Началото на еко арт фестивала, случващ се за пръв път в Стара Загора - "На зелено“, даде урбанистична среща, събираща водещи български архитекти в залата на Кукления театър. Модератори на дискусията бяха Мария Славчева и Първан Симеонов от Творчески колектив "На улицата“/"Запазете Бедечка“.

Специални гости на събитието бяха арх. Елица Панайотова от "Зелена София“ и проф. Тодор Булев – председател на журито в конкурса за българския проект на Биеналето за архитектура във Венеция. Оживена и ползотворна дискусия се случи с гост-лекторите арх. Петър Диков, председател на Съюза на архитектите в България, Огнян Георгиев, "Капитал Градове“, арх. Веселин Алексиев, Дружеството на свободно практикуващите архитекти към Съюза на архитектите в България, Момчил Цонев, "Фестивал за улични изкуства 6Fest“, Славена Панайотова, "Варна диша“, Пламен Начев, "Пловдив – град за хората“, арх. Елица Панайотова, "Зелена София“ и Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей - Стара Загора. На срещата присъстваха общински съветници и медии.

На срещата бяха засегнати темите за фестивалите, арт кварталите, както и възможните ползи за градско развитие, как в София се опитват да съчетаят града заедно със зелените площи, както и новия некропол на Стара Загора и това как запазването на археологията ще кореспондира с градската среда.

В творческото пространство на Къщата на архитекта бе предвидена неформална среща след приключване на дискусионния панел. Организатор на проявата, както и на фестивала, са Творческият колектив "На улицата“, с подкрепата на Община Стара Загора, организации и фирми.

Фестивалът "На зелено“ включва музика, урбанизъм, кино, туризъм, спорт, изкуство и много забавления за малки и големи, а всички предвидени дейности са с вход свободен.

Рени АТАНАСОВА