Наситена ще бъде програмата и на тазгодишния Jazzфест, който се провежда под липите през месец юни, предаде репортер на "Фокус". Акцент в нея са  родните изпълнители и старозагорското младежко участие в лицето на Националното училище за сценични и музикални изкуства "Христина Морфова" и Вокална студиа  "Траяна глас“.

На 13 юни, Младежката джаз сцена ще стане свидетел на един амбициозен проект  - "Singing Herbie Hankock", представен от едни от най-гласовитите възпитаници на НУМСИ "Христина Морфова“. Павел Цонев, водещ преподавател по поп и джаз пеене, ще бъде на пиано, а гости са Александър Леков – бас китара и Александър Каменов – барабани.

Идеята на проекта е учениците да вникнат в това как дадена мелодия на популярно парче  може да бъде разгърната в няколко варианта - да бъдат представени популярни песни, през призмата на джаза.

По време на пресконференция дадена по-рано този месец от зам.-кмета на Община Стара Загора Милена Желева и участниците в програмата стана ясно, че Музикалното училище под липите присъства не само със своите сегашни възпитаници, но и с бивши такива. "Още с откриването ние гордо присъстваме на сцената в лицето на Мария Митева, която е наша ученичка. Малко преди началото на "Цветовете на джаза“, на 28 май във фоайето на Държавна опера – Стара Загора, тя ще представи и самостоятелен концерт, посветен на годишнината на училището“, заяви директорът Красимир Къшев. Той благодари на Община Стара Загора за възможността, дадена на училището, да представи самостоятелен проект в Jazzфест 2024.

Младежката джаз сцена обещава да бъде вълнуваща и на 14 юни, когато на нея стъпват талантите от Вокална студиа  "Траяна глас“. Те се определят като прецедент в любителските формати. "Четири момичета и едно момче ще види публиката на фестивала, които са с нас още от създаването на Вокалната студиа. През следващата година ние посрещаме своята 20-годишнина. Това са младежи, които не просто участваха в нашите представления, те преминаха през дълъг музикален път и не случайно ще изгреят  на голямата сцена“, заяви ръководителят и вокален педагог Лиляна Дойчева.

Концертът ще бъде открит от новата формация на "Траяна глас“ - младежи,  които ще изпълнят един ярък букет от поп парчета.

Цялата програма на "Цветовете на джаза“ може да видите ТУК.