Със счупени и откраднати елементи осъмнаха два паметника във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Единият от поруганите символи на града е паметник "Майка България“, който се намира в центъра. От него е счупен и откраднат един от металните щикове от фигурата на войник. Това е пореден вандалски акт срещу един от символите на Велико Търново, припомни зам.-кметът Нейко Генчев. Назад в годините са регистрирани няколко подобни кражби, като Общината после възстановяваше щетите.

"И този път няма да оставим паметника така. Той ще бъде възстановен по най-бързия начин. Аз мога да Ви уверя в това като ресорен зам.-кмет. Личен ангажимент пое и кметът Даниел Панов“, обясни Генчев. Във връзка с откриването на извършителя той коментира, че това е работа на полицията.

"Аз мисля, че не това е най-важното – конкретният извършител, а по-скоро самият акт, самият факт, че е възможен такъв акт, че някой си го е позволил – да посегне върху един такъв символ. На нас, великотърновци, ни струва доста да поддържаме нашите паметници, които са не само национално, но европейско достояние и въпреки оскъдните средства от държавата, ние успяваме да правим това“, каза още градоначалникът.

До броени дни Община Велико Търново ще получи калъп на бионета, който е откраднат. По него скулпторът ротарианец Денислав Сираков ще отлее нов щик,  за да се възстанови целостта на войнишката фигур news pic 2
©
а на паметника "Майка България“.

Вторият вандалски акт е от късно снощи. Само седем дни след откриването си бе поруган и макетът на крепостта Царевец, поставен на площада пред хълма от Ротари клуб – Велико Търново. Откършен от него е кръста на Патриаршията, което нарушава целостта на модела, предназначен за незрящи хора, които чрез него могат да се запознаят с детайлите на средновековен Царевец.

Община Велико Търново планира да монтира видеонаблюдение не само в района на "Майка България“, но и около всички знакови обекти в града. От местната администрация апелират и да пазим уникалното културно-историческо наследство, да се гордеем с него, а не да го унищожаваме.

Луиза ТРАНЧЕВА