Във връзка със сериозните щети, които нанесе бурята вчера в Пловдив, "Фокус" се свърза късно снощи с директора на ОП "Градини и паркове“ Веселин Козарев, за да коментира как екипите на предприятието се справят с премахване на последиците, какво е направено до момента, за да се предотвратят в бъдеще подобни, както и дали той като директор се чувства удовлетворен от свършената работа и дали смята да подава оставка с оглед на последствията от бурята? 

Здравейте, г-н Козарев, понеже много сигнали от граждани ни "запалиха“ редакцията и гледаме във фейсбук следите от бурята.

И на нас също, да

Можете ли да ми кажете колко сигнала получихте до момента горе-долу?

Някъде над 20.

А колко от тях успяхте да обработите?

Доста голяма част, повече от 20 със сигурност.

Сериозни ли са щетите, поне по първоначални данни?

На някои от сигналите има дървета върху паднали коли, на други места в зелените площи, няма нещо конкретно. Повечето дървета, които се виждат на снимките, са зелени дървета без корени и без коренова система.

Това какво означава, че когато е минал фито-санитарният контрол, нещо някъде някой е пропуснал в комисията или?

Ами не, просто ги няма корените. В този случай, когато на дървото изгният корените, нагоре върви зле, то няма как да бъде хванато, че има проблем. В много от случаите това се получава при ремонт на тротоари и улици всякакъв вид инфраструктурна дейност, при която много често се режат корените от строителите, след време те изгниват и по този начин дървото отслабва, неговата конструкция и стабилност също и по-лесно при такива ветрове пада.

Много голяма част от обвиненията са, че не сте си свършили работата и че експертите не са видели навреме, че тези дървета са болни и така нататък...

Много ясно се вижда на снимките, че дърветата са зелени. Хубаво е, че в момента започнаха да се раззеленяват и да се види наистина, че са зелени дърветата, което означава, те не са болни, просто имат проблем в кореновата система и там вече няма как ние да преценим и да знаем какво се случва, а и все пак нека не забравяме, че мина доста силен ураган, не е нещо леко, което да предизвика това нещо. Така че в случая не знам какво друго може да се коментира.

Ами гледам, че хората искат и оставката ви, какво мислите по този въпрос?

Не знам, не съм прочел такова нещо, не знам откъде идва, не знам къде сте го прочели.

Тоест нямате намерение да подавате оставка или да казвате нещо подобно?

Вижте, ние работата си я вършим и продължаваме да си вършим работата, така че пак казвам, не съм прочел и не съм видял такова нещо къде, къде е отбелязано и къде го пише?

Добре, а какво ще направите оттук нататък, за да предотвратите подобни поражения при следващ вятър. Все пак ние бяхме предупредени, че има кодове за Пловдив и не само в Пловдив?

Ами това, което правим ние всеки ден, ние всеки ден си вършим работата, като подрязваме дървета, отстраняваме сухи дървета. Моите колеги, 7 бригади всеки ден, включително и много често вече се случва да работим и в събота продължават да работят. Същевременно знаете колко много инфраструктурни обекти има в Пловдив. Там също трябва да се работи, така че гледаме да работим и в събота.

А средно горе-долу колко време след издаване на заповед на районен кмет за премахване на дадено дърво, което е опасно, вие успявате да го обработите и да действително да го премахнете. След колко време става това е месец- два, година?

Ние дървета премахваме постоянно, за които са издадени заповеди от районните кметове. Не сме спрели да премахваме. Вижте сега, 1 заповед може да е от 1 дърво и да бъде обработена за 1 ден или половин ден, а може да бъде издадена за цяла улица за 20 дървета и да ѝ отделим 3-4 дена. Това е много относително колко заповеди ще бъдат обработени. Като брой дървета, ние хиляди дървета годишно обработваме, така че това, което правим, максимално се стараем да не се получават инциденти. Но пак казвам - при такъв силен вятър, вие вижте цяла изолационна мазилка падна, сумати огради на строежи бяха паднали. Не знам как може да се борим срещу стихиите.

А колко дървета успяхте да засадите от началото на годината, имате ли такава справка в момента?

Към момента не, но са стотици дървета. Сега имаме много сериозна кампания с Тракия икономическа зона. Там са над 100 дърветата, преди това имахме с други фирми засаждане. Ние също започнахме вече да засаждаме масово, районните кметове също го правят. Както виждате от миналата година, така и тази година наблягаме на улично озеленяване, защото предвид това, че заради инфраструктурни обекти се налага понякога да бъдат орязани дърветата, искахме да наваксаме с тази загуба, т.е. да е по-зелен и по-красив градът ни.

Тоест продължавате да работите и оставката не стои на дневен ред?

Аз пак ви казвам, не знам къде сте го прочели това нещо и не знам откъде ми го цитирате.