Районната колегия на български лекарски съюз във Велико Търново застава плътно зад екипа на МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица във връзка със случая с починалата 21-годишна родилка. Това съобщават за Агенция "Фокус“ – Велико Търново от местната структура. Те излязоха с официална позиция, в която категорично "не приемат“ без резултати от официалните проверки и становища на компетентните органи, да бъде внушавана вина на лекарите от болничната структура.

Ето и пълния текст на позицията, без редакторска намеса:

"РК на БЛС - Велико Търново с тревога приема опитите за дискредитиране и внушаване на недоказана към този момент от компетентните органи вина на колеги от МБАЛ "Св. Иван Рилски“ във връзка с трагичния случай на починала родилка след извършено секцио на 26 август в болницата.

Случаят разбираемо, придоби висок обществен интерес заради трагедията с 21-годишната майка, която не успя да прегърне своята рожба. За съжаление, въпреки напредналите технологии и постиженията на науката, понякога медицината се оказва безсилна не само в недобре обезпечени кадрово и технически болници, но и във високотехнологични лечебни заведения, където също се регистрират случаи на починали пациенти, в резултат на оперативна интервенция или на консервативно лечение.

Какво точно се е случило преди, по време и след извършената операция, как е действал екипът от акушер-гинеколози, реаниматори и акушерки, извършени ли са всички необходими действия по алгоритъм в такива случаи, взети ли са спешни и навременни мерки, има ли допусната лекарска грешка и отговорен за нея – това тепърва ще проверяват компетентните органи. Всички ние – както обществото, така и лекарското съсловие, очакваме обективно и безпристрастно разследване на случая.

Затова не приемаме без резултати от съдебно-медицинска експертиза, без официални становища на правораздавателните и здравните органи, да бъде внушавана вина и лекарите не само от оперативния екип, но и от цялото отделение да бъдат предварително заклеймявани и осъдени като "виновни“ в публичното пространство.

Бурната обществена и медийна реакции са напълно разбираеми заради чувствителността на казуса, тъй като мисията им е да осигуряват максимална прозрачност, за да не се прикрие евентуална фатална грешка.

В Акушеро-гинекологичното отделение на болницата работят всеотдайни специалисти, в ръцете на които през годините са проплакали хиляди здрави бебета, а още толкова хиляди жени са родили без риск, или са спасени при рискови раждания.

В момента обаче тези дефицитни кадри са подложени на безпрецедентен стрес и унижение, и част от тях са готови да напуснат лечебното заведение.

Усещането за спечелена битка срещу "злодеите“ в бели престилки, сигурно удовлетворява и дори въодушевява част от обществото, но този триумф е временен. Защото подготвените специалисти, които могат да ни излекуват и спасят от смърт, са на санитарния минимум, а утре съвсем ще изчезнат.

Нека да бъдем по-смирени и по-мъдри в търпението си и да изчакаме обективното разследване на случая, а ако бъдат установи виновни за трагедията лица – те да понесат своята отговорност.

Но без това още да се е случило, от съсловната лекарска организация призоваваме за зряло гражданско поведение и разум!

Уважаваме скръбта на семейството на Данислава Стоянова и поднасяме съболезнования за голямата загуба!“, се казва становището на  РК на БЛС – Велико Търново.