Двама криминално проявени, танцували върху паметник във Велико Търново, задържаха местни полицаи. От Областна дирекция на МВР - Велико Търново уточняват за "Фокус", че техните служители се самосезирали от видеоклип, качен в социалната мрежа ТиkTok, на който се вижда как двама мъже са се качили върху паметник "Майка България".

"Незабавно са предприети действия по установяване самоличността им. За броени часове двамата "танцьори" са открити. Те са на 41 и 47 години, съответно от село Шереметя и Велико Търново, известни на полицията и осъждани", обясняват още от търновската полиция.

И двамата нарушители са задържани за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е започнато досъдебно производство.  

"Фокус" припомня, че това е второто поругаване на монумента в рамките на по-малко от година. През ноември 2022-а неизвестни до момента извършители отмъкнаха метален щик от фигурата на войник, част от паметник "Майка България". Този случай завърши положително, тъй като се намери дарител, който помогна за възстановяването на крепежния елемент.

От Община Велико Търново заявиха, че планират поставянето на видеокамери в района, за да избегнат подобни прояви, но идеята им така и остава нереализирана към този момент.

Луиза ТРАНЧЕВА