ДИК синдром е причината за смъртта на 21-годишната Данислава Йорданова от Горна Оряховица, която почина в края на август. Това е констатирала проверката, извършена от Агенция "Медицински надзор“ обобщи директорът на МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в железничарския град д-р Иван Иванов, предаде репортер на "Фокус“. Резултатите от изготвените протоколи показват, че няма констатирана лекарска грешка и действията на медицинския екип са били адекватни и навременни. В проверяващата комисия са участвали анестезиолог от Варна и акушер-гинеколог от София.

"Прави се щателна проверка, разследвана е цялата документация  и досие на родилката от постъпването й в болницата на 20 август до транспортирането й по спешност в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново на 26 август“, обясни д-р Иванов, като уточни, че са снети обяснения от двама лекари, двама анестезиолози и дежурните акушерки, както и от всички, които са били на смяна.

Вътрешната проверка е показала, че действията на лекарския екип са изцяло съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. Двамата независими експерти го потвърждават и уточняват, че настъпилият ДИК синдром не е в следствие на лекарска грешка. Д-р Иванов уточни и, че причината за състоянието не е уточнена, но то е констатирано два часа след самото раждане. В болницата в Горна Оряховица е имало подобен случай преди 15 години, но тогава жената е спасена.

В доклада, получен в МБАЛ "Св. Иван Рилски“, пише още, че лекарск news pic 2
© Фокус
а грешка не е допусната и във второто лечебно заведение, в което е лекувана Данислава – МОБАЛ "Св. Иван Рилски“.  

Адвокат Касим Местан уточни, че към момента тече досъдебно производство, което се води от Окръжна прокуратура – Велико Търново и от него все още няма резултати.

Майката на Данислава Елена Стоянова обвини д-р Иванов и неговият екип, че не са прегледали дъщеря й цели два часа след раждането. Каза и, че лекарите, лекували дъщеря й, са отказали да се срещнат с нея. Заяви и, че може да посочи поне още два случая на родилки, които не са доволни от екипа  на болницата. Освен това заяви и, че новороденото й внуче е имало здравословен проблем, нещо, което от МБАЛ "Св. Иван Рилски“ отричат. Тя допълни.

 

Луиза ТРАНЧЕВА