С възпоменателна церемония в Шумен ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата, информира пресцентърът на общината.

Община Шумен, Командването на Шуменския военен гарнизон и Факултетът "Артилерия, ПВО и КИС" организират общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя по повод 150 години от гибелта на Васил Левски.

Възпоменателната церемония ще се проведе на 19 февруари, неделя, от 11.00 часа пред паметника на Апостола на свободата на пл. "Освобождение“ в Шумен. Тя ще започне със заупокойна молитва в памет на Дякона, която ще бъде отслужена от архиерейския наместник отец Димитър. Слово за Васил Левски ще произнесе Росица Добрева, директор на Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Ще участват и ученици от СУ "Васил Левски", които ще изнесат рецитал, посветен на Апостола на свободата.

На церемонията ще присъстват кметът Любомир Христов, заместник-кметове, представители на общинската и областната администрация, общински съветници, политически, просветни и обществени дейци.

От общинската администрация канят гражданите също да се включат в ритуала и да почетат паметта на големия български революционер и национален герой Васил Левски.