Един от най-важните хора в историята на европейския футбол - Силвио Берлускони, почина в понеделник на 86-годишна възраст. Бившият премиер на Италия превръща "росонерите" в страшилище не само на Апенините, но и в цяла Европа.

На 20-и февруари 1986 г., 49-годишният бизнесмен става собственик на Милан, който преди три години е спечелил Серия "Б". Финансовото състояние на "червено-черните" е плачевно и единствено финансовата инжекция на Берлускони спасява клуба от фалит.

Редно е да се спомене, че по онова време Милан е много далеч от днешния си статут. Основан през 1899 г., до 1986 г. Милан има 10 титли на Италия, две първи места в Серия "Б", 4 Купи на Италия, 2-кратен победител в КЕШ, 2 трофея от КНК, 1 Интерконтинентална купа и 1 Златна топка (1969 г., Джани Ривера)

Назначението на легендарния наставник Ариго Саки се оказва повече от правилен ход, тъй като италианецът печели Скудето още в дебютния си сезон на "Сан Сиро". През 1987 г. Милан закупува великолепното нидерландско трио в състав Рууд Гулит, Марко ван Бастен и Франк Рийкард. 18-милионния трансфер на Гулит е рекорден за онези години, но атакуващият полузащитник печели Златната топка още в първия си сезон с фланелката на Милан.

Атомното нидерландско нападение изготвя брилянтна симбиоза с непробиваемата италианска отбрана, в която личат имената на младите бъдещи легенди Паоло Малдини, Алесандор Костакурта, Роберто Донадони и опитния Франк Барези.

Третият и четвъртият сезон под ръководството на Берлускони са гарнирани с две европейски купи, което прави Милан последния отбор, който успява да защити европейското си злато чак до 2018 г., когато Реал Мадрид стори същото. Най-престижната индивидуална награда остава в Милано за още две години - след Гулит в два поредни сезон тя е притежание на Марко ван Бастен, който е считан за най-гениалния и феноменален играч в света в края на '80-те години.

Възходът на италианския футбол през последните две десетилетия на миналия век прави Калчото най-гледаното и интересно футболно първенство, с най-големите звезди и най-високи заплати, а основна заслуга за това имат Милан и Ювентус.

Берлускони сдава властта през 2017 г., а ето и бърз поглед към визитката на Милан в тези 31 златни години:

8 титли на Италия, 1 Купа на Италия, 7 Суперкупи на Италия, 5-кратен победител в КЕШ/ШЛ, 5 Суперкупи на УЕФА, 2 Интерконтинентални купи, 1 Световно клубно първенство и 7 Златни обувки!