Пловдивските общински съветници вдигнаха близо 8 пъти цената на земята под бившата баня "Русалка" в район "Южен". По предложение на Йордан Илиев (ГЕРБ) първоначалната сума от 205 260 лева беше завишена на 1 600 000 лева без ДДС, предаде репортер на "Фокус".

Теренът обаче засега остава общински, тъй като в крайна сметка предложението за продажбата му на хазартната фирма "Макао" ООД не мина.

Още в началото на днешната извънредна сесия беше предложено продажбата на терена да отпадне от дневния ред, но мнозинството не го подкрепи. По-късно, когато дойде време за обсъждане на точката, Веселка Христамян посочи, че исканата сума е 110.72 лв./кв. м., а за сравнение - съседен имот е бил продаден за 306.72 лв./ кв. м.

"Разбирам законовия интерес на собственика на сградата, но не разбирам липсата на грижа за обществения интерес от страна на администрацията. Със заповед на кмета от 2019 г. се нарежда да се изработи ПУП-ПРЗ по служебен път, като теренът се раздели на две УПИ - едното със сградата, другото - за озеленяване. Защо това не е реализирано? Няма никъде информация. Сега можем да направим поделяемост на имота" - каза Христамян. 

Евелин Парасков (СП) препоръча на колегите си да не се прави сравнителен анализ на цени, получени за различно правно основание, а към бъдещите народни представители да променят архаичния начин на ценообразуване в ЗОС. 

Според директора на дирекция "Общинска собственост" Николай Аджеларов,  теренът не може да се раздели при което едната част да остане общинска, а другата да се продаде на собственика на сградата. Оказва се, че имотът е неподеляем, за което има удостоверение от район "Южен".

На това твърдение обаче реагира д-р Христамян, като посочи, че в заповедта на кмета от 2019 г. за изработване на служебен ПУП-ПРЗ е указано да се обособят два нови УПИ - единият за обществено обслужване и търговски площи, другият - за озеленяване, а контактната територия между тях да е улица. "Как преди години е можело да е поделяем този имот, а сега не може?" - попита тя. 

Изненадите продължиха при гласуванията. Първо бе предложението за отпадане на точката. За втори път на днешната сесия се получава паритет в гласовете (21 "за", 0 "против", 21 "въздържал се"). При прегласуването пък "за" се обявиха 20, 0 "против", 21 "въздържал се" и отпадането не мина.

Предложението за новата цена от 1 600 000 лева без ДДС бе подкрепена с 36 гласа "за", нито един "против" и 3 "въздържал се". 

При гласуването на цялата точка 24 съветници бяха "за", 14 "против" и 2 "въздържал се", а на прегласуването резултатът се промени на 20 "за", 3 "против", 14 "въздържал се" и така предложението за продажбата на имота не мина.