Днес, 12 юни 2023 г., Окръжна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност две длъжностни лица – кмет и заместник-кмет на община Стамболийски - Георги Мараджиев и Теодора Денева.

Те са привлечени  в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс  – престъпление по служба, извършено от тях в съучастие, в периода от 01.01.2018  г. до месец октомври 2022 г., с цел набавяне на имотна облага за себе си и за другиго, като от това могат да настъпят немаловажни вредни последици.

Деянието е извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение, съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Касае се за престъпление, свързано с провеждане на обществени поръчки, възложени от името на общината, приблизително на стойност около 2,4 млн. лв., за изграждане на различни обществени сгради на територията на общината. 

Кметът е привлечен в качеството на обвиняем като подбудител и помагач, а неговият заместник - в качеството на обвиняем като извършител. Спрямо двамата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "гаранция“ в размер на по 3000 лева, за всеки един от тях.