 10 стотинки от началото на септември

Иво Бонев, Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: Цената на хляба в региона се е покачила с 10 стотинки от началото на септември

19 Септември 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Варна. Цената на хляба в регион Варна се е покачила с около 10 стотинки от началото на септември. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. „Хлябът във Варна също е с увеличена цена заради по-високите цени на пшеницата и коригираните цени на всички видове брашна от началото на август. В бранша се коментира, че това няма да е последното повишаване на цените, а ще има и последващо поскъпване на хляба и тестените изделия“, добави Иво Бонев. По думите му цените на хляба във Варна са повишени от началото на септември във връзка с това, че някои търговски договори изискват предизвестие от 30 дни за вдигане на цените.
„Този срок вече е изтекъл и затова сега се наблюдава повишаване на цената на хляба. Става въпрос за цени на заводски хляб, който вече се предлага за около 1.05 лева до 1.10 лева. Другият хляб е различен като грамаж и цени, но вдигането е средно с около 7-8 процента или с около 10 стотинки. Можем да обобщим, че в момента цената на хляба във Варна е с между 5 и 10 стотинки по-висока“, посочи Иво Бонев. Той коментира, че подобно повишение е обяснимо не само заради по-високите цени на брашната, но и заради по-високите цени на труда. „Всяка година трудът се повишава с около 15 -20 процента. Преди години заплатите в бранша бяха доста ниски и за да задържим обучените си служители, използвахме този материален стимул“, заяви Иво Бонев.
Според него диференциран ДДС за храните, на първо място за хляба, би дало много по-лесно решение на проблемите в хлебопроизводството и сладкарството, като хлябът може да стане по-евтин с въвеждането му. „Сивият бранш в нашия бизнес е около 50%. Те са конкурентноспособни заради това, че не плащат някои данъци и може би те също задържат донякъде крайната цена на продукта. Вдигането на цената на хляба не е популярна мярка, правим го едва тогава, когато сме използвали всички маркетингови прийоми и решения, които да ни помогнат в подобни ситуации. Очевидно е, че такъв момент е настъпил, очевидно е, че ако има ново покачване на цените на брашната, което се очаква, вероятно цените на хляба отново да бъдат повишени. Виждам решение, сериозно и трайно в нещо, за което говорим поне от десет години – промяна на ставката на ДДС. Диференцираното ДДС за видовете храни, на първо място за хляба, би дало много по-лесно решение на проблемите ни и донякъде би спряло този тренд на постоянно показване на цените на крайни продукт към момента“, отбеляза Иво Бонев. Той припомни, че през годините не е имало колебания в цената на хляба, но повишаване на цените на основния продукт дава отражения в цената на крайния. „Не може да се прогнозира процентно ново повишаване, силно сме зависими от цените на брашната – ако те тръгнат нагоре, очаквам и ние да реагираме в същата посока“, подчерта Иво Бонев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Иво Бонев, Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: Добри са резултатите за бранша след активния летен туристически сезон

Иво Бонев, Съюз на хлебопроизводителите и сладкарите – Варна: Добри са резултатите за бранша след активния летен туристически сезон

19 Септември 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Добри са резултатите за хлебопроизводителите и сладкарите във Варна след активния летен туристически сезон. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. „Варна е сезонен град, ние сме силно зависими от туристическия сезон. Тежък беше, много работа, но резултатите са сравнително добри“, подчерта Иво Бонев. По думите му новото този сезон е това, че висококатегорийните хотели и някои по-малки вече поръчват десертите за своите гости от професионални сладкари. „Интересно е, че големите хотели, а и не само те, които последните десетина години си бяха направили сладкарски цехове, а други бяха привлекли специалисти, които да приготвят на място пици, десерти и различни видове хляб, разбраха, че е по-добре да поръчват тези неща от професионалисти. Затова можем да отбележим, че сезонът беше нелош, можем да го отбележим като един добър сезон за град Варна“, заяви Иво Бонев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Людиев, Регионален съюз на хлебопроизводителите – Бургас: С около 10% е поскъпнал хлябът в региона

Димитър Людиев, Регионален съюз на хлебопроизводителите – Бургас: С около 10% е поскъпнал хлябът в региона

19 Септември 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Бургас. С около 10% е поскъпнал хлябът в региона в Бургас и региона. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас. „Най-голямо влияние оказва повишаването на цената на брашното, защото то поскъпна с около 20% на тон“, посочи още Людиев. По думите му друга причина за поскъпването на хляба е повишената цена на газта, но това оказва влияние при по-големите производители, а електроенергията касае по-малките производства. „Дизеловото гориво влияе на всички, които имат голям разнос. Независимо дали са малки или големи производители, но обикновено това са по-големите“, заяви Димитър Людиев. На въпрос дали се очаква да поскъпнат и по-луксозните видове хляб той отговори, че там, където се използва като суровина брашно, цените на всички продукти ще претърпят промени.
„Статистика няма, но от лични наблюдения мога да кажа, че консумацията на хляб е спаднала”, отбеляза Людиев. „Но има и още една голяма причина и тя е, че хората смятат, че избягвайки хляба, ще се хранят по-здравословно“, каза той и коментира също, че не се придържа към общото мнение, че хлябът е нездравословен. „Хляб се яде 5 000 г. пр. Хр. Може би е основният хранителен продукт по нашите земи. Имам предвид северна Африка и Европа“, добави хлебопроизводителят. Според него хлябът не може да навреди на организма, но трябва да се консумират продукти, произведени по технологии, които не вредят и процесите по приготвянето на хлебните изделия да протичат по естествен начин, а не с добавки и подобрители, които са много по-вредни. „Да, сегашната пшеница, която се произвежда, има някаква модификация, но лимецът, примерно е първородната пшеница. Така че, някой, ако се притеснява, може да наблегне на него, но там цените са други, защото производството е много по-малко“, заяви Людиев.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: „Визия за България” е нормалността, от която всеки има нужда

Кирил Добрев, БСП: „Визия за България” е нормалността, от която всеки има нужда

19 Септември 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „ГЕРБ нямат никакъв интерес да се говори за „Визия за България”, защото са наясно, че след като бъде завършен този документ, ще бъде ясна алтернативата на тяхното цялостно управление. Алтернатива, написана от хората, която въвежда нормалност в обществено-политическия живот и е алтернатива на досегашната система на управление, не просто на отделни политики”. Това каза по време на заседанието на ОблС на БСП във Велико Търново зам.-председателят на левицата Кирил Добрев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Нашата задача в следващите месеци е да запознаем всички български граждани с идеите и приоритетите на левицата и да покажем, че сме готови да управляваме”, допълни той. Според заместник-председателя на БСП всеки един човек трябва да намери нещо за себе си в този документ и да участва в неговото разработване с предложения. „Визия за България може да бъде и отправна точка, която да даде основата за разработване на местните програми на левицата в отделните общини”, допълни зам.-председателят на БСП.
Кирил Добрев припомни, че финансовият министър на ГЕРБ Владислав Горанов и дори Иван Костов са заговорили за изчерпване на модела на плоския данък и въвеждане на прогресивна данъчна система - нещо, което БСП говори повече от година. Според Добрев за първи път левицата успява да откликне на обществените очаквания. „Като човек, който е минал през всички нива на организационната работа, зная, че не документите печелят избори, но те са важна част от тази битка. Чрез тях обществото се запознава и ориентира - какви са идеите и каква политика ще предложи левицата при едно свое управление. Точно затова започваме да говорим за програма много преди избори, за да дадем време и възможност на хората да участват в нейното изготвяне и след това заедно да се борим за нейното изпълнение", подчерта Кирил Добрев. Той припомни, че Визия за България е продължение на редица стъпки, които БСП предприе в последната година - продължение на програмата на левицата от последните парламентарни избори, последвана от алтернативния бюджет, който беше предложен през октомври миналата година.
Днес и утре продължават срещите на народните представители от ПГ „БСП за България” в област Велико Търново. За два дни ще бъдат посетени всички общини в областта, както и в област Габрово, където ще бъдат представени основните приоритети на левицата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители от „БСП за България“ ще проведат дискусии за „Визия за България“ в областите Търговище и Габрово на 20 септември

Народните представители от „БСП за България“ ще проведат дискусии за „Визия за България“ в областите Търговище и Габрово на 20 септември

19 Септември 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители от „БСП за България“ ще проведат дискусии за „Визия за България“ с граждани от областите Търговище, Габрово и Велико Търново на 20 септември. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
В област Велико Търново:
- От 18.00 часа в читалището на град Сухиндол ще бъдат народните представители Дора Янкова, Донка Симеонова и Даниел Йорданов.
В област Търговище:
- В 17.00 часа в Заседателната зала на Общината в град Антоново ще бъдат Николай Цонков и Веска Ненчева;
- В 12.30 часа в Общинския съвет на БСП в град Търговище ще бъдат зам.-председателите на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и Антон Кутев и депутатите Валери Жаблянов, Петър Кънев, Георги Михайлов, Георги Андреев, Светла Бъчварова, Георги Гьоков, Анелия Клисарова, Александър Симов, Стоян Мирчев и Славчо Велков;
- В 14.00 часа в Клуб на пенсионера в село Кардам ще бъдат секретарят на ПГ на БСП на левицата Филип Попов и депутатът Димитър Данчев. В 16:00 часа те ще бъдат в Клуба на пенсионера, с. Медовина, община Попово;
- В 14.00 часа в Клуба на пенсионера в село Бистра ще бъдат Петър Кънев и Светла Бъчварова;
- В 14.30 часа в Клуба на пенсионера в село Садина ще бъдат зам.-председателят на ПГ на левицата Весела Лечева и народният представител Денчо Бояджиев;
- В 14.30 часа в Клуба на пенсионера в село Цар Асен ще бъдат депутатите Иван Иванов и Валентина Найденова. В 16.00 часа те ще посетят Клуб на пенсионера в село Ковачевец, общ. Попово;
- В 15.00 часа в Клуба на пенсионера в село Дралфа ще бъдат зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски и депутатът Александър Симов;
- В 15.00 часа в клуб "Капитан Петко Войвода" в град Търговище ще бъдат народният представител Георги Михайлов и председателят на Областния съвет на БСП - Търговище Явор Куюмджиев;
- В 15.00 часа в клуба на ул. "Паисий" в град Търговище ще бъдат народните представители Георги Гьоков и Славчо Велков;
- В 16.00 часа, в Клуба на пенсионера в село Макариополско ще бъдат Валери Жаблянов и Анелия Клисарова;
- В 16.00 часа в читалище "Пробуда" в село Илийно ще бъдат депутатите Таско Ерменков и Димитър Стоянов. В 18.00 часа те ще проведат среща и в Заседателната зала на Общината в град Омургаг;
- В 16.00 часа в клуб "Дръзновение" в град Търговище ще бъдат зам.-председателят на ПГ на левицата Антон Кутев и Стоян Мирчев;
- В 16.30 часа в село Паламарца ще бъде депутатът Милко Недялков;
- В 18.00 часа в читалище "Св. св. Кирил и Методий" в град Попово ще бъдат Весела Лечева, Денчо Бояджиева, Филип Попов, Димитър Данчев, Валентина Найденова, Иван Иванов и Милко Недялков;
- В 18.30 часа в читалището в село Стража ще бъдат зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски и народният представител Георги Андреев;
- В 18.30 часа в Кафе-театъра на читалището в град Търговище ще бъдат народните представители Анелия Клисарова, Светла Бъчварова, Георги Михайлов, Петър Кънев и Георги Гьоков.
В област Габрово:
- В 17.00 часа в Художествена галерия "Христо Цокев" в град Габрово ще бъдат зам.-председателят на ПГ на левицата Крум Зарков, народните представители Виолета Желева, Иван Иванов, Лало Кирилов и Радослав Стойчев;
- В 17.30 часа на “Тревненски кът” в град Трявна ще бъдат зам.-председателят на ПГ на левицата Христо Проданов, секретарят на групата Кристиан Вигенин, народните представители Георги Йорданов, Нона Йотова и Александър Паунов;
- В 17.30 часа в залата на Община Дряново ще бъдат секретарят на ПГ на "БСП за България" Ирена Анастасова, Валентин Ламбев, Иван Ченчев и Кольо Милев;
- В 18.00 часа в залата на читалището в село Ганчовец ще бъдат народните представители Димитър Георгиев и Стефан Бурджев;
- В 18.00 часа в зала "Видима" на х-л "Севлиево Плаза" в град Севлиево ще бъдат зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев, народните представители Красимир Янков, Йордан Младенов и Георги Стоилов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Драгомир Стойнев, БСП: Около 32% от доходите си хората дават за храна, искаме намаляване на ДДС на хляба

Драгомир Стойнев, БСП: Около 32% от доходите си хората дават за храна, искаме намаляване на ДДС на хляба

19 Септември 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. „Домакинствата дават значителна част от своите приходи за храни- около 32%. Хлябът е основен хранителен продукт за хората. Още преди поскъпването на газа, увеличението на насъщния вече ни притеснява. След среща с Асоциацията на хлебопроизводителите, имаме предложение за намаляването на ДДС на хляба на 5%”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той поясни, че от цената на хляба 20% отиват за държавата под формата на ДДС, 45% за големите търговски вериги и едва 35% за българския производител. „Трябва да се предприемат мерки. В момента правителството не прави нищо. Има някаква политическа криза. Проблемите с насъщния, с електроенергията, с цената на природния газ остават. Как ще оцеляват домакинствата?”, попита Стойнев. „Заради институционалната криза не се предприемат никакви действия. Затова ние, от БСП, апелираме - колкото се може по-бързо да се реши тази криза между институциите, за да се предприемат конкретни мерки или да се приемат тези, които ние предлагаме”, каза той. Стойнев поясни, че има три фактора за кризата. „Първият е, че има криза в самата управляваща коалиция. Неясните им договорки ще продължат и не е ясно докъде ще ни доведат. В самата партия ГЕРБ също има криза. Вторият е липсата на кадри в ГЕРБ. Оказа се, че скамейката им е изключително къса. И третият фактор е междуинституционалната криза между президента и правителството”. Според него президентът Румен Радев е дал междуинституционален урок на ГЕРБ, че трябва да спазват законите.
"България трябва да инвестира в нови ядрени мощности, защото настоящите остаряват и ще имаме недостиг на електроенергия в близкото бъдеще. Ще е необходимо да внасяме електроенергия", каза Драгомир Стойнев. Той допълни, че до този момент страната ни е дала 3 милиарда лева за АЕЦ „Белене”, а има само една площадка. Според него заради решението на ГЕРБ- през 2012 г. да спре проекта за втората българска атомна централа, сега не произвеждаме евтина електроенергия.
На въпрос- дали излизането на Гинка Върбакова от бизнеса с фотоволтаици е за да ѝ помогне това за пред антимонополната комисия, той предположи, че вероятно е ход от Върбакова, но за ПГ на „БСП за България” е важно, че една много малка фирма придобива активите на ЧЕЗ. „Искаме да имаме сериозен инвеститор, който да гарантира сигурността на електроснабдяването на 2 милиона българи, както в момента го прави ЧЕЗ”, поясни Драгомир Стойнев. Той изрази съмнение, че ще има финансова институция, която да финансира сделката с Върбакова.
По отношение на това че БЕХ пое още 100 млн. лв. на столичното парно, Драгомир Стойнев уточни, че това е доказателство за проблема с „Топлофикация” – София. „За мен не е нормално БЕХ да продължава да трупа задължения, които са на „Топлофикация – София”, добави той.
Драгомир Стойнев прогнозира поскъпване на електроенергията, заради скока на цената на газа в края на годината. Това от своя страна сигурно ще оскъпи и хранителните продукти, прогнозира зам.-председателят на парламентарната група на левицата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Преговаряме с големи търговски вериги да продават хляб без печалба

Министър Румен Порожанов: Преговаряме с големи търговски вериги да продават хляб без печалба

19 Септември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Властите водят преговори с големи търговски вериги у нас за това да продават хляб без да включват в цената му печалба за самите себе си. Това каза в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия земеделският министър Румен Порожанов в коментар на поскъпването на насъщния, което от няколко дни насам е факт в няколко града у нас. Основните аргументи за скока на цената са по-високите изкупни цени на пшеницата и увеличението на минималната работна заплата, обясниха хлебопроизводителите.
„Идеята сега е надценката да бъде само за покриване на брака и на разходите в самата верига. Засега получавам подобни уверения, защото самите вериги са регулатори на цените”, каза Порожанов.
Той обясни, че и сиренето, и кашкавалът достигат до крайния потребител с около 30% надценка. По този казус също се водели разговори с търговците.
Министърът на земеделието коментира и акцията на Спецпрокуратурата, провела се в Своге срещу заподозрени в незаконен добив и търговия с дървен материал, извършвани от 2014 г. досега. По случая бяха задържани общо петима души, сред които е и шефът на Регионалната горска дирекция в София. Той е сочен за лидер на престъпната група. Арестуваните с заподозрени и в кражби на части за специализирана горска техника, притежание на незаконни оръжия и боеприпаси и палеж на автомобил.
Порожанов каза, че конкретният случай не му е известен и допълни, че „основните проблеми на Софийската дирекция са свързани с набезите на ромското население”.
По въпроса с наболелия проблем с чумата по свинете земеделският министър бе категоричен, че оградата по границата ни с Румъния е била „изключително правилна мярка”. „Съоръжението е надеждно и спря движението на животни от Румъния към България”, каза Порожанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще обсъдят „Визия за България“ с граждани от Велико Търново

Народни представители от ПГ на „БСП за България“ ще обсъдят „Визия за България“ с граждани от Велико Търново

19 Септември 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Днес народните представители от ПГ на „БСП за България“ ще обсъдят „Визия за България“ с граждани от област Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. От 14.00 часа депутатите от левицата Георги Гьоков, Милко Недялко, Валентина Найденова и Александър Паунов ще се срещнат с обществеността в град Велико Търново, в Клуб на пенсионера и инвалида на ул. „Краков“ 8А.
В 16.00 часа в Пленарната зала на Общината в град Елена депутатите Таско Ерменков, Александър Симов, Денчо Бояджиев и Георги Андреев ще се срещнат с граждани.
От 17.00 часа в Лекционната зала на читалището в град Павликени ще се проведе среща с народните представители Петър Кънев, проф. Светла Бъчварова, проф. Георги Михайлов, Димитър Стоянов и Радослав Стойчев.
В 17.30 часа в Младежкия дом на град Горна Оряховица зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски и народните представители Анелия Клисарова, Кольо Милев, Иван Ченчев и Явор Божанков ще обсъдят „Визия за България" с обществеността.
От 17.30 часа в Конферентната зала на Историческия музей в град Полски Тръмбеш зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Антон Кутев и депутатите Веска Ненчева, Стефан Бурджев и Димитър Георгиев ще се срещнат с граждани.
В 17.30 часа в залата на Общинския съвет в град Лясковец секретарят на ПГ на левицата Кристиан Вигенин и депутатите Славчо Велков, Георги Стоилов и Иван Иванов ще се срещнат с обществеността.
От 17.30 часа в малкия салон на читалището в град Златарица ще се проведе среща с депутатите Кристина Сидорова, Йордан Младенов и Виолета Желева.
В 17.30 часа в Клуба на пенсионера в град Стражица ще се проведе среща с народните представители Дора Янкова, Стоян Мирчев, Донка Симеонова и Даниел Йорданов.
В 18.00 часа в град Велико Търново, председателят на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ на левицата Крум Зарков и Весела Лечева, секретарят на групата Ирена Анастасова и народните представители Валентин Ламбев и Георги Йорданов ще обсъдят „Визия за България" с граждани в Интерхотел Велико Търново, зала „Преслав".
От 18.00 часа в клуба на БСП в град Килифарево ще се проведе среща на зам.-председателя на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов и народните представители Лало Кирилов, Николай Цонков и Димитър Данчев с граждани.
В 18.00 часа в Зала 1 в сградата на Общината в град Свищов ще се състои среща с народните представители Валери Жаблянов, Красимир Янков, Филип Попов, Нона Йотова и Иван Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме нов тип бюджет, с който да можем да направим социална политика

Корнелия Нинова, БСП: Искаме нов тип бюджет, с който да можем да направим социална политика

18 Септември 2018 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Искаме нов тип бюджетна политика, с която да можем да направим социална политика. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията и за идеята на БСП за 5 % ДДС ставка на хляба, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й конкретната поправка във връзка с идеята за 5 % ДДС ставка на хляба ще бъде изготвена в данъчните закони. „Искаме този разговор на прага на приемането на новия бюджет. Доста напред във времето отново обществото ще бъде изненадано с готов бюджет и ще е твърде късно за такива разговори“, заяви още Нинова. По думите й диферинцираното ДДС върху стоки от първа необходимост – храни и бебешки стоки е изключително важен разговор и е начин да се помогне на млади и бедни хора, за да се преодолеят неравенствата в България. Нинова заяви, че БСП не желаят да провалят бюджета, нито да раздават популистки пари, а да мислят за нов тип бюджетна политика, през която може да се прави и социална политика.
„Ще приемем бюджета и тази година, пак ли по същия начин. Парламентът ще приеме един бюджет, догодина министър-председателят ще раздаде милиард и опловина с постановление на МС. Едно прави парламента, друго изпълнителната власт“, допълни Нинова.
Тя покани министърът на финансите Владислав Горанов за разговора за диференцираната ставка на ДДС за хляба. „Дайте да седнем и да говорим с аргументи и да си подреждаме държавата“, допълни лидерът на БСП.
Нинова разкритикува правителството на „Борисов“ 2, че е закрило националната служба по зърното и фуражите, която е следяла тези процеси. „Ако не знаете, в момента няма нито една служба в България, която да има пълната информация колко пшеница се произвежда, какви количества се изнасят, колко тук се преработва, на какви цени се продава“, заяви Нинова.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Предлагаме 5% ДДС ставка на хляба – това е един от начините да се спре ценовия шок от последните дни

Корнелия Нинова, БСП: Предлагаме 5% ДДС ставка на хляба – това е един от начините да се спре ценовия шок от последните дни

18 Септември 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме 5% ДДС ставка на хляба – това е един от начините да се спре ценовия шок от последните дни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес имахме много дълго заседание със Съвета по земеделие към НС на партията, както и консултации и разговори с хлебопроизводителите“, каза тя и обясни, че основна тема е била цената на хляба. „Тя тръгна нагоре в последните дни, очакваме от 1 октомври с повишаване на цената на енергоносителите да растат цените на стоките и храните. Хлябът е важна стока, която влиза всеки ден във всеки дом. Търсим начини как да се повлияе на цената, така че да няма такъв ценови шок“, заяви Нинова. „В момента в българския бюджет годишно от хляб се внасят около 60 млн. лв. ДДС при 20 % ставка, ако бъдат 5 %, в бюджета биха влезли 45 млн. лв. по-малко“, допълни още Нинова. Тя отчете, че има и много голям сив сектор и при ДДС при 5% той би се свил.
Според нея намаляването на ДДС ставката трябва да върви успоредно със засилен контрол, за да няма спекула. „Искаме да започнем този сериозен разговор. Това е част от по-големия разговор за диференцирано ДДС на някои храни от първа необходимост“, допълнио още Нинова.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Проектът „Визия за България“ се доразвива очи в очи с хората

Крум Зарков, БСП: Проектът „Визия за България“ се доразвива очи в очи с хората

16 Септември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Започнахме активно да разясняваме проекта „Визия за България“ очи в очи с хората, тъй като 44-тото НС, в този си вид, е изчерпано. Провеждането на така належащите предсрочни избори трябва да бъде пряко обвързано с това - какво хората реално очакват. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНР, съобщиха от пресцентъра на партията. Той припомни, че управляващите допуснаха ключов законопроект и президентско вето върху Административнопроцесуалния кодекс, засягащ политическите, икономическите и гражданските права на българските граждани да бъдат опорочени напълно съзнателно. „Затова ние сме при хората и искаме да кажем- какво може и трябва да се направи, а те от своя страна да кажат как виждат нещата“, допълни народният представител.
Зарков коментира и случая с арестуваните журналисти, който властимащите допуснаха да се превърне в скандал с международен отзвук. „Какъв знак даваме на обществото и международната общност?“, попита Зарков. Той добави, че в обществото се заражда изключително тревожна тенденция - всеки израз на недоволство да изглежда като преврат или искането на оставката да бъде дефинирано като подривна дейност. „Смяната на управлението трябва да бъде свързана със смяна на модела“, категоричен бе Крум Зарков. Той добави, че ПГ на „БСП за България“ има изработен документ, който е отворен за всички хора. Събираме мнения, критики, въпроси и предложения от цялата страна. Най-важното е, че предлагаме неща, които реално биха могли да се случат“, отбеляза Зарков. „Ако г-н Манолев беше станал министър на транспорта, или, ако г-жа Аврамова беше станала министър на регионалното развитие, щеше ли да бъде различен начинът, по който се правят обществените поръчки и контролът върху изпълнението им? Разбира се, че не“, категоричен бе Зарков. Той припомни, че в мотивите във внесения през януари вот на недоверие от БСП са били упоменати обществените поръчки в сферата на строителството. „Всички знаят, че моделът е сгрешен,но никой не желае да го промени. Алтернативата на краденето е да не се краде“, заключи Крум Зарков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители от БСП Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин обсъдиха „Визия за България“ с жителите на община Кресна

Народните представители от БСП Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин обсъдиха „Визия за България“ с жителите на община Кресна

14 Септември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Кресна. Демографската криза, липсата на инвестиции, грешна политика в образованието и здравеопазването, недостатъчно полицейско присъствие в общината – това бяха основните проблеми, споделени от жителите на община Кресна на среща с народните представители Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В срещата участваха кметът на Общината Николай Георгиев и областният председател на БСП в Благоевград Валери Сарандев.
Народните представители споделиха основните моменти от „Визия за България“, като подчертаха, че БСП е амбицирана не просто да отстрани ГЕРБ от властта, а да сложи край на сгрешения модел на управление на страната. Нова роля на държавата, подкрепа за българското производство, справедливо финансиране на общините, дълбоки реформи в системата на здравеопазване и на образование – това са само част от заложените във „Визия за България“ намерения.
„ГЕРБ си отива, разговорът е за това как ще възстановим България след управлението на тази групировка. Трябва да бъде подпомогнат малкият и семейният бизнес и да се провежда политика за спиране на обезлюдяването на малките общини“. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева. Тя подчерта, че наследството е тежко във всяка една сфера – по отношение на свободата на медиите при управлението на ГЕРБ България е паднала в класациите от 34-то място, наравно с Франция, до 111-то място днес, което ни поставя извън Европа и далеч зад редица африкански страни.
„Предизвикателството пред БСП е огромно – след години на разграждане на държавата, ние трябва да възстановяваме не само институциите, но и човешкия морал“, каза народният представител Валентин Ламбев. Той добави, че днес Борисов еднолично разпределя пари, които събира от всички нас. „Не можа да задели 25 милиона за майките на деца с увреждания, но е готов да раздаде 1 милиард и 100 милиона за заплати, за да спечели време и да си купи следващите избори“, заяви Валентин Ламбев.
„Ние не искаме да бъдем съучастници в обезличаването и профанизирането на българския парламент. Затова решихме да започнем в цялата страна широк диалог с гражданите за бъдещето на България“, подчерта народният представител Кристиан Вигенин. Той обърна внимание на факта, че управляваните от ГЕРБ общини са получили допълнително стотици милиони от началото на мандата, а червените общини са напълно пренебрегнати. „Целта е ясна – да се преразпределя ресурс към близки на властта фирми по места“, категоричен беше Вигенин. Той допълни, че амбицията на БСП е да се постигне равномерно развитие на страната и качеството на живот да бъде сходно и в големите градове, и в малките общини.
Участници в срещата поискаха още по-остро поведение от левите депутати и подчертаха, че в светлината на 140-та годишнина от Креснеско-Разложкото въстание, кресненци са готови да подкрепят и по-активни действия на левицата, включително национален протест в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Основният поминък на хората от Якоруда е завзет от кметовете и местните велможи

Христо Проданов, БСП: Основният поминък на хората от Якоруда е завзет от кметовете и местните велможи

14 Септември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Якоруда. "След разговорите от началото на седмицата разбираме, че хората в този край напълно приемат идеята на БСП, записана и във „Визия за България“, държавата да влезе в икономиката“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов на среща с жителите на община Якоруда, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че двата основни поминъка, с които живеят хората от общината - дърводобив и туризъм са окупирани от кметове и местни велможи. „Въпреки че хората могат да работят тук, основният проблем на общината, както и на цялата страна, е демографията. Младите хора бягат не, защото няма работа, а защото трябва да работят за ниски заплати и да се примирят с липсата на перспектива. Проданов заяви, че общественият ресурс- като дървесината, която изобилства в общината, не трябва да е завзет от частните фирми и местните велможи, а да бъде собственост на държавата и да се разпределя от нея. „Освен това, той трябва да се добива от държавата и да бъде в полза на хората, защото в последните 30 години частници я добиват, кметовете са станали феодали, а хората, живеещи тук, чакат с месеци, за да си купят дърва“, каза още Проданов. Той добави, че много от бедните хора се контролират чрез разпределянето на дървата за огрев, защото ако не са верни на кмета или тартора на населеното място, няма да ги получат.
„Туризмът е до голяма степен частен бизнес, но в същото време довеждащата инфраструктура, атракциите, старините са държавна собственост. Държавата трябва да влезе в ролята си и да развие инфраструктурата, ако иска да го развива“, каза още Христо Проданов. Той даде пример с местността Трещеник, близо до Якоруда, в която има над 300 легла в хотели, бази и бунгала, но до там няма път. „Как да печели общината ви от туризъм, като не е изградила път до хотелите“, попита той.
„България не може да бъде променяна на парче, трябва да променим системата радикално. „Визия за България“ е нашето предложение за промяната, която левицата предлага и искаме вие да кажете- дали тя е добра“. Това каза народният представител Александър Симов. Той заяви, че БСП е научила най-трудния урок, който никоя друга партия не е усвоила - когато поеме ангажимент, да се бори за него и да не подвежда тези, които са я подкрепили. Симов бе категоричен, че ГЕРБ обезличават институциите, сриват държавата, вкарват я в цикъл на безкраен скандал и наричат това стабилност. „Левицата иска стабилност на доходите, добро образование и достъпно и модерно здравеопазване и просперитет за всеки гражданин. Ние искаме България да се движи напред, а не дежурните по любов медии да ни убеждават, че всичко е прекрасно“, заяви още народният представител. Той коментира, че това е разликата между БСП и Борисов - той се опиянява от любовта на няколко медии, а левицата работи за хората. „Алтернатива има и тя е да отидеш при хората, да чуеш гласа им и да решиш проблемите им. Алтернативата е БСП и „Визия за България“, заяви Александър Симов.
„Болниците бяха превърнати в търговски дружества, а много от тях закрити заради фалити. Хората в много населени места не могат да стигнат до лекар. Време е това да се промени." Това каза народният представител Илиян Тимчев. Той обясни, че затова във „Визия за България“ левицата предлага гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване за здравноосигурените лица, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието. „За здравнонеосигурените лица предлагаме държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги. Записали сме и премахване на търговския статут на държавните и общински болници“, каза още Тимчев. Той обясни, че така медицинските дейности, заплащани от НЗОК, ще бъдат само за болници, които не са търговски дружества. „Ако частните болници искат да ползват средства от НЗОК, ще трябва да се отпишат от Търговския закон“, обясни още Тимчев. Той каза още, че за работещите в здравната система Визията предлага нов подход, в т. ч. кадрово развитие и обучение с цел обезпечаване на системата на здравеопазване. „Държавната поръчка медицина и специализацията ще бъдат безплатни, а лекарите ще имат договор с държавна болница и ще остават да работят и спасяват човешки животи у нас“, каза още народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Костадинов, БСП: Държавата трябва да си върне функциите за просперитета на гражданите и развитието на националната икономика

Атанас Костадинов, БСП: Държавата трябва да си върне функциите за просперитета на гражданите и развитието на националната икономика

14 Септември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Струмяни. „Държавата трябва да си върне функциите за просперитета на гражданите и развитието на националната икономика“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Атанас Костадинов на среща в Струмяни за „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му освен за спазване на пазарните принципи, правовия ред, законността, които да гарантират социалното и икономическо развитие, държавата трябва да е гарант за достойнството, жизнения стандарт, развитието и превеждането на българския народ през дългогодишната и задълбочаваща се криза. „Имаме нужда от национално съгласие по националните приоритети и регионалните акценти - силна държавна подкрепа за конкурентните предимства на нацията и регионите“, каза още Костадинов.
„Един от важните въпроси за нашата икономика е създаването на единен имотен регистър“, заяви депутатът Даниел Йорданов. По думите му има нужда от цялостен пакет от мерки за защита на собствеността и ефективно стопанисване на земята. „В нашата Визия залагаме на активна държавна политика в селскоспопанското производство, която се изразява в държавно финансиране на малките и средни ферми“, каза той.
„Нашата Визия е манифест на промяната. Искаме в нея да съберем мнението на най-голям брой българи“, заяви народният представител Чавдар Велинов. Той подчерта, че основните няколко стълба на всяко едно общество са образованието, здравеопазването, икономиката и регионалната политика и именно за това Визията залага на тях, но е отворена за предложенията, идеите и критиките на хората.
Събралите се в залата хора зададоха на представителите на левицата въпроси за мерки за запазване на земеделските земи, неработещи напоителни системи, отказът на централната власт за комуникация с гражданите и отговор на въпросите им, експлоатацията и лошото заплащане на човешкия труд, незаконната сеч в региона, масовото унищожаване на природата и река Струма при строежа на магистралата и неспазване на екологичните норми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Всяка партия трябва да има визия, но само БСП има такава

Антон Кутев, БСП: Всяка партия трябва да има визия, но само БСП има такава

14 Септември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Сандански. „Всяка партия трябва да има визия за развитието на България, но само БСП има такава”. Това каза Антон Кутев, зам.-председател на ПГ на „БСП за България” на среща с граждани от Сандански, на която бе обсъдена „Визия за България”. По думите му визионерският документ на левицата е с амбицията да има реална представа накъде да върви обществото. „Нашата Визия не е завършена. Тези срещи се правят, за да може тя да бъде допълнена, да се доизгради и с този документ да стане ясна насоката, в която да върви обществото", отбеляза Кутев.
„Икономиката и страната имат нужда от изграждането на големите енергийни проекти- като АЕЦ „Белене” и изграждане на газопреносна система с Русия. Така, както Германия прави. С какво сме по-различни от Германия? Такива големи проекти ще привлекат и чужди инвестиции, и ще създадат работни места, ще развият и други енергоемки производства”. Това заяви пред гражданите на Сандански проф. Руен Гечев, народен представител от ПГ на „БСП за България”. По думите му прокламираното от управляващите фискално равновесие на страната е абсолютно нереалистично, на фона на спада на външните инвестиции. Той добави, че външните инвеститори ни пишат слаба оценка. „Има недофинансиране на много сектори- като здравеопазване и образование, армия и други. Младите хора бягат от страната. Над 2 милиона наши сънародници са вече зад граница. Преди няколко години страната ни изпреварваше Румъния по множество показатели, а сега е обратно”, добави още професорът. Той допълни, че е нужно качествено образование в страната и тя трябва да поема разходите за обучение на младите хора, но после трябва да ги ангажира в някакъв период от време да останат да работят у нас.
Народният представител Николай Динков обясни, че трябва трайно да бъде решен въпросът с диспропорцията между регионите. Той беше категоричен, че трябва да се изграждат стимули за задържане и развитие на хората. Депутатът от левицата Лало Кирилов обясни, че е нужно стимулиране на селското стопанство, както и че не е справедливо един сектор да получава повече европейско субсидиране от друг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Владимиров, БСП: „Визия за България“ променя целия модел на управление

Станислав Владимиров, БСП: „Визия за България“ променя целия модел на управление

14 Септември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Симитли. „Визия за България” е основа, по която предстои голям дебат. Ние сме отворени за визионерски разговор за България с всички български граждани, защото преходът у нас продължава прекалено дълго. Този период стопи нацията до 7 млн. души, направи ни най-бедните и болни в Европа“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров в Симитли, където се срещна с жители на общината, заедно със своите колеги Любомир Бонев и Милко Недялков, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че това е документ, върху който може да се стъпи за цялостна промяна на модела на управление на държавата. „Най-големият проблем в България в момента е демографията. Всъщност, страната вече се намира в демографска смърт. Затова БСП повдига темата не в предизборна кампания, а сега, когато можем да я обсъдим и да поискаме конкретни мерки”, отбеляза народният представител. По думите му част от мерките за справяне с проблема минават през подпомагане на младите семейства с репродуктивни проблеми, отглеждането и грижата на детето от детски ясли, детска градина и училище. „Доходите в България продължават да са изключително ниски. С това ниво на доходите и отворения трудов европейски пазар е много трудно да се задържат хората у нас“, каза още той. Владимиров обясни, че ние сме една от малкото страни с толкова високо ДДС върху детските храни, лекарствата и консумативи, свързани с отглеждането на децата. „Има стоки от първа необходимост, на които ставката от ДДС може да бъде близо до нулата”, коментира Станислав Владимиров. По думите му твърде дълго време ролята на държавата е оставяна встрани. „Държавата може да бъде не само регулатор, но и инвеститор в редица сектори. Затова трябва да променим целия модел”, изтъкна Станислав Владимиров
„Правилната регионална политика не е просто асфалтиране на пътища, а добро планиране на развитието на регионите. Не може икономиката ни да е развита само в три - четири града. Това води до дебалансиране на държавата”. Това каза народният представител Любомир Бонев. Той добави, че една от основните задачи на „Визия за България”, в частта Регионално развитие, е да изградим устойчива, балансирана и ефективна транспортна система в услуга на хората и бизнеса, за да се развива и икономиката паралелно. „Квалифицираните кадри за работа в изграждането на пътищата са проблем, но по-голям проблем е корупцията в сектора. При едно целесъобразно разходване на средства, намаляване на кражбите до минимум, влагането на качествени материали в пътищата- всичко ще се промени в положителна посока”, каза още Бонев. Той обясни, че друг основен приоритет на левицата е подкрепа за най-изостаналите региони в страната. „Тези райони ще могат да се възползват от нов „Национален фонд за сближаване между регионите“. Цел за този фонд е той да се съсредоточи във финансиране на онези инвестиции в изостаналите региони, които водят до сближаване и постепенни реформи”, каза още Любомир Бонев. Той коментира, че средства за такъв фонд има и сега, само че те се разпределят чрез постановления на МС и не влизат в бюджета.
„Системата на управление в България трябва да се обърне така, че не един човек да разпределя средствата и да управлява еднолично, а да се върне духът на парламентарната република и демокрацията“. Това каза народният представител Милко Недялков. Той заяви, че за да се промени управлението и държавата да тръгне напред, трябва да бъде премахнат моделът на проба и грешка, използван от Борисов вече 10 години. „Трябва да се започне диалог с хората и да изработваме управленски решения на базата на широк консенсус, затова предложихме „Визия за България“ пред всички български граждани“, каза още Недялков. Той уточни, че на базата на широк анализ, ще се намерят проблемите, които се нуждаят от законова рамка, защото правенето на закони не бива да става на парче. Недялков каза още, че след трагедията край Своге, бързо са се приели необмислени решения и законови промени. „Тези промени трябваше да бъдат конкретизирани, за да не се случват други подобни трагедии, но така управлява мнозинството- след трагедиите се правят малки промени, за да се успокои напрежението“, обясни още народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирена Анастасова в Благоевград: Държавата да предлага качествено образование за всички деца

Ирена Анастасова в Благоевград: Държавата да предлага качествено образование за всички деца

14 Септември 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „От 2000 г. до 2017 г. над 1400 училища са закрити. Това показва какво се случи със страната ни. Затова искаме нов модел на управление на образованието, което да стъпи на пълен обхват на децата и качествено образование във всички образователни институции“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова на среща с гражданите на Благоевград за „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Тя обясни, че е важно първо - какво учат децата, по какви програми, но и с какви учители и по какви методи. Анастасова подчерта, че левицата залага в своята Визия и осигуряване на храна, дрехи, учебници и помагала за децата от социално слаби семейства. Тя каза, че ПГ на левицата е внесла предложение помощта за ученици за началото на учебната година да обхване и децата от 2, 3, 4 клас, за което са били необходими 30 млн. лв. „Тогава казаха, че няма пари за това. Но имаха 2 млрд. за саниране“, коментира депутатът.
Ирена Анастасова каза още, че БСП залага и на регионални програми за развитие на образованието според развитието на икономиката в съответния регион и изграждане на национална карта, която да свързва образование и икономика. „Ще продължим да се борим и за отмяна на финансиране на частните училища. Държавата не е направила всичко за държавните и общинските училища, за да дава на частните, които събират такси от 5 до 12 хил. лв. и повече“, заяви Ирена Анастасова.
„България трябва да бъде модерна, европейска, социална държава“, заяви депутатът от ПГ на левицата Надя Клисурска. Тя подчерта, че демографската катастрофа не стряска управляващите, нито младите хора на терминалите. По думите ѝ има огромни социални диспропорции между малък брой богати и огромен брой хора на и под прага на бедността. Клисурска подчерта, че държавата трябва да бъде гарант за младите хора да останат в България чрез законодателството - да имат достъп до добре платена работа, кредити да учат, да си купят жилище и да остават тук. Тя каза, че БСП залага на прогресивно подоходно облагане. „Всеки българин трябва да бъде облаган на база на доходите си. Залагаме и на задължително семейно подоходно облагане“, отбеляза още народният представител. Надя Клисурска подчерта, че трябва да се преизчислят всички пенсии спрямо средноосигурителния доход към 2015 г.
„Трябва да започнем отново да говорим накъде отиваме. Ръстът на икономиката ни е крайно недостатъчен. Преди 10 години съседните на нас държави бяха след нас, сега са пред нас“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ и председател на икономическата комисия в парламента инж. Петър Кънев. Той коментира, че за да се промени това, държавата трябва да възстанови ролята си в управлението на държавните предприятия. „Ние написахме законопроект в тази насока и съвсем скоро той ще бъде внесен в НС. Неговата цел е държавните предприятия да не са хранилка на управляващите“, категоричен бе той. По думите му друга цел на Визията е да бъде намалена административната тежест върху българския бизнес, особено върху микро и малките фирми. „Продължаваме да заменяме хартиените формуляри и справки с електронни справки, а въпросът е трябват ли ни те“, коментира Кънев. Като друг приоритет той посочи и специална програма за развитие на Северозапада и Странджа-Сакар.
„Визия за България” е една рамка, която БСП предлага на обществото”. Това заяви Николай Бошкилов, народен представител от Благоевград. Той поясни, че след като приключат срещите в страната, ще бъдат обобщени мненията на българските граждани и ще бъдат заложени в документа. „С финалния вариант на Визията, такава каквато формираме заедно с българските граждани, ще се явим на изборите, представяйки идеите на широк кръг от хора“, обясни депутатът. Бошкилов обясни, че Благоевград е от потърпевшите от настоящото управление. „Недопустимо е да бъдем на последно място в страната по доходи от областните центрове”, коментира той. Социалистът добави, че липсват инвестиции и безработицата е много голяма в общината. „Ние имаме визията как да направим Благоевград проспериращ град и съвместно с общинския съвет ще разработим и визия за Благоевград”, заключи Бошкилов.
„Ние, от ПГ на „БСП за България”, целим да променим модела на управление. От срещите ми с хората по страната мога спокойно да кажа, че народът е обединен по този въпрос”. Това заяви Иван Ченчев, народен представител от ПГ на „БСП за България“. „Гневен съм като човек, от това, което се случва в България”, каза още той. Депутатът коментира, че БСП е последователна в приоритетите и идеите си, докато правителството “работи на парче”. Ченчев допълни, че имаме нуждата от импулс, за да вървим напред, „Едва след това може да се говори за числата. Ние питаме хората и ще продължаваме да ги питаме”, заяви той. Ченчев подчерта, че според управляващите нов национален стадион зависи от даден футболен резултат, но това не е така. „Той се строи за хората в дългосрочен план и за развитие на спорта“, заключи Иван Ченчев.
Събралите се граждани зададоха въпроси, свързани с детски надбавки, защита на правата на хората с ниски доходи, на които е отнет достъпът до правосъдие, принципът на уседналост при учениците, изборът и цената на учебниците в българските училища, възраждане на професионалното образование, лошите практики на спортните клубове, съхраняването на българската култура и народните читалища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП обсъди „Визия за България” с военни от запаса и резерва

БСП обсъди „Визия за България” с военни от запаса и резерва

13 Септември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. „Визия за България” е отворен документ, с който ще запознаем всички български граждани. В края на годината този стратегически документ за бъдещето на страната ще бъде изготвен в завършен вид. Това заяви Атанас Зафиров, член на НС на БСП на среща с Клуб „Тил” към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, съобщиха от пресцентъра на БСП. На нея присъстваха и народните представители Петър Витанов, ген. Кольо Милев, както и експерти от НС на партията. Зафиров запозна присъстващите с основните стълбове на визионерския документ на левицата. Наблегна на крайната необходимост от повишение на доходите, стабилизиране на икономиката, здравеопазването, което да е насочено към хората и доброто образование. Пред събралите се председателят на клуба полковник о. з. Иван Йорданов беше категоричен, че военните от запаса не може да гледат безучастно катастрофата, в която се намира страната. Той добави, че в демографски план България ще трябва да възстановява прираста си поне още 100 години, за да върне баланса от преди 1990 година. „За сектор „Отбрана” сме се фокусирали на два основни принципа. Първият е, че отбраната е неизменен елемент от сигурността на страната. Затова всяка инвестиция за отбрана е инвестиция и за сигурността на гражданите. Вторият елемент е – човекът. Той е в основата и центъра на въоръжените сили. Каквато и модернизация на армията не може да се прави без хората. Затова предвиждаме мерки за стимулиране на служителите в армията и връщане на авторитета на професията „войник”. Това заяви на срещата народният представител от ПГ на „БСП за България” Петър Витанов. Военните от запаса се ангажираха да предадат писмено предложенията си за допълнения на „Визия за България”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба

Министър Румен Порожанов: Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба

13 Септември 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Има реални предпоставки да се увеличи цената на хляба. Това каза пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата за цената на хляба е наистина чувствителна. В момента имаме едни достигнати нива на пшеницата, които са близо 350 лева на килограм, при стартиране на кампанията от около 250-295 лв. Това е едно увеличение от близо 20%, което когато започваме да го пречупваме през различните себестойности, първо на брашното, после на хляба, има реални предпоставки в рамките на производството на хляба да се увеличава цената“, заяви Порожанов. Министърът отбеляза и факта, че цената на природния газ и електричеството се повишиха, което оказва своето влияние и върху цената на хляба.
Порожанов коментира, че през последните години консумацията на хляб у нас е спаднала от 109 кг на човек от населението на осемдесет и няколко килограма на човек.
„Започнал съм разговори с веригите. Ще предложа на премиера след като направя индивидуалните срещи, да направим и при него среща именно по цените на хляба, защото те са регулатор. Истината е, че веригите имат една своя надценка, която включително и на млечните продукти, ако едно сирене или кашкавал отидат на 10 лева, едни 30 % си стоят в тези вериги. Направихме безкрайно много разговори тези месеци с производители, преработватели на млечния сектор, кой прибира разликите. При калкулацията на сиренето и на кашкавала, надценките отиват във веригите. Така че ще направим тези разговори, особено в цената на хляба. Надявам се да няма увеличение“, завърши той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев в Белица: „Визия за България“ представя развитието на страната след края на управлението на Борисов, който предстои

Димитър Данчев в Белица: „Визия за България“ представя развитието на страната след края на управлението на Борисов, който предстои

13 Септември 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Белица. „Визия за България“ има за цел да представи общественото развитие след края на управлението на Борисов, който предстои. То е очевидно заради скандалите в коалицията, актуалната политическа обстановка, корупцията в страната и всички проблеми, които създава това управление“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на среща с граждани в Белица, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Заедно с народните представители от левицата - Николай Иванов, Николай Пенев и Валентина Найденова представиха проекта „Визия за България“. Народните представители акцентираха върху сферите икономика и финанси, образование и здравеопазване. „Проблемът в Белица е спешната здравна помощ. Най-близкият здравен център, който ни обслужва, е в Якоруда или в Разлог, което на 30 км. Тук няма здравна помощ“, коментираха присъстващите. Народните представители заявиха, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества и здравеопазването трябва да бъде достъпно за всички. Те обсъдиха с присъсващите и проблемите в системата на НЗОК, бюджетирането на здравните услуги, цените на лекарствата, национална здравна карта.
По време на срещата хората поставиха въпроси за безработицата и какви са възможностите за развитие в общината - има ли програми и предложения за развитие на малките и високопланинските общини, каквато е Белица. Като приротитет бяха посочени и развитието на туризма в региона, екологията и опазването на горския фонд. „На инфраструктурата и пътищата в общината също трябва да се обърне сериозно внимание. Управляващите дават милиони за асфалт, но тук не го виждаме“, коментираха хората. Сред основните теми, поставени на срещата, бяха и външната политика, както и спирането на вечните концесиите.
Народните представители от „БСП за България“ запознаха присъстващите с актуалната политическа обстановка, както и с решението на левицата да излезе от парламента и да започне срещи за разясняване на "Визия за България". „Не виждаме смисъл от смяната на един или друг министър, защото това няма да промени работата им. Те работят в една объркана система, която няма бъдеще. Затова поискахме и предсрочни парламентарни избори“, обясни Димитър Данчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таско Ерменков, БСП: Искаме политика не за следващия мандат, а поне за следващите 10 години

Таско Ерменков, БСП: Искаме политика не за следващия мандат, а поне за следващите 10 години

13 Септември 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Разлог. „Искаме заедно да обсъдим какво трябва да се случи в страната ни в бъдеще. Не в следващия мандат, а в следващите 10 години“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков на среща с обществеността в Разлог за „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той подчерта, че трябва да има ясни приоритети, които да бъдат следвани. „Днес държавата се руши и имаме все по-малко контрол в основните сектори – икономика, образование, здравеопазване“, заяви Таско Ерменков.
„Във "Визия за България" сме си поставили за цел да се върнем към ценностите- родолюбие, българщина, запазване на българското“. Това заяви народният представител Кристина Сидорова. Тя подчерта, че левицата си поставя за цел изграждането на достойно и съвременно образование, грамотни и мотивирани ученици, възпитавани в любов към родината и запазване на българските ценности. „Най-важното е днес да кажем, че образованието трябва да е държавен приоритет и обект на изключителен контрол. Трябва да спрем и пренаписването на историята“, каза още тя. Сидорова подчерта, че основен приоритет е също борбата с корупцията, която е обхванала цялото общество. „Не се страхувайте да ни давате сигнали. Като зам.-председател на комисията за борба с корупцията, поемам ангажимент да ги входирам и да бъдат придвижени“, каза на гражданите тя.
„България трябва отново да стане социалната държава, която искаме, а не самоуправство. Младите семейства не чувстват подкрепата на държавата и не могат да отглеждат спокойно децата си в България“. Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Виолета Желева. Според нея трябва да има стимулиране на работещите родители с данъчни облекчения за всяко дете, безплатни детски ясли и градини, намаляване на ДДС за детските храни. По въпроса за възрастните хора, тя каза, че Визията предвижда преизчисляване и актуализация на пенсиите, както и закон за тези хора.
Присъстващите на срещата граждани отправиха въпроси за борбата с корупцията, административните тежести, непрекъснато увеличаващата се ненужна администрация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Очевидно е, че този път, по който вече 29 години върви България, не е правилен

Филип Попов, БСП: Очевидно е, че този път, по който вече 29 години върви България, не е правилен

13 Септември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Сатовча. „Беше крайно необходимо и точно навреме да излезем с „Визия за България”. Тя не е готова предизборна програма или платформа, а рамка. Визията е отворена врата за дискусии към всички, които имат своите предложения, защото вие най-добре знаете какви са проблемите на всички вас и на Сатовча“. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов, който заедно с колегите си - народните представители Дора Янкова, Светла Бъчварова и Румен Георгиев, посети община Сатовча, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че „Визия за България” е послание на левицата и желание българският народ да тръгне по друг път. „Аз няма да коментирам какво са направили управляващите от ГЕРБ, всеки сам го вижда по джоба си, хладилника и интернет връзката с децата си в чужбина. Очевидно е, че този път, по който вече 29 години върви България, не е правилен“, заяви Попов. Той каза, че БСП предлага нов разговор – за промяна на системата и развитие на регионите. „Предлагаме този разговор на всеки един българин, който желае да даде своята идея за развитието на региона си и България. За нас е важно всеки да има достъп до здравеопазване, образование, качествени храни. Важно е родните производители да бъдат защитени, затова предлагаме алтернативата за развитие на България пред целия български народ”, обясни народният представител. Попов каза още, че не може да се живее с 200 лв. пенсия, не може хората от Сатовча и населените места в общината да нямат нормален достъп до здравеопазване и образование- този модел трябва да бъде изкоренен. „Бъдете носителите на идеята за тази Визия, дайте своите предложения, разкажете на своите познати, приятели и семейства, за да стане тя завършен документ“, призова Филип Попов.
„Публичният ресурс в държавата се разпределя несправедливо и това е очевидно за всички. Оказа се, че актуализацията на пенсиите не влиза в сметките на правителството, но с 10% се вдигат заплатите в държавната администрация. Това от една страна е добре, защото все пак се повишават, макар и с много малко, доходите на част от населението, но от това увеличение прозира предизборна комерсиализация и то не може да покрие поскъпването“. Това каза народният представител Дора Янкова. Тя заяви, че за да бъдат премахнати диспропорциите в регионите, трябва да бъде разработена специална политика за пограничните и планински региони. „Време е да върнем държавата на хората и това не е просто лозунг, а реално намерение, което ще реализираме чрез „Визия за България“, каза още народният представител. Дора Янкова добави, че ако искаме да дадем ефективно решение на проблеми- като доходи, качество на образование, качество на здравеопазване - следва да променим политиката през регионите. "Не можем да търсим ефективен растеж на доходите на Благоевград, ако го сравним с друга далечна област. Колкото и пари да налива държавата там, не би могъл да се очаква голям ефект“, каза още тя. Янкова заяви, че е недопустимо цената на дървата за огрев да е различна в Смолянска и Благоевградска област. Става въпрос за дървен материал, добит и продаден в планински регион в една и съща държава, затова и тук са нужни държавни регулации“, каза още Дора Янкова.
„Във „Визия за България“ сме отделили внимание на подкрепата за малките и средни земеделски стопанства, защото те са тези, които обработват земята в по-голямата част на страната“. Това каза народният представител проф. Светла Бъчварова. Тя уточни, че е предвидено финансиране на изграждането на мрежа от фермерски пазари, намаляване на административната тежест за достъп до пазара на малките ферми, усъвършенстване на БДС с приоритет българското производство. „Предвидили сме също нулеви ставки на ДДС за храни, изработени само от естествени суровини, без следи от консерванти, заместители и подобрители“, уточни Бъчварова. Тя добави, че са нужни и регионални програми, свързани със земеделието, защото всеки район на страната има свои традиционни култури, които трябва бъдат развивани. „В райони като вашия има много бедни хора и затова основната цел на Визията е социалната цена да не се плаща от най-бедните, а разходите за данъци да бъдат разпределяни пропорционално, за да остават хората тук и да живеят нормално“, заяви проф. Бъчварова.
„Държавата трябва да влезе във функциите си и да бъде основен регулатор на отношенията в земеделието. Не може вие да отглеждате и обработвате тютюн, за който след това няма да ви бъде платено, въпреки че прекупвачите вече са взели продукцията ви“. Това каза пред жителите на Сатовча Румен Георгиев. Той заяви, че след като хората дадат своите предложения, ще бъде изготвена конкретна програма за региона, за да се възстановят секторите и дейностите, застъпени тук. „Възстановяване на добива на традиционни за региона култури е единствената алтернатива, за да останат младите семейства тук“, каза още Румен Георгиев
Преди срещата с жителите на общината, народните представители се срещнаха с кмета на Сатовча Арбен Мименов, който очерта основните проблеми пред общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хаджидимово с призив към БСП: Само вие можете да върнете децата ни от чужбина

Хаджидимово с призив към БСП: Само вие можете да върнете децата ни от чужбина

13 Септември 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Хаджидимово. Народни представители от ПГ на „БСП за България“ посетиха Хаджидимово, за да представят проекта „Визия за България“ и да обсъдят с местните хора наболели проблеми. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Направете така, че нашите деца да се върнат от чужбина. Само вие можете да ги върнете!“, обърнаха се присъстващите на срещата към депутатите от левицата. „Промяната ще дойде, защото има много хора, които я искат. За нас няма съмнение, че управляващите си заминават. Ние сме дошли да говорим за бъдещето, а не за ГЕРБ - те са в миналото“, заяви народният представител Пенчо Милков. Според него трябва държавата да се ангажира с цялостна политика за региона. „Във „Визия за България“ сме предприели мерки, с които да дадем тласък на земеделието и тютюнопроизводството. Стимулиране на младите фермери, ограничаване на субсидиите за големите производители, за да не се ощетяват по-малките. Скъсяване на веригата от производството до пазара, както и въвеждане на квота на български стоки в големите вериги магазини“, посочи Милков. Според него е необходимо честност и трудолюбие и младите хора ще се върнат в родината си.
Народният представител от левицата Петър Витанов засегна проблема с неравенството. Според него в България той е много изострен. „Тук има една много малка група хора с изключително високи доходи и една огромна маса бедни хора. Ние сме убедени, че можем да върнем държавата на мястото ѝ – държава, която да регулира пазарите и да премахне тази пропаст между бедните и богатите“, каза още Витанов. Той коментира, че има много членове на ГЕРБ, които не са доволни от правителството на Борисов. Според него това е причината да се вдигат заплатите на администрацията. „Или гласуваш за ГЕРБ, или напускаш“, разясни подхода на управляващите той.
Народният представител от „БСП за България“ Цветан Топчиев е на мнение, че държавата се управлява еднолично и има авторитарен режим. „Поискахме миналата година преизчисление на пенсиите, управляващите отхвърлиха предложението. Раздадоха нерегламентирано и тайно милиони, но животът на хората не стана по-добър“, коментира той. Топчиев подчерта, че не се прави нищо за развитие на селските региони. „Еврокомисарят Мария Габриел не си е мръднала пръста един лев да има в Хаджидимово, въпреки че е от тук“, допълни той.
Председателят на БСП Хаджидимово Костадин Караянев заяви, че БСП тръгва с промяна и младите депутати от левицата са ясен пример за това. „Визия за България“ е съвсем нов модел за управление на държавата“, подчерта той. Като основен проблем посочи обезлюдяването на региона, заради ниски доходи и заминаването на младите хора в чужбина
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП продължава разговорите по „Визия за България” с хората от област Благоевград

БСП продължава разговорите по „Визия за България” с хората от област Благоевград

13 Септември 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. БСП продължава разговорите по „Визия за България” с хората от област Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Днес социалистите ще се срещнат с жители на общините Благоевград, Симитли, Струмяни, Кресна, Сандански, Петрич и Якоруда. Народните представители Надя Клисурска, Петър Кънев, Ирена Анастасова, Николай Бошкилов и Иван Ченчев ще се срещнат с жители на Благоевград в конферентната зала на хотел Кристо от 18.00 часа. В читалище „Климент Охридски” в Симитли от 18.00 часа народните представители Станислав Владимиров, Любомир Бонев и Милко Недялков ще дискутират с жителите на населените места важни за общината теми и приоритетите на „Визия за България”.
Народните представители Атанас Костадинов, Чавдар Велинов и Даниел Йорданов ще разговарят с жители на община Струмяни. Срещата ще започне в 18.00 часа в клуба на БСП в с. Микрево. В 19.00 часа в залата на Общински съвет – Кресна, народните представители Елена Йончева, Валентин Ламбев и Кристиан Вигенин ще разговарят за приоритетите на Визията с жители на общината.
В 18.00 часа на 13 септември в конферентната зала на хотел „Св. Никола" в Сандански народните представители Румен Гечев, Никола Динков и Лало Кирилов ще разговарят с жителите на населените места в общината. Народните представители Крум Зарков, Георги Йорданов, Николай Цонков и Веска Ненчева ще разяснят приоритетите на „Визия за България” пред жителите на Петрич в залата на общината от 18.00 часа. Приоритетите, заложени във Визията, свързани с демографията и инфраструктурата с жителите на община Якоруда ще разискват народните представители Александър Симов, Явор Божанков, Христо Проданов и Илиян Тимчев. Срещата ще се проведе в градината на ресторант Балкана в 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, БСП: „Визия за България“ дава рестарт на икономиката и модела на управление на страната

Йордан Младенов, БСП: „Визия за България“ дава рестарт на икономиката и модела на управление на страната

13 Септември 2018 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Гърмен. „Визия за България“ дава рестарт на икономиката и модела на управление на страната като цяло. За всички ни е ясно, че в последните години, в страната не се случва нищо добро. Изправени сме пред демографска катастрофа, доходите на хората са ниски, а повишенията на заплати и пенсии се случват след като цените вече са завишени. Затова с предложенията във Визията ние поставихме началото на промяната“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Йордан Младенов в Гърмен, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той, заедно със своите колеги от ПГ на „БСП за България“ - народните представители Николай Бошкилов, Нона Йотова, Георги Стоилов и Денчо Бояджиев, се срещна с читалищни дейци и жители на община Гърмен, област Благоевград. Народният представител добави, че преди всичко, за да се почувства промяната, трябва да се започне с реалното увеличаване на доходите на хората. „В този документ поставяме акцент и върху качественото образование и достъпно здравеопазване, и развитието на икономиката и земеделието, не само в големите градове, а в цялата страна. Всички искаме здравните заведения да не бъдат частни дружества затова сме предложили конкретни мерки за промяна на този модел“, каза още Младенов. Той добави, че е важно и всички ученици да получават еднакво и добро образование и попита- как иначе училището в Гърмен ще се съпостави с някое от Благоевград. „Но за да задържим хората тук и те да живеят добре, ни трябва и работеща икономика, защото в момента най-големите инвеститори в страната ни са нашите роднини, живеещи и работещи в чужбина“, коментира Йордан Младенов.
„Дошли сме да чуем и вашето мнение за Визията. Чакаме вашите предложения, ще се съобразим с тях, защото те ще оформят крайния вариант на документа“. Това каза народният представител Николай Бошкилов. Той заяви, че правителството на Борисов си отива и БСП трябва да има готовност да представи пред хората своето виждане за това, което трябва да се случи в страната при едно бъдещо управление. „Тук сме и за да чуем- какво е нужно не само на вас, но и на населеното място, за да разберем- дали се намираме на правилния път или грешим“, каза още народният представител.
„Визия за България“ е проект, който е продължение на нашата работа като народни представители“. Това каза народният представител Георги Стоилов. Той добави, че по време на срещите с гражданите, още в предизборната кампания, преди година и половина, народните представители са започнали да трупат идеи за разработването на такъв документ. „Хубаво е, че хората сами идваха при нас с предложенията и проблемите си, защото така ще успеем да усъвършенстваме проекта на Визията. „Затова сме сред вас, за да чуем проблемите на жителите на Гърмен, да я развием и допълним, за да може да заработи“, каза още Георги Стоилов.
„Проблемите и недъзите в социалната сфера нямат решение и до този момент, въпреки всичките опити за реформа през годините. Затова се намираме в ситуация на демографска катастрофа, за която ние, социалистите, предупреждаваме от години“. Това каза народният представител Денчо Бояджиев. Той коментира, че децата напускат малките градове, заедно със своите родители, а младите хора отиват да учат в големия град или в чужбина и не се връщат. „Трябва да променим всичко това, да осигурим поминък на хората в родните им места, за да живеят и там“, каза още народният представител. Той добави, че липсата на достатъчно икономика, която да дава условия за нормален живот на хората, трябва да бъде преодоляна. Бояджиев каза още, че това ще стане с привличането на бизнеса в малките населени места, но след като първо се ограничи административната тежест за него и се създадат добри условия за предприемачите на централно ниво. „Проблемите в малките населени места са едни и същи и нерешени вече с години, затова това няма да е единствената ни среща, защото обратната връзка и решението на проблемите за нас са много важни“, каза още Денчо Бояджиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михайлов в Гоце Делчев: Когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването, накърнява интересите на пациента

Проф. Михайлов в Гоце Делчев: Когато икономическият интерес навлезе в здравеопазването, накърнява интересите на пациента

13 Септември 2018 | 08:08 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. „Здравеопазване, национална сигурност, образование и социална политика са основите на всяко едно общество. В България те са в отчайващо лошо състояние. По данни на социологически проучвания - българинът поставя на първо място проблема със здравето“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов на среща с жителите на Гоце Делчев за „Визия за България“, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. По думите му в България има над 2 млн. души, които живеят в труднодостъпни региони, което прави и оказването на спешна медицинска помощ също затруднено и за тях не се прави нищо. Проф. Михайлов изтъкна, че 20 години управляващите са насочвали парите на хората за здраве към едни определени ръце. „Болниците не трябва да са търговски дружества, само с цел печалба. Навлезе ли икономическият интерес в здравеопазването, той накърнява интереса на пациентите. Затова нашата основна теза е- да се прекрати съществуването на държавни и общински болници като търговски дружества, а те да бъдат регистрирани като лечебни заведения и като такива да получават държавни средства“, подчерта депутатът. По думите му Визията залага на разпределение на обществените средства за здравеопазване на регионален принцип. Той каза, че БСП в здравеопазването и в другите сфери от Визията си не предлага партийна програма, а дискусия, в която да се намери едно общо решение на проблемите на България, така че всички да живеем по-добре.
„Държавата не осигурява сигурността на всички свои граждани. Тенденцията за нарастване на престъпността в последните години се оказа устойчива“, заяви депутатът от ПГ на левицата Иван Иванов. Той подчерта, че дори и главният прокурор е признал това, въпреки отчетите на МВР. „Имаме нужда от цялостна промяна на модела на работа на системата на МВР, създадена от Цветанов-Бъчварова-Радев. Ако и следващият вътрешен министър продължава така, ще се стигне до фалит на министерството“, коментира той. Според него поради случващите се политически безобразия трябва да се направят промени в МВР, но не от външна частна фирма както искат управляващите, а от самите служители и специалисти в системата. „Средствата, които се харчат в системата на сигурността трябва да бъдат насочени към реално извършващи службата, които рискуват живота си и за подобряване на материалната база.
„Демографската катастрофа в България се дължи на няколко фактора – младите хора напускат България, висока е смъртността в страната, ниска е продължителността на живота. Решението на този проблем минава през икономиката – имат ли хората работа, развива ли се икономиката, вярват ли в държавата, младите хора ще останат тук и ще раждат деца, и ще има пари за основните, важни за обществото сфери“, заяви народният представител Георги Гьоков. Той обясни, че в момента управляващите решават един сериозен проблем на икономиката – липсата на работна ръка- с улесняване на вноса на кадри. Според него решението на този проблем е съвсем друго – да не се допуска да има млади хора без образование и квалификация; да се възстанови средното образование, да се подобри обучението на възрастните, да се отговори на процеса за цифровизация на труда.
„Държавата трябва да се върне в икономиката – ограничаване на приватизационните и концесионните сделки, държавните предприятия да влязат в пазарната икономика и да са конкурентоспособни“, заяви депутатът Богдан Боцев. Той обясни, че в своята Визия левицата предлага като мярка за регионите- въвеждане на индустриалните зони във всеки от тях според спецификата им.
Присъстващите на продължилата близо 3 часа дискусия граждани поставиха пред представителите на левицата проблеми, свързани с липсата на работна ръка, демографската криза, ниските доходи на хората, закриване на СПИ-тата, ескалацията на битовата престъпност и задържането на младите квалифицирани лекари в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.