В Кюстендил се състоя церемония по връчването на плакети на двама от обявените за почетни граждани, предаде репортер на "Фокус“. Става въпрос за диригентът Димитър Цветков и хореографът Симеон Васев. Почетните плакети бяха връчени от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов и председателят на Общинския съвет Иван Андонов.  

"Специални благодарности към достойните мъже на Кюстендил и на България. Да се множат трудовете и добрините им“, каза кметът Петър Паунов. "Поздравявам господин Цветков и господин Васев за високото отличие. Благодаря и на кмета на Община Кюстендил господин Петър Паунов, който поде тази инициатива, внесе тези докладни свързани с удостояването, с едно заслужено внимание на едни заслужили хора“, каза Иван Андонов.

Димитър Цветков е роден през 1946 година. Завършва средното си образование в Търговската гимназия в Кюстендил. Учи в Българската държавна консерватория в класа по саксофон и кларинет. Завършва специализация за диригент на духови оркестри. Бил е преподавател по музика. Дълги години е работил като артист-музикант в Кипър, Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Германия. Дълги години е диригент на Градския духов оркестър в Кюстендил. От 2007 година маестро Димитър Цветков е ръководител и диригент на Туристически хор "Осоговско ехо“. От 2015 година ръководи и инструментална група "Елеганс“. Тази година той получава голямата награда "Годишни награди за изкуство“. Поводът е дългогодишната му дейност като музикант, диригент и общественик.

Симеон Васев е роден през 1948 година в кюстендилското село Богослов. Завършва минния техникум в Перник. Завършил е институтът за културно-просветни кадри в Благоевград. Бил е помощник-хореограф във фолклорен ансамбъл "Дружба“. През 2011 година основава Фолклорен ансамбъл "Родолюбие“. През годините ансамбълът печели поредица от престижни награди от различни конкурси и фестивали. Ансамбълът има участие в над 30 конкурса и над 60 връчени статуетки, медали, дипломи, грамоти, парични и специални награди. Симеон Васев издава книгата "Идеография на българската хореография“, в която описва оригинална танцописна система.

Венцеслав ИЛЧЕВ