На 18 февруари (събота) от 11.00 часа Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада и Старозагорска митрополия организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостола, съобщиха за "Фокус" от местната администрация. Честването ще започне с отслужване на заупокойна молитва в памет на Дякон Игнатий от старозагорското свещеничество. Традиционно възпитаниците на СУ "Васил Левски“, чийто патрон е Дякона ще изнесат рецитал в памет на живота и делото му. Водещ на събитието ще бъде старозагорския поет Йордан Пеев.

Читалищата в община Стара Загора по места традиционно ще почетат Апостола с изнасяне на рецитали , както и поднасяне на венци и цветя в негова памет.

По повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, Регионален исторически музей – Стара Загора отваря музеен обект "Хилендарски метох" за безплатно посещение от 13 до 19 февруари. Работно време: от 10:00 до 12:30 ч. и от 13:00 до 18:00 ч.

На 18 и 19 февруари на рекламния екран пред сградата на РИМ ще се излъчва презентация на тема "Васил Левски и Старозагорският революционен окръг“.

От 13 до 17 февруари в метоха се провежда музейна образователна програма за ученици "Апостолът на Свободата в Стара Загора“. Програмата включва тематична беседа за живота на младия Васил Иванов Кунчев в Стара Загора и дейността на Старозагорския революционен комитет; образователна игра "Заветите на Апостола“; работни листи със занимателни задачи и илюстрации.

Рени АТАНАСОВА