Сашко от Перник вече ходи с проследяващо устройство. Поставено е в якето на момчето, което се изгуби миналата година и вдигна на крак цялата страна. Това разкри пред "България днес" Александър Цветанов, баща на 12-годишното момче. Той уточни, че устройството е свързано с телефона на родителя и във всеки един момент показва местонахождението.

Случаят с изчезването на детето провокира кмета на Перник Станислав Владимиров да обещае, че ще предостави безплатни устройства за проследявана на над 60 родители на деца и младежи със специални образователни потребности, главно от аутистичния спектър.

Устройствата не са гривни, защото аутистите не ги търпят. Наподобяват дистанционно на автомобил.

Осигурени са от мобилен оператор, месечният им абонамент ще се поема от страна на общинската администрация. Те могат да бъдат поставяни в джоб, чанта или закачени с щипка към дрехите. Чрез тях посредством мобилно приложение местоположението на децата ще може да се определя мигновено. Сигналът от устройството ще се подава към избрани телефони от семейството към спешен и контролен център. 

"Подали сме документи за такова устройство. Надявам се скоро да го получим. След като намерихме Сашко, аз сам сложих такова устройство в якето му. То е към мобилен оператор и е свързано с моя телефон. Седи в якето на Сашко и мога да чувам и звуците около него, но най-важното е, че ми показва точното му местоположение", казва още нотариусът Александър.