Предстои монтиране на централизирана фотоволтаична система за три детски градини в Добрич с грижа за енергийната ефективност и опазване на околната среда. Това съобщи зам.-кметът с ресор "Икономическо развитие, европейски фондове и обществени поръчки" Росица Йорданова, предаде репортер на Агенция "Фокус". Много са дейностите, вече реализирани, осъществявани сега и предстоящи, в тази дирекция.

Пълна реконструкция на бул. "Добричка епопея" и ремонт на мостово съоръжение са сред първите и важни реализирани дейности по проекта "Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич", който продължава с още съществени дейности.

Предстои процедура по избор на изпълнител на изграждането на спортна площадка с комбинирана настилка за волейбол и лека атлетика в СУ "Св. Климент Охридски". Образователната инфраструктура се модернизира и обновява и по друг проект, в рамките на който ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в Спортното училище и Ученическото общежитие. Такива мерки ще бъдат приложени и за сградата на Народно читалище "Йордан Йовков - 1870 г.". Предстои сключване на договор с изпълнител на строителните дейности. Такъв вече е избран, съобщи зам.-кметът. Срокът за изпълнение е 4 месеца.

Опазване на околната среда е сред приоритетите в работата на общината. През миналата година са засадени в района на зооцентъра над 90 дръвчета по проект "Зелена Дружба". Община Добрич е партньор на други две общини - Добричка и Крушари, както и на норвежката компания "Грийнзоун" по проект за намаляване на вредните емисии и адаптиране към промените в климата. Ще бъдат обновени сгради на три детски градини - 18, 20, 24. Ще бъде монтирана централизирана система за фотоволтаични системи, ще бъдат изградени 111 панела. От януари тази година са пуснати в експлоатация 4 електробуса, две зарядни станции и силов маслен трансформатор. Нововъведенията са част от процеса на внедряване на интегрирана  система на градски транспорт. 24 автобусни спирки са реновирани, 6 нови са изградени. 

До края на следващата година трябва да бъдат изградени две системи - за управление на градския транспорт и Интелигентна транспортна система. Предстои подписване на договори с изпълнителите. Чрез уеб базирана платформа гражданите ще могат само с един клик или докосване само на един бутон да получат в реално време актуална информация за движението на отделните линии, за закъснение, ако има такова и с колко минути е и т.н. Предвидени са и електронни табла на спирките с гласово осведомяване. 

Жулиета НИКОЛОВА