Родители организираха протест пред Столична община заради липсата на достатъчно места в държавните детски градини и ясли в София.

Те се оплакват и срещу дискриминационни практики, чрез които се трупат точки за прием в детските заведения, предаде БНТ.

Протестът се проведе под надслов "Равни права за всички деца".

"Дискримиционно е, че децата ни трябва да бъдат разигравани на лотарии. Точкуването е проблем, няма точка за райониране за най-близката детска градина, цялата система трябва да бъде преработена", заяви в "Денят започва" Красимира Мегданска-Пенчева, родител.

"Неприетите деца в детските градини и ясли за тази година са около 8000, около 1000 от тях са в задължителна училищна възраст над 4 години, има още няколко класирания и тяхната брой ще бъде чувствително по-малка", допълни Диян Стаматов, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

По думите му проблемът може да бъде решен единствено чрез изграждането на нови детски градини и разширяването на съществуващите, създаване на по-съвременна инфраструктура.

"До края на годината ще бъдат изградени и пуснати в експлоатация 17 сгради, което са още 2000 места", каза още Диян Стаматов.