Районните съдии трябва да имат по-широка представителност във ВСС, защото те са почти половината от всички съдии у нас. Към този момент няма такава. Това каза в интервю за "Фокус" бившият председател на Районен съд-Пловдив Иван Калибацев.

По думите му, възнагражденията на съдиите също не са справедливи. В момента  един съдия от Районен съд взима с 1000 лева по-малко от съдия от Окръжен съд, съответно от Апелативен и Върховен – също.

"Виждате, че този вид разлика във възнаграждението създава едно вътрешно напрежение. Всеки един съдия във времето получава и съответен ранг. За да получите ранг, трябва да сте прослужил съответно време, да имате определени други характеристики, висока оценка. Този ранг като словесност съответства на длъжността. Разликата обаче е, че ако работите в Районен съд със съответния ранг, ще получите едно възнаграждение, а ако работите да кажем в Апелативен или Върховен съд, ще получавате съвсем различно. И точно тук тази огромна разлика създава едно разделение и вътрешно напрежение. Но може би то има определена цел", добави съдия Калибацев. 

По отношение на натовареността на съдиите Калибацев каза, че досегашният ВСС не е предприел необходимите действия да балансира обема на работа. Отделните съдилища имат различен обем от работа и когато съответната численост не е пълна, то се отразява.

"И се оказва, че примерно в град Х един съдия има 50 дела, в другия град има 30 дела, в третия има 20. Не е справедливо при една и съща позиция единият, който има два пъти повече работа, да получава същата сума като онзи, който има два пъти по-малко. От друга страна, обаче, точно тук е работата на ВСС, който трябва да действа адекватно, но те не правят нищо в тази насока", каза още Калибацев.

Пой посочи, че за 2022 година делата, които са постъпили само в Районния съд в Пловдив са около 26 500. За сравнение, до този момент през 2023 г. има постъпили около 26 200 дела до момента, т.е. приблизително постъпленията ще бъдат сходни с тези от миналата година. Те са разпределени на около 50 съдии.

"По щат ние имаме заети 61 места, реално обаче работим около 50. Ние сме все пак по-млад колектив, има много колеги, които излизат в отпуск за отглеждане на деца, съответно имаме и командировани в други съдилища, с които подпомагаме тяхната дейност в Окръжен съд, в Административен съд, в други районни съдилища", поясни още съдия Иван Калибацев.