Свещеници и миряни от Сливенска епархия протестират  срещу решението на Светия синод да касира избора за Сливенски митрополит. Те се опитаха да входират писмото  в канцеларията на митрополията, но тя беше затворена, а служителите й бяха в почивен ден.

Жалба относно суспендирането на устава на Българската православна църква ще бъде внесена и до министъра на правосъдието Атанас Славов, както и в Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на граждани към Народното събрание, съобщи  Димитър Загоров, епархийски избирател от Тополовградска духовна околия.

Според отец Евгений Янакиев от катедралния храм "Св. Димитър" в Сливен древната практика е изборът да се извършва само от митрополитите, а настоящият Устав на църквата е бил приет по времето на комунистическия режим. Според отец Евгений  решението на Светия синод е било екстремно и ще бъде утвърдено от Църковния събор. 

Свещеникът посочи, че е подал жалба срещу избора на 18 февруари, защото епархийски избиратели са излезли от залата и са се наговорили кой да бъде вторият избран кандидат за митрополит.

Отец Евгений определи ситуацията като разкол и призова Агатополския епископ Йеротей, който е един от избраните кандидати, да се разграничи от действията на протестиращите.

Отец Севастиян посочи, че има множество жалби и подписки от миряни от Бургас, Ахтопол и др. Протестиращите заявиха, че ще продължат да се събират, докато митрополитите не преразгледат своето решение.

На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, на който бяха избрани двама епископи, кандидати за нов Сливенски митрополит. На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския епископ Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския епископ Михаил - 22 гласа. Това стана след кончината на Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.