"Строителите да са виновни за корените на дърветата? Това звучи несериозно". Така кметът Здравко Димитров коментира казусът относно падащите дървета от вятъра в Пловдив и обвиненията на директора на ОП "Градини и паркове", че за това са виновни строителите, предаде репортер на "Фокус".

Вчера в официално прессъобщение от общинското предприятие посочиха, че кореновата система на дърветата е компрометирана заради строителните дейности и ремонти, заради които се режат корените на растенията. Впоследствие те поддават на силния вятър и нанесоха сериозни материални щети и физически увреждания на мъж в район "Северен".

Кметът Здравко Димитров сподели, че дори изгнило дърво, ако някой се опита да бутне (в Пловдив - бел. ред.) веднага ще скочат "зелени", червени", "пембяни".

"Имаме много сигнали за дървета, но процесът по оценка е дълъг, в същото време разходете се по Родопи да видите каква сеч е, но си мълчат зелените за там", ядоса се Зико. Той призна и за забавяне на обработката на сигналите от страна на общинското предприятие.

Кметът посочи и пример, че преди месец е гледал журналистически репортаж за паднало дърво, за което обаче впоследствие се е оказало, че няма нито един сигнал.

"За дървото, което падна в район "Северен" и рани човек също няма сигнал, че е опасно или изгнило", уточни градоначалникът. Той заяви, че на по-късен етап ще каже до къде е стигнало обследването на зелената система, както и че и тази вечер екипите на ОП "Градини и паркове" ще продължат разчистването.