Кюстендил вече има своята писана история. Това каза в интервю за "Фокус“ историкът доц. д-р Ангел Джонев. Двата тома са съвместен продукт на Община Кюстендил и Института за исторически изследвания при Българска академия на науките. Съвместното сътрудничество е довело до подготовката на научния труд, неговото написване и публикуване. Днес от 17.30 часа в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ предстои представяне на двата тома.

"Кюстендил е град с голямо минало. Значимото му минало е маркирано във всички периоди на човешката цивилизация – от най – дълбока древност та до ден днешен, със своите възходи и със своите упадъци. Може да кажем, че Кюстендил присъства и в древността, в Античността, в Средновековието, както и в новото време“, каза Ангел Джонев.

Историкът посочи, че Кюстендил по един знаков начин маркира своето присъствие в три световни империи. Това са Римската, Византийската и Османската империи, както и в трите български държави.  Градът е голям административен, стопански и културен център на тези големи световни империи. "Може да се каже, че Кюстендил по категоричен начин присъства в човешката цивилизация. Той доминира в Античността, когато е изграден един от първите градове на Римската империя с областен статут. В периода на Средновековието, когато е голям център. Значим мюсюлмански център в периода на Османската империя. Той е окръжен център в периода на Третото българско царство“, допълни Ангел Джонев.

Венцеслав ИЛЧЕВ