10 месеца след една от най-мащабните акции в България си припомняме историята на Сашко от Перник, чието издирване обедини всички българи. 12-годишното момче вече започна шести клас.

На 10 ноември 2022 г. 12-годишният Александър изчезна. След 9 дни издирване момчето беше намерено в труднодостъпната местност "Червена могила“ до Радомир. Добрата новина беше чакана от цяла България.

"Това беше символ на обединението между българите. Наистина всички бяха съпричастни. Това е едно от малкото положителни неща, които се случиха, защото тогава видях, че за такива каузи българите могат да бъдат съпричастни, да бъдат състрадателни, да бъдат добри и да помагат и да си помагат един на друг“, каза пред bTV бащата на Сашко - Александър Цветанов.

Днес, близо 10 месеца по-късно, Сашко е добре. Помага на баща си вкъщи, кара колело, ходи и на терапии със стволови клетки в Сърбия.

"През един месец трябваше да ходим до Нови Сад. Сега на 28-и имахме терапия с последната вливка със стволови клетки. Той подобри концентрацията, подобри и общуването. Доста повече думи казва", разказа бащата на момчето.

Сашко тренира и плуване. Топлите дни с баща си прекарват на море. Ходи и на тренировки по плуване. В свободното си време обича да плува, да рисува и да кара колело.

"Като се вдъхнови, веднага рисува картина. Много хора ме питат колко време му отнема, защото изглежда доста абстрактна. Но аз им казвам, че той за половин-един час я рисува, защото просто се е вдъхновил“, споделя още бащата.

В края на септември Сашко подготвя и втора изложба.

"Той имаше първа самостоятелна изложба на 20 септември миналата година в пионерския дом в Перник. Втората е с подкрепата на кмета Станислав Владимиров и ще бъде на 27 септември от 18 часа в сградата на Минната дирекция. Каня всички, които имат интерес, да заповядат да видят картините на Сашко“, каза Александър Цветанов.