Учениците от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" завоюваха първо място на Националното състезание "Озеленяване и цветарство" в Пловдив, съобщават от МОН. Домакин бе Професионалната гимназия по архитектура строителство и геодезия "Арх. Камен Петков" в града под тепетата, чиито възпитаници заеха второ място в надпреварата. Престижното трето място беше присъдено на възпитаниците на ПГСАГ "Ангел Попов" – Велико Търново.

По време на състезанието Пловдив стана свидетел на творчеството на бъдещите флористи, аранжори и озеленители на нашите паркове и градинки, които в момента се обучават по професии от професионално направление "Градинарство (паркове и градини)“.

Възпитаниците на десетте професионални гимназии, участващи в състезанието, демонстрираха умения и майсторство в четири категории – "Бижу от цветя", "Букет микс", "Бутиков букет" и "Кошница".

В състезанието участваха и пет отбора на ученици със специални образователни потребности от ЦСОП "Стефан Василев" – Свиленград, ЦСОП – Пловдив, ПГСС "Бузема" – София, ЗПГ "Климент Тимизярев" – Сандански и ЦСОП "Д-р Петър Берон" – Кърджали. Те се представиха в две категории – "Букет микс" и "Аранжировка в кутия".

Учениците със СОП демонстрираха равностойни знания и умения в оформянето на своите творби, което изключително затрудни компетентното жури и то единодушно подели първото място между петте участващи отбора.