89-годишен мъж дари автентичен щик от 1867 година, за да бъде възстановен откраднатият байонет на паметника "Майка България“. Това съобщават за "Фокус“ от Ротари клуб – Велико Търново, които се заеха с поправката на монумента.

"Фокус“ припомня, че преди дни вандали за пореден път поругаха паметника като откършиха от него щик на войник.

Оказа се, че е изключително трудно да се намери същото оръжие, защото байонетът е от пушка "Шаспо“, които са били рядкост в страната ни. Със задачата се ангажираха кметът Даниел Панов и ръководството на Регионалния исторически музей.

След обществения и медиен отзвук обаче изненадващо щик бе получен като дарение от частно лице.

Байонетът в оригинален метален калъф беше предоставен от роднини на 89-годишния Гено Генов от село Шемшево на Ротари клуба във Велико Търново.

В момента дядо Гено е обитател на Дома за стари хора "Венета Ботева“ във Велико Търново. Въпреки, че има проблеми със слуха и е трудно подвижен, той увлекателно разказва за живота си и за семейната реликва.

Този щик от години се пази в къщата ни, но го криехме в един килер и не разказвахме за него, спомня си дядо Гено, който като малък редовно си играел с оръжието. То е наследено от неговия дядо – подпоручик Гено Енчев Генов, герой от войните, загинал в сражение през 1913 година в района на Кочериново. Откъде обаче щикът е попаднал у произведения посмъртно в поручик герой, не е ясно.

Според специалиста по оръжия от Регионалния исторически музей д-р Симеон Цветков, който установи автентичността на щика на пушка "Шаспо“, той е произведен във Франция, видно от надписа на метала, п news pic 2
©
рез 1867 година за Френско-пруската война. Впоследствие пушките става трофеи на немската армия. Именно от Германия Московските славянски благотворителни комитети купуват 20 000 пушки "Шаспо“, за да ги предоставят на българското Опълчение.

Дядо Гено не крие вълнението си от това, че е помогнал с дарението си за възстановяването на оръжието на поругания паметник в центъра на Велико Търново. Той призовава младите хора да бъдат родолюбци и да са готови да защитават Родината ни.

По модел на дарения щик, скулпторът Денислав Сираков ще отлее копие на оръжието от метал, което ще замени открадната част на паметника.

Следващата седмица представители на Ротари клуб – Велико Търново и Регионалния исторически музей ще връчат на Гено Енчев специална грамота и свидетелство на дарение на тържество в Дома за стари хора.