В Благоевград се проведе специално събитие за официалното откриване на новата сграда на Административен съд – Благоевград и Районна прокуратура – Благоевград, предаде репортер на "Фокус“.

Събитието започна с богата музикална програма, продължи със слова, произнесени от част от присъстващите гости и приключи с водосвет за здраве, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от епархията.

Сред официалните гости на събитието бяха: Боян Магдалинчев, представляващ Висшия съдебен съвет, представители на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет, Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд, Мариника Чернева, заместник-председател на Върховния административен съд, Георги Николов, заместник-министър на правосъдието, Евгения Стоянова, изпълняващ функциите административен ръководител, Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Благоевград, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, Методи Байкушев, кмет на Община Благоевград, Радослав Тасков, председател на Общински съвет – Благоевград, Мария Димова, областен управител на Благоевград, Мария Георгиева, председател на Адвокатска колегия – Благоевград, проф. д-р Николай Марин, ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски“ и други.

Председателят на Административен съд – Благоевград Стоянка Пишева заяви пред присъстващите, че за нея е огромно удоволствие да приветства всички с "Добре дошли“ на днешното събитие, с което официално се открива сградата на съда и Районна прокуратура – Благоевград.

"Административен съд – Благоевград, заедно с останалите 27 административни съдилища в страната, осъществява правораздавателна дейност от 1 март 2007 година. Началото беше трудно, но изпълнено с вълнение и ентусиазъм. Започнахме в две помещения, предоставени ни от Районен съд – Благоевград – едно за съдии и едно за съдебни служители. Там се образуваха първите дела, там се проведоха и първите насрочени съдебни заседания. През месец май на 2007 година, дейността на съда се премести на етаж от Многофункционална сграда, който ни беше предоставен от областния управител на Област Благоевград“, разказа още тя.

Тогава, Административният съд е заемал помещения с обща площ 600 кв. м.с обособени 2 съдебни зали. Предоставените помещения били крайно недостатъчни и неподходящи за нормалното функциониране на съда, отбеляза Пишева.

"Въпреки всички трудности и неудобства, с упорит труд и висок професионализъм, успяхме да спечелим общественото доверие, уважението на професионалната общност и да утвърдим авторитета на Административен съд – Благоевград като отлично работеща институция, гарант за върховенството на закона. 2020 година ВСС финансира процедурите и възложи строителството на новата сграда. На 1 декември 2023 година, от Главния архитект на Благоевград, бе издадено удостоверение за въвеждане на сградата в експлоатация. Административен съд - Благоевград упражнява дейността си от 11 декември 2023 година в новата сграда“, прибави тя.

В новата сграда Административен съд – Благоевград ползва партерния и първи етаж и четири помещения на втория етаж, като административното обслужване и провеждането на съдебните заседания изцяло е организирано на партерния етаж.

Георги Чолаков, председател на Върховния административен съд пък си спомни далечната година, когато са започнали работа като административни съдии.

"Реално, ние започнахме само с един печат и едно решение на ВСС. Започнахме изцяло на гола поляна да строим изцяло ново административно правосъдие. Нещо, което го нямаше до този момент в нашата съдебна система. Всички знаем как започнахме, в какви помещения бяхме и въпреки това устремът и почти пионерско дръзновение да покажем, че имаме място под слънцето, аз смятам, че поглеждайки назад, ние успяхме да докажем, че административното правосъдие, не само е необходимо, а то е задължително да бъде такова, каквото е – правосъдие, което защитава интересите на всички граждани и различни организации", допълни Чолаков.

Боян Магдалинчев коментира, че сградата на Административен съд– Благоевград е една от поредните, които започнаха да се изграждат в страната в продължение на години, с акцент върху битовите условия на магистратурата в България.

"Вярно е, което каза г-н Чолаков, че голяма част от административните съдилища започнаха на гола поляна с по една, две стаи, с по едно, две помещения. Въпреки това те изпълняваха своите задължения – това, което закона им вменяваше. Административния съд в Благоевград е може би едно от съдилищата, които малко по-късно трябваше да се снабди със своя собствена сграда. Разбира се, никога нещата не се случват само със съдействието на една институция. В такива случаи работят съвестно всички, които трябва да участват в този процес – община, областен управител. Аз съм в течение на нещата от самото начало, тъй като съм в течение на създаването на системата на административните съдилища в страната още, когато започнаха 2007 година, след приемането на административно-процесуалния кодекс през 2006 година", обясни той.

Административният ръководител на Районна прокуратура - Благоевград Борислав Ковачки отбеляза, че днес празнуват сбъдването на една дългогодишна мечта, която витаела в пространството на Благоевград в продължение на 20 години

"Благодарим, че тази мечта ни се сбъдна -  първо на Община Благоевград, за това, че предостави една стара, но сравнително добре запазена сграда да бъде реконструирана за нуждите на правосъдието.

Получихме една мечтана сграда, която отговаря на всички съвременни изисквания – дигитализирана, екологична с много добри условия на работа, та дори и за почивка, когато можем да си позволим това", каза той.

Евгения Стоянова, изпълняващ функциите административен ръководител, Окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Благоевград коментира, че е изключително щастлива, че има възможността да поздрави колегите си от Административния съд и Районната прокуратура за значимата придобивка.

"Нова, модерна, представителна, функционална сграда, в която да изпълняват по най-добрия начин своите служебни задължения, без да са притеснени от битовите проблеми, които доста дълго време ги съпътстваха. Повечето неща вече се казаха. Аз съм убедена, че тази сграда ще допринесе не само за по-добрата работа на двете звена на съдебната власт, но и за издигане престижа на съдебната власт, за който материалната база има много голямо значение.

Специално на Районна прокуратура искам да кажа, че колкото сме щастливи за тях, толкова сме щастливи и за нас самите, защото благодарение на тяхното преместване тук, ние успяхме да се разширим в помещенията, които преди това заемаха в Съдебната палата и сега вече работим и ние в доста по-добри условия. Малко ни липсвате, защото по коридорите е много тихо. Съзнавам, че това е по-добре и за нас и за вас. На шега ще кажа, че се чувстваме като родители на едни вече пораснали деца, които са напуснали семейния дом и вече са заживели самостоятелно", посочи тя.

Кметът на Община Благоевград Методи Байкушев също поздрави служителите на Административния съд и Районна прокуратура - Благоевград.

"Преди да стана кмет, аз бях адвокат и практикувах в София. Веднъж имах дело в Административния съд, в онази многофункционална сграда, както казахте. Една функция със сигурност беше неподходяща за нея и това беше да е Административен съд. Тази сграда изключително много подхожда на центъра на Благоевград.

Благодаря на всички замесени, на всички, които са упражнявали местната власт и приноса, който имат. На мен ми остана само да подпиша Акт 16, което отне около 4 секунди. Пожелавам от сърце творческо дълголетие – труда на съдиите, на прокурорите, освен много труден и отговорен, е и творчески труд", отбеляза градоначалникът.