Днес в Свищов се проведе симпозиум на тема "Древното наследство“, който даде старт на XVI-я Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава“.

Научният форум, на който се обмениха много идеи, събра на едно място учени, преподаватели и представители на различни институции, които говориха за древните съкровища и античното наследство, за популяризиране и валоризация на културното наследство и значението на историческите фестивали за местното икономическо развитие. Не бяха пропуснати любопитни факти и детайли от различните етапи на Античността, както и теми засягащи съвременните изменения и тенденции в развитието на туризма.

Домакин на събитието бе Стопанска академия "Димитър А. Ценов“, а приветствени слова към всички участници произнесоха – ректорът проф. Марияна Божинова, директорът на дирекция "Култура и културно наследство“ към Община Свищов Росен Маринов и един от идеолозите, и съорганизатор на Фестивала проф. Стоян Проданов.

Симпозиумът започна с д-р Марин Маринов, уредник в Исторически музей – Свищов, който показа любопитни артефакти от античното наследство на Нове и проследи хронологията в развитието на Римския военен лагер и превръщането му в последствие в античен град.

Сред лекторите на научния форум бе специалният гост и бъдещ носител на тазгодишната награда за принос в опазване на културно-историческото наследство "Орел на Дунава“ – британският археолог, писател и римски исторически консултант Стивън Кокингс, който представи изключителната находка Римска военна диплома.

Програмата в петъчния ден ще продължи от 20.15 часа в Градската градина на Свищов, където пред малката сцена на Читалището ще има огнено шоу на група "Феникс“ и рецитал "Античният дух оживява“. След това, от Градската градина до площад "Алеко", под светлините на факлите, ще се проведе тържествен марш на групите реенактори.

Церемонията по официалното откриване на XVI-я Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава“ ще се проведе в съботния ден, на античния град Нове от 10.00 часа.