НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сийка Суркова, кмет на село Момчиловци: Необходимите 30 000 лв. за ремонт на опожарената къща в селото са събрани

Сийка Суркова, кмет на село Момчиловци: Необходимите 30 000 лв. за ремонт на опожарената къща в селото са събрани

31 Януари 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Смолян. Необходимите 30 000 лв. за ремонт на опожарената къща в Момчиловци са събрани. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на родопското село Сийка Суркова. Покривът на многофамилната къща изгоря при пожар на 18 декември, а 10 души останаха без дом заради щети и в помещенията на сградата. Според Суркова покривът на къщата вече е готов, като дървеният материал за конструкцията му е изцяло от дарения. Вече се ремонтират и жилищата в многофамилната къща – измазване на стените, поставяне на гипсокартон, като има и желаещи да дарят мебели за обзавеждането на етажите. „Много хора се включиха в дарителската акция, което доказва, че едно нещастие може да ни обедини и всеки би могъл да помогне с каквото може, съпричастен към чуждата болка. Хората, чийто дом изгоря, са изключително благодарни на дарителите. Кампанията по набиране на средства бе придружена от няколко събития – благотворително новогодишно парти, концерт на самодейци от селото и народната певица Нина Иванова“, припомни Суркова. "Средства за ремонт дариха и много фирми от Смолян и региона, членовете на Строителната камари и фондация „Крос“, а хората вече са спокойни, че имат средствата, с които да завършат ремонта и в най-скоро време да се приберат в къщи", отбеляза кметът на Момчиловци.
Суркова подчерта, че жителите на селото искат да има пожарна кола в Момчиловци. Те са изпратили подписка до Общински съвет – Смолян, Община Смолян и Областна управа – Смолян, като от Общината са заявили, че вече има отправено искане до министерството за това. Суркова изрази надежда скоро да има развитие по въпроса, защото в най-добрия случай пожарен автомобил пристига в селото за 30 минути. „Това не е, защото се отзовават късно, а защото пътят е толкова и понякога повече. 30 минути са изключително много за разрастване на огъня, а ако огнената стихия не бъде потушена в началото, пораженията са много големи. За последните 2.5 години това е седми пожар в селото, като при три от тях хората останаха без покрив над главите си“, припомни Суркова. Тя добави, че жителите на Момчиловци искат да има противопожарен автомобил или водоноска с помпа, с които да може да се потуши огъня в самото начало при възникване на пожар, за да не се стига до такива поражения.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Благотворително новогодишно парти ще се проведе в село Момчиловци в помощ на 7 семейства, останали без дом след пожар

Смолян: Благотворително новогодишно парти ще се проведе в село Момчиловци в помощ на 7 семейства, останали без дом след пожар

30 Декември 2017 | 08:13 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кметство Момчиловци, читалище „Светлина” и местният бизнес в селото организират благотворително новогодишно парти, съобщи за Радио „Фокус” – Смолян кметът на населеното място Сийка Суркова. „На 18 декември при голям пожар 7 семейства останаха без покрив над главите си в Момчиловци. За да се направи ремонтът по-бързо и хората да се приберат по домовете си, стартира дарителска кампания. Има кутии за дарения във всички търговски обекти в селото и в магазини в Смолян. По време на празника също ще се събират средства за тези семейства”, каза Суркова. Коледарчета от Момчиловци, които са коледували в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа, са дарили събраните пари за изграждане на покрива на пострадалите семейства. Самодейците от селото организират празничен концерт преди новогодишното парти, като входът за него ще е символичен от 2 лв., а събраните средства ще бъдат дадени на семействата. Ще има и благотворителен базар, на който ще се продават красиви новогодишни сувенири, изработени от децата в училището в селото. На самия празник на площада в Момчиловци ще има хора, скара и вино, Дядо Коледа ще дойде, ще има викторина със специални подаръци. Народната певица Нина Иванова ще пее благотворително за всички хора и гости на селото. По време на празника отново ще се събират средства за пострадалите семейства.
Суркова припомни, че на последната за годината сесия на Общински съвет – Смолян бяха гласувани и отпуснати по 300 лв. на пострадал от пожара човек в селото. Още на следващия ден 3 000 лв. са дадени на хората, като всички тези пари ще се вложат в изграждането на покрива. Освен тях в дарителската сметка досега са събрани 3000 лв., като до дни ще бъде получено и дарение от 1000 лв. от жители на Момчиловци, живеещи в Дубай. Кметът допълни, че дървопреработващите предприятия в селото са работили по празниците, за да може да предоставят безвъзмездно дървен материал за изграждане на покрива на къщата. Работници от смолянска строителна фирма също работят и по празниците, за да може хората по-бързо да се приберат по домовете си.
Около 30 000 лв. необходими за цялостното изграждане на покрива на сградата, като досега са събрани 7 000 лв., каза още Сийка Суркова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сийка Суркова, кмет на смолянското село Момчиловци: Новогодишно благотворително парти в помощ на пострадалите при пожар 7 семейства ще се проведе в селото

Сийка Суркова, кмет на смолянското село Момчиловци: Новогодишно благотворително парти в помощ на пострадалите при пожар 7 семейства ще се проведе в селото

29 Декември 2017 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. На 30 декември в Момчиловци ще се проведе новогодишно благотворително парти, което се организира от кметството, от читалище „Светлина“ и местния бизнес в селото. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на селото, Сийка Суркова. За поредна година на площада в селото ще има веселба, с която местните жители и гости ще изпратят старата и ще посрещнат новата 2018 г. „Тази година обаче празникът ще има и друга насоченост. На 18 декември при голям пожар, 7 семейства останаха без покрив над главите си в Момчиловци. За да се направи ремонтът по-бързо и хората да може да се приберат по домовете си, стартира дарителска кампания, има кутии за дарения във всички търговски обекти в селото и в магазини в Смолян, открита е и дарителска сметка. По време на празника също се събират средства за тези семейства“, отбеляза Суркова. Тя посочи, че коледарчета от Момчиловци, които са коледували в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа, са дарили събраните парички за изграждане на покрива на пострадалите семейства. Самодейците от селото организират празничен концерт преди новогодишното парти, като входът за него ще е символичен от 2 лв., а събраните средства също ще бъдат дадени на семействата. Ще има и благотворителен базар, на който ще се продават красиви новогодишни сувенири, изработени от децата в училището в селото. На самия празник на площада в селото ще има кръшни хора, скара и вино, Дядо Коледа ще дойде, ще има викторина със специални подаръци. Народната певица Нина Иванова ще пее благотворително за всички хора и гости на Момчиловци. По време на празника отново ще се събират средства за пострадалите семейства.
Суркова припомни, че на последната за годината сесия на Общински съвет – Смолян бяха гласувани и отпуснати по 300 лв. на пострадал от пожара човек в селото. Още на следващия ден 3000 лв. са дадени на хората, като всички тези пари ще се вложат в изграждането на покрива. Освен тях, в дарителската сметка досега са събрани 3000 лв., като до дни ще бъде получено и дарение от 1000 лв. от жители на Момчиловци, живеещи в Дубай, посочи Суркова. Тя допълни, че дървопреработващите предприятия в селото са работили по празниците, за да може да предоставят безвъзмездно дървен материал за изграждане на покрива на къщата. Работници от смолянска строителна фирма също работят и по празниците, за да може хората по-бързо да се приберат по домовете си. Около 30 000 лв. необходими за цялостното изграждане на покрива на пострадалите, като досега са събрани 7000 лв., поясни Суркова. „За пореден път се убеждавам, че хората може да бъдат сплотени и човечни. Няма човек, от който да сме поискали помощ и да е отказал. Едно такова нещастие може да обедини хората и да изкара от тях съпричастността и желанието да се помогне. Нямаме думи да изкажем благодарността си към всички, които помагат на хората да се върнат час по-скоро по домовете си“, каза още кметът на Момчиловци.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Кметът Николай Мелемов ще внесе предложение до Общинския съвет да се отпуснат  средства за ремонт на покрива на изгоряла къща в с. Момчиловци

Смолян: Кметът Николай Мелемов ще внесе предложение до Общинския съвет да се отпуснат средства за ремонт на покрива на изгоряла къща в с. Момчиловци

20 Декември 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кметът на Смолян Николай Мелемов ще внесе извънредна точка на предвидената за четвъртък, 21 декември, сесия на Общинския съвет с предложение за отпускане на средства за ремонтни дейности на покрива на изгоряла къща в село Момчиловци. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Зам.-кметът инж. Мариана Цекова се запозна на място с щетите след пожара и се срещна с хората, които останаха без покрив.
Огънят пламна от комин на къщата този понеделник, 18 декември, около 22,30, като много бързо се разпространи и въпреки усилията на местните хора и пожарникарите щетите са сериозни. Къщата е от гредоред, като от всяка страна има по три етажа. При пожара са унищожени покривна конструкция 240 кв. м, мебели, техника, домашно имущество и документи. В къщата живеят седем семейства, като едно от тях е с малко дете, а има и възрастни хора. Къщата в момента е необитаема, като хората са настанени при роднини в селото.
Доброволци помагат за разчистването на пожара. Провежда се и дарителска кампания за подпомагане на обитателите на сградата за необходимия ремонт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.