В сутрешните часове на деня на 86-годишна възраст почина Силвио Берлускони - основател и постоянен лидер на партията "Напред, Италия", оглавявал три пъти правителството в Рим. Политици и водещи обществени фигури от и извън страната изказаха съболезнования на близките на Берлускони и отдадоха почит на една от най-колоритните личности на нашето време.

Вицепремиерът на Италия Матео Салвини описа Берлускони като "велик човек и велик италианец“, цитира Reuters думите му.

Министърът на отбраната на страната Гуидо Крозето написа в Twitter, че смъртта на Берлускони означава края на една ера. "Много го обичах. Сбогом, Силвио!“, написа Крозето.

Партията на премиера Джорджия Мелони – "Братя италианци“, също сподели туит в памет на Берлускони, предаде ВВС.

"Сърдечни мисли към семейството и близките му. Ще го помним като една от най-важните, решаващи и ценени фигури в италианската политическа история“, се казва в съобщението на партията.

Берлускони и Мелони имаха обтегнати отношения в миналото, след като той я бе определил като "покровителствена, властна, арогантна и обиждаща“ жена. Двамата често влизаха в сблъсъци и спорове по политически въпроси.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола написа в Twitter, че Берлускони е бил главният герой на италианската и европейската политика от поколения и няма да бъде забравен.

"Силвио Берлускони е борец, който ръководеше дясноцентристките движения и бе главният герой на политиката в Италия и Европа от поколения. Баща, предприемач, евродепутат, министър-председател, сенатор. Той остави своя отпечатък и няма да бъде забравен“, написа Мецола.

Бившият министър-председател на Италия Романо Проди, основният съперник на Берлускони, изрази своите съболезнования за смъртта му и призна приноса му за развитието на страната.

"Споделям дълбоки съболезнования по повод кончината на Силвио Берлускони. Ще го запомня като политически лидер, който чрез своята дълга и интензивна история на държавна дейност оказа голямо влияние върху живота на страната ни, повлия не само на държавните институции, но и живота на всички граждани", цитира думите му информационната агенция ANSA. "В нашата дълга политическа конфронтация ние представлявахме различни и противоположни светове, но съперничеството ни никога не се превръщаше в чувство на вражда в личен план, поддържахме взаимно уважение. Винаги съм оценявал неговата подкрепа за проевропейската кауза“, увери Проди.

Берлускони и Проди бяха опоненти на избори няколко пъти. През 2006 г. след "петгодишния план“ Проди победи на изборите с лявоцентристкия блок. Само две години по-късно, през 2008 г., Берлускони отново дойде на власт начело на дясноцентристки съюз.

Още един бивши министър-председател на Италия – Матео Ренци, настоящ лидер на политическата партия "Италия вива“, публикува дълъг пост в социалната мрежа Twitter, в която сподели, че Берлускони "написа история“.

"Мнозина го обичаха, мнозина го мразеха: всеки днес трябва да признае, че неговото влияние върху политическия, но също така и върху икономическия, спортния и телевизионния живот беше безпрецедентно. Днес Италия скърби заедно с неговото семейство, близки, компании, партия. За всички, които го обичаха, моята най-привързана и най-искрена прегръдка. В този момент си спомням за нашите срещи... за нашите споразумения, за нашите сблъсъци“.

Представителят на германския кабинет на министрите Волфганг Бюхнер, от името на германското правителство, изказа съболезнования на италианците с думите: "Днес научихме за смъртта на бившия италиански премиер Берлускони. Изразяваме нашите съболезнования на италианския народ и италианското правителство“.