Поздравителен адрес, цветя и специален плакет с образа на Левски връчи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова на директора на ОУ "Васил Левски“ Илица Петрова по повод патронния празник. Събитието стана на 20 февруари 2023 г. на тържество в салона на театъра. Празникът бе уважен от Ловчанския митроплоит Гавриил и Иваничка Буровска - началник на РУО – Ловеч, съобщиха от Общината.

Кметът Корнелия Маринова, която по-рано беше директор на същото училище, припомни богата му история.

"Това е училище на 162 години, началото е през 1861 г., когато ловешки гражданин предоставя своята къща за училище. Десет години, от 1914 до 1924, вашето училище се е именувало "Отец Паисий“. На 23 февруари 1924 г. учителският колектив решава то вече да се именува на името на революционера Васил Левски. Вече 99 години носите това име и сте едно от малкото училища в страната с такава дълга история. Сигурна съм, че вие като следовници на Левски се зареждате много от този факт.“

Кметът поздрави учениците за техните много идеи, като инициативата "150 думи за Левски“, с която децата направиха словесен портрет на Апостола чрез думите, с които го свързваме. Училището заслужава похвала и за останалите инициативи и за включването в различните прояви по повод юбилейната година.

Празникът продължи с богата художествена програма с участието на детска музикална група "Звънче“, на Мария Тинкова от 6 клас, на вокалната група на Сияна Киркова, Екатерина Ралчева, Ванеса Пиронкова и Магдалина Пенева от 5 и 6 клас с преподавател Дочо Дренски, както и с откъс от танцовия спектакъл "През погледа на Левски“ на НЧ "Бяла Анаста 2016“.