Представиха два тома от историята на Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Събитието се състоя в навечерието на националния празник на България – Обявяване на независимостта и предизвика голям интерес от представителите на научните среди и жителите на града под "Хисарлъка“. Домакин на представянето беше Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Сред официалните гости бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, секретарят на Община Кюстендил Светослав Василев, директорът на кюстендилския музей Валентин Дебочички, директорът на библиотеката София Пейчева и Валентин Господинов – директор на галерията в града. Присъстваха и част от авторите, работили по научния труд.

"Кюстендил, град с много богато минало, преминало през различните епохи на човешката цивилизация, вече има писана история. Неколкократни са опитите за реализирането на подобно начинание. Знакови в това отношение, в по-далечното и в по-близкото време, са сборникът "Кюстендил и Кюстендилско“ и енциклопедичният речник "Кюстендил“. Изследванията на много колеги също послужиха за написването на историята на Кюстендил. За техните постижения, дело на годишен труд е и нашата колегиална благодарност“, каза историкът и един от авторите доц. д-р Ангел Джонев.

Той посочи, че двата тома на научния труд са съвместно дело на Института за исторически изследвания при БАН и Община Кюстендил.  Първият том обхваща периода от най-дълбока древност до Освобождението на България от Османска власт. Вторият том разглежда историята на Кюстендил в новото време – от 1878 година до 1944 година.

Поздравителни думи към авторите изрази кметът на Община Кюстендил Петър Паунов. "Нашият принос е изключително скромен. Подкрепихме идеята, но тя се реализира благодарение на енергията на господин Джонев и на целия екип. Кюстендил винаги е имал своето достойно място в историята. Надявам се, че сега още повече наши съвременници ще го оценят и ще бъдем достойни наследници на тези хора“, каза Петър Паунов.

Директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. д-р Даниел Вачков. "Това е един много сериозен проект. Следвани от идеята, че правим нещо значимо – ние не спряхме нашата работа. Написахме една история, която градът заслужава. Една история, която показва неговото значимо място в процесите – политически, културни и стопански, които се развиват в българските земи. Една история която показва историческото богатство на този хубав град и неговите значими приноси“, каза Даниел Вачков. Тай акцентира върху това, че двата тома са написани въз основа на всички критерии за академично изследване, но тя е абсолютно достъпна и интересна за широк кръг читатели, илюстрирана е чудесно.

В представянето се включиха проф. дин Илия Илиев, доц. д-р Пламен Божинов, доц. д-р Александър Гребенаров.

Венцеслав ИЛЧЕВ