Започна полицейска акция във връзка с учебната година в Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Традиционно са предприети мерки за осигуряване на спокойна и безопасна учебна година. На 15 септември има засилено полицейско присъствие в районите на всички училищата в региона.

Започна традиционната акция на полицията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Извършени са охранителни обследвания на сградите на училищата и детските градини в областта. Проведени са работни срещи с ръководствата на охранителните фирми, извършващи охрана и пропускателен режим в учебните заведения.

Служители от полицейските управления и Пътна полиция са извършили огледи на сигнализацията и пътната маркировка, уличното осветление и предпазните огради и пешеходните ограждения.Планирани са специализирани полицейски операции в питейни и увеселителни заведения, с цел недопускане присъствието на малолетни  и непълнолетни в тях, както и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Ще се осъществява  контрол на търговските обекти в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на забранени изделия.

Служителите, подпомагащи пътното движение ще регулират трафика на автомобили и пешеходци, с цел осигуряване на безопасното пресичане на децата и техните придружители.

Продължават съвместните графици и за посещение и изнасяне на беседи в часовете на класа, в рамките на Националната програма "Работата на полицията в училище“. През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.

И тази година ще продължат изнасянето на 10-минутни беседи по пътна безопасност от служители на "Пътна полиция“.