"Дарението, което днес получихме, е съществена част от новата операционна зала в МБАЛ-Добрич". Това заяви пред журналисти д-р Ивайло Петев, началник на Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Добрич, по повод жеста на добра воля на Сдружение "Заедно правим добрини", предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

Новата придобивка ще улесни ежедневната работа на медиците, "подобрява комфорта на оператора категорично", скъсява оперативното време, защото както подчерта д-р Петев, при дейност в добри условия се работи бързо и повече и с много малка травма за пациента - оперативна, анестезиологична и т.н.

"Особено е важно, защото в съвременната медицина не може без техника. Няма как да се случват нещата без техника", категоричен е специалистът. Той допълни, че в последните години 70% от гинекологичните операции в МБАЛ-Добрич са ендоскопски (миниинвазивни).

От началото на годината двете отделения - гинекологично и хирургично, имат над 200 ендоскопски операции, което за болница като Добричката е много добро постижение, посочи д-р Петев. На практика тази операционна маса от съвременен тип ще бъде част от всекидневната работа на медиците в МБАЛ в добруджанския град.

Жулиета НИКОЛОВА