Десетки кюстендилци се включиха в общоградското поклонение по повод 150-годишнината от обесването на Васил Левски, предаде репортер на "Фокус“. Млади и стари, политици, общественици, граждани.  Всички те се събраха пред паметния знак в днешния ден. Ден - трагичен и славен, велик и тъжно смълчан. Защото един достоен син бе погледнал в бъдещето и бе пожелал свободата по-силно от своя живот. Апостола на свободата, чиято памет поколения българи са я запазили толкова чиста и свята. Днес, повече от всякога, личността на Левски е идеал, който докосва съвестта ни и е коректив, и е ориентир за делата ни.

Век и половина след напускането на земния си път Апостола е жив, защото българската земя все още тръпне от неговите стъпки, защото българското сърце вечно ще бие в признателност и обич към личността му.

Възпитаници на Спортно училище "Васил Левски“ – Кюстендил изнесоха рецитал за учителя на българската свобода. "Заради тях си струваше, Василе! Заради децата ни. Децата ни, родени в свобода“.

И след тези силни слова, последва минута за поклон и мълчание. В знак на признателност към живота и делото на великия българин бяха поднесени венци и цветя от: кмета на Община Кюстендил Петър Паунов; председателят на ОбС Иван Андонов; областният управител Александър Пандурски; полковник Митко Балтов, командир на 3-то Бригадно командване – Благоевград; отци от Кюстендилска духовна околия; общински съветници; представители на политически партии, неправителствени организации и сдружения, възпитаници на училища и детски градини, футболни привърженици; институции и граждани.

Всички те бяха заедно и показаха, че името и подвига на Васил Левски са живи и ще живеят и в днешна и в утрешна България!

Венцеслав ИЛЧЕВ