Ученици от ОУ "Драган Манчов“ за първи път се срещнаха с дигиталния образ на Апостола в навечерието на 150-та годишнина от гибелта му. Виртуалният асистент на дигиталната платформа Холис ги пренесе в 19 век. Щестокласниците и техните преподаватели Яна Паскалева, Иванка Казакова и Христо Караянков гледаха филм, в който Васил Левски разказва за своя живот и идеали, а негови съвременници споделяха впечатления от срещите си с него.

Във видеото оживяха дигиталните образи на забележителния поет и писател Иван Вазов, на великолепния революционер и поет Христо Ботев, на политика, журналист и летописец на Априлското въстание Захари Стоянов, на войводата Панайот Хитов, на отец Тодор Митов, който е изповядал Левски преди обесването му и на майката на Апостола – Гина Кунчева.  

"Радваме се, че наши ученици се докосват до дигиталния образ на Апостола на свободата, създаден на базата на изкуствения интелект и благодарение на съвременните технологии, които все повече ще навлизат в нашата образователна система“, посочи в приветствието си директорът на ОУ "Драган Манчов“ Десислава Стаменова.

"С тази наша инициатива искаме да поставим началото не само на запознаването ви с живота и идеалите на нашите забележителни исторически личности, но и да ви научим да създавате дигитални образи, чрез които да творите бъдещи креативни проекти. Чрез обучение ще можете сами да визуализирате личности от миналото, артисти, изпълнители, да създавате холограми и др.“, каза в обръщението си към учениците журналистът Наско Начев, който е инициатор за кампанията сред подрастващите. Авторът на модулната дигитална платформа Георги Андреев допълни, че образите във филма са създадени по автентичните портрети на Апостола и неговите съвременници, като в разказа са използвани исторически документи, откъси на художествени произведения и факти.

Инициативата на пловдивски журналисти от СБЖ ще продължи и в други училища в страната.