Иван Таков, председател на БСП-София, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус“ "Това е България“

В късния следобед в сряда информацията, че в БСП-София са подредили проектолистите за вота на 2 април, предизвика изненада. Защото в тях липсваха имената на лидера Корнелия Нинова, на Георги Свиленски, който бе зам.-председател на парламентарната група на левицата в миналия парламент, и на Христо Проданов, който е секретар на Изпълнителното бюро на партията. На предишните избори Нинова водеше в 25-ти МИР, Проданов в 23-ти, Свиленски в 24-ти, а при подреждането за тях през миналите години винаги е имало най-много номинации за водаческите места. Отсъствието им съвпадна със станалите вече публично достояние вътрешнопартийни схватки, довели до изключването на 14 видни социалисти, а преди година и до отстраняването на Калоян Паргов като председател на Градския съвет на БСП. Часове по-късно от "Позитано“ 20 в съобщение опровергаха информацията за решение относно водачите на листите в столицата и набедиха медиите в разпространение на фалшиви твърдения. Късно вечерта и от БСП-София опровергаха информацията за водачите на листи и за отхвърлени кандидатури на Христо Проданов, Георги Свиленски и Корнелия Нинова. Лаконичните текстове в двете опровержения обаче създадоха впечатление, че се гаси пожар с бензин, а в опита да се замаже реалната картина се предприемат нескопосани пиар ходове. Това ни накара да потърсим вода от извора. Защо в проектолистите на БСП-София липсват Нинова, Проданов и Свиленски? Наш гост е Иван Таков – председател на най-голямата структура в партията. Буря в чаша вода предизвика информацията за отстраняването на доскорошните водачи от софийските листи, г-н Таков. Какво реално се случи?

Вижте, нито има някаква драма, нито някаква интрига според мен. Преди 2 дена Градската конференция се събра и подреди, както разбира се е записано и в Устава, листите за 23-ти, 24-ти и 25-и многомандатни избирателни района. Изключително качествени хора има в листите, подредени са по наистина един добър начин, като на първите 3 места излязоха трима от районните председатели, което показва, че Градската организация подкрепя и седи зад районните си председатели, разбира се. Няма никаква драма с водачите, те се подреждат от Националния съвет на партията, както и от гражданските квоти и коалиционните партньори. Разбира се, аз винаги съм настоявал и съм изказвал мнение, че въпреки че са от прерогативите на Националния съвет, хубаво е и водачите да бъдат поне консултирани с местните организации, които са по места – областни в София, Градската партийна организация. Но пак казвам Градската конференция не е подреждала водачи, ние сме подредили листите както Уставът повелява.

Г-н Таков, защо Нинова, Проданов и Свиленски изобщо ги няма в листите? Спомням си, че при предишни избори и тримата, особено Нинова, събираха най-много номинации, а сега нищо не се чува за тях. Защо?

Доколкото знам, имаше номинации за тях в листите, но най-вероятно те са се оттеглили и са си направили писмени отводи преди конференцията. А сега, объркването този път идва, защото обикновено Националният съвет подрежда водачите и гражданските квоти, коалиционните партньори преди да минат областните събрания, а в случая в София град е Градската конференция, и може би оттам донякъде е дошло това заблуждение, тъй като ние след Градската конференция сме пуснали прессъобщение с подредените листи, което е в правомощията на Градската конференция, както са наредени от самата Градската конференция. Оттук нататък вече е в правомощията на Националния съвет да прецени дали ще има други водачи и кои ще бъдат водачите за отделните МИР-ове. Така че това не означава, че те не са имали номинации. И колко са имали, не мога да ви кажа в момента, нямам ги пред мен номинациите и от кои организации, но така или иначе понеже номинациите за водачеството се разглеждат в Изпълнителното бюро на Националния съвет, най-вероятно те ако са имали сигурност, че ще бъдат водачи в София, затова са се оттеглили от участие в софийските листи, които са от 2-ро място надолу и които реално ние ще подредим, и не са участвали в този избор, което е практика.

По каква технология ще се направи окончателната подредба на листите в София? Не ви ли смущава фактът, че Националният съвет се е изтеглил с последната дума, докато преди това е предхождал вашите листи? Доколко и как няма да се внесе по-голяма промяна в подредбата, която всъщност вие сте гласували на конференцията?

Аз не очаквам да има промяна в реда, в който ние сме направили на Градската конференция. Ако има такава промяна, тя ще трябва да бъде обоснована защо е необходима. Но сега не помня много случаи, поне за София, за други области е имало такива случаи, в които Националният съвет е пренареждал листите, което според мен не е особено правилно, тъй като общо взето местните общности най-добре си познават кандидатите и след като са ги излъчили по този начин, значи така са преценили, че е най-добре. Не очаквам за София да има разместване. Този път така се получи, че всъщност Националният съвет, който ще издига водачите, е след конференцията, може би това беше обусловено и от заседанието на конгреса, което се проведе непосредствено преди конференцията, и най-вероятно не са имали готовност за свикване на Национален съвет преди областните и Градската конференция, сигурно затова. Не мога да ви кажа, нямам такава подробна информация. Но отново казвам, нито има нещо драматично, нито нещо друго се е случило. Ние сме си подредили листите. Смятам, че в тях има изключително добри професионалисти, хора с широк спектър от познания, има вътре хора с много богат политически опит, мисля, че направихме добра подредба.

При положение, че има преференции, възможно ли е вашите избиратели да преподредят листите и докъде?

Това се е случвало и друг път, не е изключено. Аз винаги съм приветствал хората, които работят и в персонално качество да събират допълнителен вот за преференции. Така или иначе знаете, че водачите е почти невъзможно да бъдат изместени, тъй като всеки глас, който не е преференциален се брои за преференциален за водачите. Така че в това отношение се съмнявам, че ще се стигне до размествания на водачите. Но иначе винаги съм подкрепял тази инициатива на всички кандидати в листите да си събират преференциален вот. От това може да има само положителен ефект за листите и за хората, които гласуват за нас, тъй като вътре наистина, пак повтарям, има изключително добре познати хора, хора, които са с влияние в своите общности. И аз се надявам наистина, както си казахме и на конференцията, да работим сериозно за подобряване на резултата. Сега, при всичките условности, че в момента може би не сме в най-добрата си кондиция, но това не означава, че не трябва да положим всички усилия, и Градската организация се готви вече за изборите и ще направим това, което се изисква от нас, и по най-добрия начин ще подредим за нашите кандидати тази кампания, включително и за водачите в София, които и да са те.

Г-н Таков, пред 7-ото заседание на въпросната 14-ата Градска конференция на Софийската организация съобщихте, че на 50-ия Конгрес е бил извършен опит за разцепление, за подчинение на Градската организация. Моля ви за повече конкретност: в какво се изравяше опитът за разцепление и за подчинение, и кой или кои се пробваха да го направят?

Както знаете, на конгреса бяха наказани с изключване от партията 14 делегати. 10 от тях са знакови лица на Градската партийна организация. Част от тях, по-точно 8 от тях са делегати на Градската конференция, и те присъстваха в залата. И аз им благодаря за коректното поведение. Атанас Атанасов – единият от изключените от конгреса, на заседанието на конгреса, от името на всички обяви, че те няма да участват в гласуването, за да не се получи по някакъв начин в последствие опорочаване на самата конференция, въпреки че имаме становище от Градската контролна комисия, която казва, че те са изключени противоуставно и могат да вземат участие. Казах , че за мен и за ръководството на БСП-София те си остават наши другари и Градската организация не приема решението за тяхното изключване, тъй като има прекалено много нарушения при това изключване. Така моите заместници в Градската организация Милка Христова и Дияна Тонова, които са брилянтни юристи, написаха сигнал до Общопартийната контролна комисия, която отказа да го разгледа и го изпрати обратно към Комисията по жалбите на конгреса, което означава, че чак може би при следващото заседание на конгреса ще бъде разгледан този сигнал. Иначе в него се обясняваше точка по точка, защо смятаме за противоуставно това изключване. Първо, че конгресът не е един от органите, които може да наказват с изключване. Второ, дори и да се приеме, че има такава хипотеза и може да изключва, беше видно от самите записи на конгреса, той се излъчваше на живо, че няма необходимите 50+1 гласа за тяхното изключване. Така че много са нещата, няма смисъл да занимаваме в момента и да отегчаваме нашите слушатели, но затова казах, че беше извършен опит за разцепление, тъй като преди изборите 10 ключови членове на Градската организация да бъдат изключени, това за мен е наистина много смущаващо. И поради тази причина казах, че докато аз съм председател това няма да се случи, няма да позволя такова разцепление независимо от кой идва то.

Г-н Таков, в изказването пред 14-ата Градска конференция вие призовавате за удвоени усилия след 2 април, за да върнете партията на мястото, което заслужава. Ще го направите, казвате, с всички уставни, юридически и морални средства. Какво конкретно ще предприемете?

Това не трябва да се тълкува превратно. Ние винаги сме били и се надявам пак да бъдем програмна партия, да се движим от идеите на партията най-вече, и нашите спорове вътре в партията да са по-скоро на идейна база. Нашите спорове винаги са били за идеология, за идеи, за политики. В момента ставаме свидетели все по-често на вътрешнопартийни спорове, които много ми напомнят на личностни конфликти, което на мен хич не ми харесва. И тази практика с изключване на хора, които са с по-различно мнение или становище, не е добра. И затова казвам, че ние трябва да си върнем БСП като партия, тя отново да заработи като истинска партия. Само по този начин ще можем да върнем и доверието на избирателите. Тъй като всички вътрешнопартийни конфликти в последните години почнаха да отблъскват не само нашата периферия, хората, които гласуват за нас, включително и партийни членове, които от 30 и повече години са убедени социалисти и винаги са гласували за БСП. И като виждат в момента, какво се случва в партията, някак си почнаха да се отдръпват. И това е видно от резултатите от последните вече 4 поредни парламенти избори. Това имах предвид, че битката за връщане на БСП е открита, тъй като БСП трябва да си върне обратно нейните членове, трябва да си върне обратно нейните позиции, и отново да бъде тази добре подготвена идеологически, идейна партия, да стъпи на тази здрава основа, която винаги е имала, и която 130 години е държала БСП, разбира се в различните проявления на обществения живот, тъй като БСП е изключително необходима на България. България трябва да има и заслужава силна левица. И това трябва да е отново БСП.

Казвате също, че заставате срещу опити и намерения от ръководството на БСП партията да бъде превърната като инструменти за брокерски цели в дребна бутикова организация за търгуване на управленски постове. Но как си представяте, че вашата партия ще води разговори за участие в правителство, което със сигурност ще предстои?

Имах възможност на конгреса да заявя, че не е задължително на всяка цена да сме в управлението. БСП може да е полезна на общество и като силна опозиция. Но казвам – като силна опозиция. Да си правим дребни сметки, че дали сме 26, 25 или 20 депутати, дали сме представени толкова в парламента, но видите ли, важното е да сме в управлението и да се опитваме някои наши социални приоритети да отстояваме. Аз не съм съгласен с тази теза. За мен е важно БСП да е силна, отново да е масова и голяма, със силна парламентарна група, а било то и в опозиция. Защото много пъти в опозиция сме отстоявали много социални мерки и много политики и ценности, за които се е борила нашата партия. Имах предвид това, което съм казал и в изказването си.

Отбелязахте, че БСП се намира на съдбовен кръстопът в ценностно, организационно и политическо отношение. Кои са пътищата пред нея?

Пътищата са много ясни и аз ги очертах. Основно имаме два пътя: единият път е да продължим както и досега, да продължим да си хабим енергията в обвинения, да продължим да се подаваме на емоциите. Виждате, че някои наши другари дори си хвърлиха и партийните билети, и то не някои, а цели организации дори. А това вече знаем, че го можем. Но по този начин вредим само и единствено на партията. Аз разбирам емоцията в тях и разочарованието, но за мен е важен вторият път, който очертах, а това е пътят на разума и верността към нашата партия. И затова заявих, че ние трябва отново да бъдем едно цяло и да бъдем всеотдайни в предстоящата кампания, която е изключително важна. И затова основният ми мотив и желание е да работим за БСП, която я носим в сърцето си. И затова на 28-и или другата седмица ще правим общоградска среща, някои дори казват, че това е добре за сплотяване на колектива преди изборите, за да може да дадем ясен сигнал към нашите избиратели, че БСП-София е единна и ние ще работим следващия месец и половина изключително и само за издигането отново на БСП на мястото, което заслужава. И възраждането на БСП наистина е високата цел, за която ще работим сега.

Как оценявате политическия живот, политическата действителност в страната и мястото на БСП в нея?

За най-голямо съжаление политическият диалог виждаме в последните няколко парламента, че не е на ниво. Вместо да се мисли как най-добре да се премине през икономическата криза, която последва здравната такава, а вътре виждате по-скоро нивото не подхожда за най-високата трибуна в страната, именно Народното събрание. Чуваме лични нападки, обиди непрекъснато. Това не води до нищо добро. Това затваря възможността и за съставяне на правителство. И ако трябва да съм откровен, наистина се надявам след 2 април България да отиде към редовно правителство, но предвид цялостната обстановка, и виждам как партиите комуникират помежду си, честно казано съм малко скептично настроен.

Каква кампания смятате да организирате? На 28-и ще съберете да сплотите редиците, а след това?

Разбира се кампанията започва на нашия национален празник 3 март, който ние ще отбележим подобаващо. И разбира се, както винаги сме го правили, с много желание с нашите кандидати, цялата Градска организация ще бъде зад тях на терен, не само от телевизионните екрани и от други медии да говорим на хората, а да отидем, разбира се, ние винаги сме били сред тях, но този път с нашите кандидати по места във всеки район, във всеки квартал да отидем да поговорим с тях, и да се опитаме отново да спечелим тяхното доверие. Защото, както знаете, доверие много лесно се губи и много трудно се печели обратно. В петък ще разгледаме на Национален съвет и предизборната платформа, която сме подготвили от Изпълнителното бюро, ще обсъдим основните послания, и тръгваме от 3 март вече в активната фаза на кампанията.

И на финала, г-н Таков, ако позволите да ви задам и няколко въпроса и като председател на групата на социалистите в Столичния общински съвет (СОС). Досещате се, че става дума за превозните документи, които много вълнуват софиянци. Какво всъщност приехте и по какво все още имате възможност да дебатирате?

Днес само частично беше възстановена справедливостта относно превозните документи и наредбата, която беше приета юли месец миналата година. Тогава от името на групата на БСП направих няколко конкретни предложения, а именно за тази най-чувствителна тема за едномесечната карта за една линия. Тогава предупредихме, тъй като преди да влезе наредбата за гледане миналата година юли месец, ние бяхме обиколили всичките 24 района и бяхме добре запознати с мнението на столичани, на ползвателите на градския транспорт. Освен тази карта имаше голямо напрежение и брожение срещу повишаването на цената на хартиения билет от 1.60 на 2 лева. Това също е застъпено в нашите предложения. Също така, карнетката за 10 пътувания от 12 лева също беше изключително много използван документ. Повдигнахме въпроси за валидациите. Всичко това е отразено в нашия доклад, който сме внесли още на 19 януари. По някакви административни причини нашият доклад не влезе за гледане на заседанието на Общинския съвет. Така че в момента единственият доклад, който гледахме, беше по предложение на председателя на Общинския съвет, разбира се, това е едно от нашите предложения за едната карта за една линия за всички категории: за ученици, за пенсионери, да бъде възстановен този документ съвсем скоро. Така че ние сме го подкрепили него. Но така или иначе ние ще продължим да настояваме още на следващата сесия да бъдат разгледани всички наши документи, тъй като така е справедливо и мисля, че столичани, особено в сферата на градския транспорт, което е може би една от най-социалните системи, заслужават да получат по-добро и по-удобно обслужване, тъй като непрекъснато чуваме, как колегите призовават хората да слязат от колите и да се качат на градския транспорт, но Столична община трябва да предостави така необходимия комфорт и достъпност до този градски транспорт това да се случи. Нашият доклад е много подробно, добре описан с всичките предложения, които ви изброих преди малко. Също така, за задължително отпадне на валидацията, която да остане само за новите билети от 30 и 60 минути, тъй като все пак там се засича време.

Всъщност, какво се случва с валидирането на превозните документи – то остава ли задължително с глобите, ако не бъде извършено?

Днес се взе решение, което отхвърли глобите. Валидацията остава задължителна, но знаете, след като няма санкция, на практика тя е само пожелателна. Така че днес гласувахме и приехме да отпадне глобата за валидация, тъй като тя създаваше повече проблеми отколкото решаваше някаква необходимост. Нито бяха готови с достатъчно валидатори в превозните средства, вие знаете в едно препълнено превозно средство понякога дори хората нямаха достъп да стигнат до тези валидатори, и това създаде само допълнително напрежение. А това, разбира се, както ви казах, е застъпено и в нашия доклад въобще да отпадне задължителната валидация, тя да остане единствено задължителна за превозните документи за 30 и 60 минути, тъй като там ще се отчита време.

Значи в заключение можем да кажем на столичани, че с изключение на превозните документи за 30 и 60 минути те по желание, по  преценка могат да си валидират, могат да не валидират документите си за превоз, и няма да последват за това санкции?

Точно така. С днешното решение т.нар. билет, който е, ако даденият пътник няма валидация от 3 лева, това нещо отпада.

Цоня Събчева