С тържествена церемония и военен ритуал Пловдив почете 150 години от трагичната гибел на Васил Левски пред паметника на Апостола на свободата на централната алея на хълма Бунарджика, предаде репортер на "Фокус".

Водещ на възпоменателното честване бе Мария Генчева – актриса в Драматичен театър - Пловдив. Слово пред паметника произнесе Емил Георгиев Манчев, ученик в XI-а клас на ЕГ "Пловдив“.

"Събрали сме се на този ден да почетем неговото дело, подвиг в името на българския народ, в името на една по-добра България. Левски постави основите на национално освободителните борби. Парадоксално е, че никой не му се притичва на помощ, Апостола остава сам. Век и половина припомняме неговото дело, но само за ден. Дали това е достатъчно и дали е истинско? Левски ни завеща идеята си за чиста и свята република.

Да се огледаме наоколо – постигнахме ли я, успяхме ли? Ние, българите сме благословени да бъдем наследници на големи фигури, такива, за които българщината е дълг. Днес отдаваме почит на най-великия българин. Ако искрено се прекланяме пред делото на Левски, да направим крачка към изконната му идея за обединена България“, отбеляза в словото си Емил Манчев.

В церемонията по традиция участваха представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци, членове на Общински комитет "Васил Левски" и Комитет "Родолюбие".

Паметникът на Васил Левски беше отрупан с венци и цветя от официалните лица и признателни граждани.

Преди поклонението в църквата "Св. Св. Петър и Павел“ по традиция беше отслужена панихида от ставрофорен свещеноиконом Тодор Тодоров – председател на храм "Св. Св. Петър и Павел“. Организатори на възпоменателната служба са Петко Георгиев - родственик на Апостола и Общински комитет "Васил Левски“.

Довечера от 18.00 часа във Военния клуб ще се състои тържествена вечер – концерт "Поклон, Апостоле“ с участието на Хор на пловдивските момчета "Стефка Благоева“ към Общински детски комплекс, Фолклорен ансамбъл "Тракийска младост“ към СУ "Любен Каравелов“, Танцов състав "Иглика“ към Общински детски комплекс, гайдарски състав към НЧ "Никола Вапцаров- 1928“, Военен духов оркестър на ССО и Жени Щерева –поетеса. Слово ще произнесе инж. Любозар Фратев, водещ и рецитатор ще бъде Христо Христов. Сценарист на тържествената вечер - концерт е Поля Николова. Входът е свободен. Събитието се организира от Общински комитет "Васил Левски“ Пловдив и се осъществява със съдействието на Община Пловдив и Военен клуб – Пловдив.