Столична община налага промени в организацията на движението за провеждане на възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски по повод 150-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. На 19.02.2023 г. се въвеждат следните промени в организацията на движението, съобщават от Столична община. От 08:00 до 20:00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите, обслужващи церемонията, както следва:

- на паркингите на пл. "Св. Ал. Невски" и да се закрият базарите за художествени произведения;

- ул. "Московска" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски";

- бул. "Янко Сакъзов" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски";

- ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски";

- ул. "11-ти август" между ул. "Московска" и пл. "Св. Ал. Невски";

- ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" до бул. "Княз Ал. Дондуков“.

От 14:00 до 20:00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по:

- бул. "Васил Левски" между бул. "Цар Освободител" и бул. "Княз Ал. Дондуков“, с изключение на автобусите от линии №№ 9 и 280;

- бул. "Янко Сакъзов" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Васил Левски“ /посока от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" към ул. "Кракра“/, с изключение на трамвайните мотриси от линии №№ 20 и 22;

- ул. "Оборище" между бул. "Васил Левски" и ул. "Г.С. Раковски";

- ул. "11-ти август" между ул. "Врабча" и пл. "Св. Ал. Невски";

- ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски";

- ул. "Дунав" между пл. "Св. Ал. Невски" и ул. "Московска";

- ул. "Врабча" между ул. "Дунав" и бул. "Васил Левски";

- ул. "Московска“ между бул. "Васил Левски“ и ул. "Г.С. Раковски“.

От 14:00 до 20:00 часа на 19.02.2023 г. се променят маршрутите на част от градския транспорт, както следва:

- тролейбусите от линии №№ 1, 2 и 8: от Пета градска болница/ж.к. Бъкстон/ж.к. Гоце Делчев по маршрутите до кръстовище бул. "Васил Левски“ – бул.“Цар Освободител“, по бул.“Цар Освободител“, по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви“, по ул.“Ген. Гурко“, бул.“Васил Левски“ и по маршрутите.

- тролейбусите от линии №№ 3, 4 и 11: от УМБАЛ Св. Анна/ж.к. Дружба 1/2 по маршрутите до кръстовище бул.“Цариградско шосе“ - бул.“Цар Освободител“ - бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“, по бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“, по ул.“Ген. Гурко“, по бул. "Васил Левски“, по бул.“Цар Освободител“ и по маршрутите.

- тролейбусите от линии №№ 1 и 3, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. Левски Г ще се движат по маршрут: от бул. Владимир Вазов по ул. Острово (по маршрута на тролейбусни линии №№ 2 и 4), ул. "Макгахан“, ул.“Никола Войновски“, продължават по ул.“Васил Петлешков“ до ул.“Ильо войвода“, по ул.“Ильо войвода“ и наляво по бул.“Владимир Вазов“ по маршрута до ж.к.“Левски Г“, двупосочно;

- тролейбусите от линии №№ 2 и 4, преминали преди затваряне на участъка към ж.к. Хаджи Димитър, ще се движат по маршрут: от крайната станция в ж.к. Хаджи Димитър по ул.“Васил Петлешков“ до ул.“Ильо войвода“, ул.“Ильо войвода“ и по бул.“Владимир Вазов“ по маршрута на тролейбусни линии №№ 1 и 3 до ж.к. Левски Г, двупосочно;

- тролейбусите от линии №№ 8 и 11, преминали в участъка между пл.“Васил Левски“ и пл.“Сточна гара“ преди затварянето, изчакват на пл. Сточна гара.

Тролейбусите от линии №№ 1, 2, 3, 4, 8 и 11 ще спират на всички съществуващи тролейбусни спирки в променените участъци по маршрутите.

Столична дирекция на вътрешните работи осигурява  охрана на мероприятието, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища за горепосочените време и места.