По повод Световния ден на движението, Регионална здравна инспекция - Стара Загора, в партньорство с Туристическо дружество "Сърнена гора“- Стара Загора и Образователен и туристически център "Кукуряк“ – Стара Загора, организира еднодневен поход "Животът изисква движение“, предаде репортер на "Фокус".

Походът ще се проведе днес от парк "Митрополит Методий Кусев" /Аязмото/ до езеро "Загорка“. Сборният пункт е на Фонтана "Жабките“ на Аязмото в 10:00 ч. Маршрутът е от Фонтана "Жабките“ през "Кортовете“ до езерото "Загорка“, където е крайната точка. С почивките походът ще продължи три часа. Необходимата екипировка е спортно облекло, удобни спортни обувки, репелент, вода и нещо дребно за хапване.

"Отправяме покана към всички съпричастни към "Световния ден на движението“ да се включат в инициативата. Отбелязването на Световния ден на движението е повод да променим ежедневието си по отношение на физическото и психическото ни здраве, чрез повече движение", апелират организаторите.

Всяка година на 10 май светът отбелязва Световния ден на движението, който е обявен с решение на 55-та Световна здравна асамблея през 2002г. Страните членки на СЗО всяка година организират разнообразни инициативи, които да популяризират и насърчат физическата активност сред всички групи от населението.

Ниската физическа активност е фактор на риска за здравето, имащ съществен принос за влошаването на популационния здравен статус на населението и води до възникване на хронични незаразни болести, които имат мащабни последици за общественото здраве.