Администрацията на район “Северен" се подготвя за текущ ремонт на улици, тротоари, детски и спортни площадки, включително и такива в междублоковите пространства и паркинги, информира "Фокус". В сайта за електронни обществени поръчки е поместена информация за провеждането на такава, според която са отпуснати близо 600 000 лева с ДДС по три обособени позиции.

Целта на обществената поръчка, а и съответно на строително-ремонтните дейности е свързана с подобряване на качеството на уличната настилка и прилежащата й инфраструктура в отделните квартали на района. Въпреки че през последните 4 години беше реализиран Водният проект, който включваше подмяната на ВиК мрежата и съответно възстановяването на пътната и тротоарната настилка на 72 улици и булеварди в “Северен", все още има участъци в района, които имат нужда от възстановителни дейности и рехабилитация заради амортизация през годините.

В списъка от дейностите се включва не само пълно преасфалтиране, но и  затваряне на повърхностни пукнатини на пътната настилка, изграждане повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности.

Според документацията на детските площадки ще бъдат поставени пейки, клатушки, ще бъде подменена старата ударопоглъщаща настилка с нова, ще бъдат монтирани люлки за деца от 0 до 3 години и такива за деца от 3 до 12 години, пързалки. Спортните площадки ще бъдат обновени и съответно за футбол и баскетбол.

Обществената поръчка е без осигурено финансиране, което означава, че договорът за изпълнение ще се сключи под условие. Той ще влезе в сила при подписването му, като изпълнението на дейностите по него ще започнат едва при осигуряване на финансирането му от бюджета на Пловдив. Когато обаче след изтичане на 10-месечен срок от сключване на договора не е осигурено финансиране, то договорът се счита за прекратен.

Възложител по поръчката е заместник-кметът Аделин Младенов.