Училищното ръководство на иновативно основно училище "Васил Левски“ във Враца ще отправи предложение до Министерството на образованието областния конкурс, който организира учебното заведение за десета поредна година- "Ти ни трябваш и днес, Апостоле!“,  да придобие официално национален статут, предаде репортер на "Фокус“.  

"За поредна година ученическият конкурс, посветен на Апостола, надхвърли нашите очаквания. С помощта на Регионално управление на образованието тази година регламентът на конкурса бе разпространен в цялата страна, като до този момент сме получили над 150 рисунки и повече от 80 есета и стихотворения, което ни мотивира още повече да предложим той да придобие официално национален статут и в него да участват ученици от цялата страна“, коментира директорът на врачанското ИОУ "Васил Левски“ Румен Петков. Конкурсът се провежда в два раздела: "Рисунка“ за ученици от I до XII клас и "Литература“ за ученици от IV до XII клас.

"Целта на конкурса е да стимулира развитието на детското творчество и въображение и да даде възможност на децата да споделят своите идеи и знания, както и да се провокира творческият потенциал, родолюбивите нагласи на младите хора и да се насочи вниманието на учениците към историческата памет за личността на Апостола“, посочи още Румен Петков news pic 2
©
и допълни, че крайният срок за изпращане на творбите изтича днес. Компетентно жури пък ще отличи първо, второ и трето място в двата раздела с предметни награди и грамоти на официална церемония на 18 февруари в Ритуалната зала на Враца. Конкурсните материали ще бъдат подредени в специална изложба.  

Тази година е и по-специална за врачанското ИОУ "Васил Левски“, на чиято фасада е изрисуван и най-мащабният в страната портрет на Левски, дело на световноизвестния български художник Станислав Трифонов- Насимо. С редици инициативи училището ще отбележи своя 100-годишен юбилей, а кулминацията на тържествата ще е на 31 май.

Росица ВАЛЕНТИНОВА