Днес е второто заседание на комисията, която ще определи тазгодишните носители на Националната награда "Христо Г. Данов". Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се осем награди в категориите:

"Българско издателство"; "Автор на българска художествена литература"; "Преводач на художествена литература"; "Автор в областта на хуманитаристиката"; "Автор на издание за деца"; "Художник или дизайн и оформление на книга"; "Представяне на българската книга" и "Библиотечно дело". На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.

Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от Министъра на културата, който я обявява и връчва лично.

Тържествената церемония по връчването на отличията ще се състои на днес 16 юни от 17 ч. в двора на къщата музей на "Христо Г. Данов" в Стария град на Пловдив. (при лошо време вътре в къщата)

Водещ на церемонията ще е доц. д-р Борис Минков – литературен историк и критик, писател, гост-преподавател в редица български и чуждестранни висши учебни заведения, преподавател в Катедра "Приложни изкуства" в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“, издател на списание "Страница“ и председател на УС на Сдружение Литературна къща.

За музикалния фон ще се погрижи дуо "Грациозо“ - Златина Георгиева (флейта) и София Колева (арфа). София и Златина са приятелки от деца, завършили са музикалното училище в Пловдив като след това за кратко пътищата им се разделят. Софи завърша магистратура по арфа в България и в момента се радва на талантливите си ученици. Злати завършва магистратурата си по флейта в Италия но решава да се върне в България и също се радва на успешни ученици. За тях най-голямото щастие е че споделят живота, приятелството и сцената заедно.

Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г.

Очакваме ви!